Ο  γάμος της πριγκίπισσας της Ελλάδος Σοφίας, πρωτότοκης κόρης του Βασιλιά Παύλου και της Βασίλισσας Φρειδερίκης, με τον Δον Χουάν Κάρλος των Βουρβώνων, Ινφάντε της Ισπανίας και τυπικό διάδοχο του Ισπανικού θρόνου (καθώς η δικτατορία του Φράνκο είχε ανακόψει τότε τον δρόμο του προς την πολυπόθητη βασιλεία), ήταν αναμφισβήτητα το πρώτο λαμπρό κοσμικό γεγονός της δεκαετίας του ’60. Για περισσότερο από ένα μήνα, η Αθήνα μεταμορφώθηκε σε σκηνικό χολιγουντιανού μιούζικαλ.

Στον πριγκιπικό γάμο έδωσαν το «παρών» 142 γαλαζοαίματοι και 3.000 Ισπανοί αριστοκράτες, μέλη του διεθνούς τζετ-σετ, διπλωμάτες και «κατάσκοποι» του Φράνκο, ενώ ολόκληρη η Ελλάδα κεντούσε επί μήνες την προίκα της πριγκίπισσας, με chef d’ orchestre τον διεθνούς φήμης couturier Jean Desses.

14 Μαΐου 1962: Αναμνηστική φωτογραφία από τους βασιλικούς γάμους της πριγκίπισσας Σοφίας με τον διάδοχο του Ισπανικού θρόνου, Χουάν Κάρλος. (Αρχείο Δημήτρη Δ. Λυμπερόπουλου)

Το ονειρικό νυφικό της 24χρονης πριγκίπισσας ήταν από λευκή οργάντζα, με ουρά που έφτανε τα έξι μέτρα και το συνόδευαν δεκάδες τουαλέτες και φορέματα. Για τον στολισμό των δύο εκκλησιών, ορθόδοξης και καθολικής, χρησιμοποιήθηκαν περισσότερα από 30.000 λευκά τριαντάφυλλα και 80.000 κόκκινα και κίτρινα γαρίφαλα, ισπανικής εισαγωγής, ενώ τη διακόσμηση της γαμήλιας δεξίωσης στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» επιμελήθηκε ο Γιάννης Τσαρούχης. Η Βασίλισσα Φρειδερίκη στην κυριολεξία έλαμπε από ευτυχία καθ’ όλη τη διάρκεια των τελετών, αφού είχε πραγματοποιήσει τα φιλόδοξα σχέδιά της. Η κάθε άλλο παρά συμπτωματική συνάντηση της πρωτότοκης κόρης της με τον νεαρό, γοητευτικό, κομψό και πανύψηλο Ισπανό Δον Χουάν Κάρλος είχε μεγαλοπρεπές happy end, ενώ 13 χρόνια αργότερα στις 27 Νοεμβρίου του 1975, ο Χουάν Κάρλος στέφεται Βασιλιάς της Ισπανίας και η Σοφία, Βασίλισσα.

Στη γαμήλια δεξίωση, ο διάδοχος Κωνσταντίνος φαίνεται τρελά ερωτευμένος με  τη 15χρονη καλλονή Άννα-Μαρία της Δανίας, κόρη του Βασιλιά Φρειδερίκου και της Βασίλισσας Ίνγκριτ της Δανίας, την οποία είχε γνωρίσει σε ένα χορό στην Κοπεγχάγη και θα παντρευόταν δύο χρόνια αργότερα, στις 18 Σεπτεμβρίου 1964, με την ίδια βυζαντινή μεγαλοπρέπεια στη Μητρόπολη των Αθηνών.

18 Σεπτεμβρίου 1964: Στη Μητρόπολη Αθηνών τελούνται με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια οι βασιλικοί γάμοι του διαδόχου Κωνσταντίνου με την πριγκίπισσα Άννα-Μαρία της Δανίας, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου. (Αρχείο Δημήτρη Δ. Λυμπερόπουλου)

Ο Κωνσταντίνος ήταν μόλις 24 ετών και είχε διαδεχθεί στον ελληνικό θρόνο τον πατέρα του Παύλο, που είχε πεθάνει στις 6 Μαρτίου 1964, ενώ η Άννα -Μαρία μόλις είχε συμπληρώσει τα 18 της χρόνια. Η 18η Σεπτεμβρίου φημολογείται ότι επιλέχθηκε για την τέλεση του γάμου τους καθώς αυτή την ημέρα δεν είχε βρέξει ποτέ στην Αθήνα. Με κανονιοβολισμούς, στρατιωτικά αγήματα, σημαίες της Ελλάδας και της Δανίας, γαλαζοαίματους καλεσμένους από όλο τον κόσμο και χαμόγελα ευτυχίας ξημέρωσε η 18η Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η εκπληκτική φωτογραφία που βρήκε η Μαρί Σαντάλ στα αρχεία του τέως βασιλιά

Στις 10 π.μ. έφθασε στον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών σε ανοιχτή άμαξα ο γαμπρός, Βασιλιάς Κωνσταντίνος, με τη μητέρα του, Βασίλισσα Φρειδερίκη. Στις 10.30 ακριβώς έφθασε με χρυσοποίκιλτη άμαξα με έξι άσπρα άλογα η πριγκίπισσα Άννα-Μαρία με τον πατέρα της, Βασιλιά της Δανίας, Φρειδερίκο. Η καλλονή πριγκίπισσα έλαμπε από ομορφιά με το νυφικό της, αριστούργημα κομψότητας του Δανού σχεδιαστή Τζόργκεν Μπέντερ, και με διάδημα από λευκόχρυσο και διαμάντια, του οίκου Cartier.

7 Φεβρουαρίου 1965: Η Μαρίνα Καρέλλα παντρεύεται τον πρίγκιπα Μιχαήλ της Ελλάδος, ο οποίος για χάρη της παραιτείται από τα δικαιώματά του στη διαδοχή του ελληνικού θρόνου. (Αρχείο Δημήτρη Δ. Λυμπερόπουλου)

Έναν χρόνο αργότερα, ο εξάδελφος του Βασιλιά Κωνσταντίνου, πρίγκιπας Μιχαήλ της Ελλάδος, γιος του πρίγκιπα Χριστόφορου της Ελλάδος και της πριγκίπισσας της Ορλεάνης, Φραγκίσκης ντε Γκιζ, παντρεύτηκε τη μη γαλαζοαίματη εικαστικό Μαρίνα Καρέλλα, σε μοργανατικό γάμο. Έχασε έτσι τα δικαιώματά του στη διαδοχή του θρόνου, αλλά δεν το μετάνιωσε ποτέ, καθώς μέχρι σήμερα ζουν ευτυχισμένοι.

Ο συγγραφέας-δημοσιογράφος Δημήτρης Δ. Λυμπερόπουλος.

Κεντρική φωτογραφία: Ο Κωνσταντίνος και η Άννα-Μαρία φεύγουν από την εκκλησία μετά από την τέλεση του μυστηρίου, με ανοιχτή άμαξα. (Φωτογραφία: Victor Blackman/Express/Getty Images/Ideal Image)