Σήμερα μάλιστα εκείνη γιορτάζει την 59η επέτειο του γάμου της μαζί με την αδερφή της Ειρήνη, στη Μαγιόρκα.
Ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Δημήτρης Δ. Λυμπερόπουλος γράφει για τον υπέρλαμπρο γάμο της πριγκίπισσας Σοφίας και του Χουάν Κάρλος, διαδόχου τότε του Ισπανικού θρόνου, που έγινε πριν από ακριβώς 59 χρόνια.
142 γαλαζοαίματοι και 3.000 αριστοκράτες συγκεντρώθηκαν για τη γαμήλια τελετή σε μία Αθήνα που θύμιζε σκηνικό χολιγουντιανού μιούζικαλ.
14 Μαΐου 1962. Η ημέρα ξημερώνει στολισμένη με γιρλάντες, άμαξες, στεφάνια, λουλούδια, στέμματα, κορώνες και σημαίες της Ελλάδος και της Ισπανίας.
Ο γάμος της πριγκίπισσας της Ελλάδος Σοφίας, πρωτότοκης κόρης του Βασιλιά Παύλου και της Βασίλισσας Φρειδερίκης, με τον Δον Χουάν Κάρλος των Βουρβώνων, Ινφάντε της Ισπανίας, και τυπικό διάδοχο του Ισπανικού θρόνου (καθώς η δικτατορία του Φράνκο είχε ανακόψει το δρόμο του προς την πολυπόθητη βασιλεία) ήταν αναμφισβήτητα το λαμπρότερο κοσμικό γεγονός της δεκαετίας του ΄60. Για περισσότερο από ένα μήνα η Αθήνα μεταμορφώθηκε σε σκηνικό χολιγουντιανού μιούζικαλ. 142 γαλαζοαίματοι και 3.000 Ισπανοί αριστοκράτες μέλη του διεθνούς τζετ-σετ , διπλωμάτες και «κατάσκοποι» του Φράνκο, έδωσαν το παρών στον πριγκιπικό γάμο, ενώ ολόκληρη η Ελλάδα με chef d’ orchestre τον διεθνούς φήμης couturier Jean Desses, κεντούσε επί μήνες την προίκα της πριγκίπισσας. Το ονειρικό νυφικό της 24χρονης πριγκίπισσας ήταν από λευκή οργάντζα, με ουρά που έφτανε τα έξι μέτρα και το συνόδευαν δεκάδες τουαλέτες και φορέματα.
Για το στολισμό των δύο εκκλησιών, ορθόδοξης και καθολικής, χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 30.000 λευκά τριαντάφυλλα και 80.000 κόκκινα και κίτρινα γαρίφαλα, ισπανικής εισαγωγής, ενώ τη διακόσμηση της γαμήλιας δεξίωσης στο ξενοδοχείο «Μ. Βρετανία» επιμελήθηκε ο Γιάννης Τσαρούχης.
Η Βασίλισσα Φρειδερίκη στην κυριολεξία έλαμπε από ευτυχία, καθ’ όλη τη διάρκεια των τελετών καθώς είχε πραγματοποιήσει τα φιλόδοξα σχέδιά της. Με πηχυαίους τίτλους ο Τύπος της εποχής παραληρούσε “Πρωτοφανής επίδειξη λαμπρότητος”, ενώ εκατοντάδες παπαράτσι από όλο τον κόσμο είχαν φθάσει στην Αθήνα για να καλύψουν το γάμο και τις λεπτομέρειές του. Ήθελε ένα γάμο, αντάξιο των παλιών οίκων της Ευρώπης, και έτσι έγινε.
Το μεγαλύτερο όμως ενδιαφέρον στους γάμους, ορθόδοξο και καθολικό, της πριγκίπισσας Σοφίας είχε ο κατάλογος των δώρων και των προσφορών, που δημοσιεύονταν καθημερινά στον Τύπο της εποχής. Από γούνα ζιμπελίνα, δώρο του Αριστοτέλη Ωνάση έως χρυσές ταμπακιέρες από τους Κέννεντι και τους Ισπανούς ‘Αλμπα ,από σερβίτσια πιάτων από τον Ντε Γκολ, κινέζικα βάζα, φρουτιέρες και βραχιόλια με ζαφείρια, ρουμπίνια και σμαράγδια έως αγωνιστικό σκάφος από τον πρίγκιπα Ρενιέ του Μονακό και την Γκρέϊς Κέλι. Ο Νιάρχος προσέφερε ένα κόσμημα με ρουμπίνια για τη νύφη και ένα επιτραπέζιο διακοσμητικό που ήταν η μακέτα ενός πετρελαιοφόρου από ατόφιο χρυσάφι. Ο Σάχης του Ιράν Ρίζα Παχλεβί ένα σπάνιο περσικό χαλί και ο Βασιλιάς της Νορβηγίας ένα ασημένιο σετ καφέ. Μάλιστα τα γαμήλια δώρα εκτίθεντο σε ειδική αίθουσα του Υπουργείου Πρόνοιας, για να τα θαυμάσει ο λαός που είχε φθάσει με λεωφορεία από όλη την Ελλάδα, για να παρακολουθήσει και να χειροκροτήσει είτε υποχρεωτικά, είτε προαιρετικά το βασιλικό παραμύθι.
Από τις 13 Σεπτεμβρίου του 1961, επίσημη ημερομηνία των αρραβώνων της ερωτευμένης Σοφίας και του Χουάν Κάρλος στα Ανάκτορα στο Τατόϊ έως την ημέρα του γάμου τους πέρασαν οκτώ μήνες διαπραγματεύσεων, ταξιδιών, εντάσεων, αντικρουόμενων συμφερόντων, προετοιμασιών. Ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα που έπρεπε να ξεπεράσει το νεαρό ζευγάρι ήταν το θρησκευτικό ζήτημα, καθώς ο Χουάν Κάρλος ήταν καθολικός και η Σοφία ορθόδοξη. Τη λύση στο αδιέξοδο και στη παραλίγο θρησκευτική διαμάχη των δύο βασιλικών οίκων πριν συγγενέψουν, έδωσε ο Πάπας Ιωάννης ΚΓ’ εγκρίνοντας τη διπλή τελετή. Πρώτα το ζευγάρι ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου, στον καθολικό ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, ανταλλάσοντας τις βέρες μπροστά στον αρχιεπίσκοπο Πρίντεζι, και μετά στον ορθόδοξο Μητροπολιτικό ναό των Αθηνών, όπου έγινε η τελετή με τα στέφανα και τον χορό του Ησαΐα, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσοστόμου.