Κάθε χρόνο στην Ελλάδα τσουγκρίζονται περίπου 300 εκατομμύρια κόκκινα αβγά, το 15%-20% της κατανάλωσης σε ετήσια βάση! Ωστόσο, η έκτακτη κατάσταση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, δεν επέτρεψε φέτος ασφαλείς προβλέψεις για τη ζήτηση από τους καταναλωτές.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της Ένωσης Αυγοπαραγωγών Ελλάδας, Γιάννης Λιάρος, τόνισε ότι «παρά τις αντίξοες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία, οι Έλληνες παραγωγοί του κλάδου συνεχίζουν να κάνουν τη δουλειά τους για να υπάρχουν αβγά σε κάθε ελληνικό τραπέζι, κάθε μέρα. Όπως εξήγησε, η ζήτηση σε τρόφιμα γενικά είναι ήδη αυξημένη και το ίδιο ισχύει και για το αβγό, από τη στιγμή που σουπερμάρκετ, μίνι μάρκετ και αγορές τροφίμων λειτουργούν κανονικά και αποτελούν σημαία αγοράς για τους πολίτες».
Σύμφωνα με τον Γιάννη Λιάρο, «η ετήσια κατανάλωση στην Ελλάδα φτάνει το 1,7 δισ. αβγά και η μέση κατά κεφαλήν κατανάλωση διαμορφώνεται σε 140 αβγά – συμπεριλαμβανομένων και όσων χρησιμοποιούνται για την κατασκευή αρτοσκυασμάτων ή γλυκισμάτων. Ο ετήσιας τζίρος του κλάδου ανέρχεται σε 150-200 εκατ. ευρώ, ανάλογα πάντα τις συνθήκες και τη συγκυρία».
(Φωτογραφία: Unsplash.com)