Ερωτήσεις που θα απαντηθούν, μεταξύ άλλων πολλών, στο 1ο online βιωματικό Σχολείο Σχέσεων που ξεκινά τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου για singles και ζευγάρια με «δασκάλες» τη Life & Relationship Coach Μάρεα Λαουτάρη και τη Sex Coach Ειρήνη Χειρδάρη.
Με αφορμή το 1ο online βιωματικό Σχολείο Σχέσεων, μιλήσαμε με τη Μάρεα Λαουτάρη.
«Οι συζητήσεις γύρω από τις σχέσεις παραμένουν διαχρονικά το πιο ενδιαφέρον και hot θέμα στις παρέες. Ποιος παντρεύεται ποιον, ποιος χωρίζει ποιον, πώς να κάνεις τη σχέση σου καλύτερη, πώς να διακρίνεις εάν ο άνθρωπος που γνώρισες online είναι κατάλληλος σύντροφος για εσένα, τι συμβαίνει με τη ρουτίνα που έρχεται μετά από χρόνια συντροφικότητας, συγχωρείται η απιστία, πόσο συχνά κάνουμε σεξ, τι γίνεται με τα παιδιά μετά το διαζύγιο;
Οι σχέσεις είναι δύσκολες εάν δεν ξέρεις να τις διαχειριστείς.
Και στη σύγχρονη εποχή είναι ακόμα πιο δύσκολες γιατί τα social media μπορεί να μας έχουν προσφέρει εύκολη πρόσβαση και μυριάδες επιλογές πιθανών γνωριμιών, πρακτικά όμως οι τόσες επιλογές δεν βοηθούν στο να καταλήξουμε να γνωρίσουμε πραγματικά αλλά και να επιμείνουμε να «το παλέψουμε» με τον σύντροφό μας. Μέσα μας νιώθουμε ότι ίσως ο επόμενος θα είναι καλύτερος. Επιλογές υπάρχουν, οι πολλές επιλογές όμως δεν λειτουργούν θετικά για τις σχέσεις. Μια βόλτα εάν κάνεις σε on line dating πλατφόρμες θα δεις χιλιάδες ανθρώπους, ο ένας πίσω από τον άλλον, να περιμένουν καρτερικά να επιλεγούν και να επιλέξουν.
Είναι κακό να έχεις επιλογές; Είναι. Γιατί όταν σου προσφέρονται χιλιάδες ευκαιρίες δυσκολεύεσαι να καταλήξεις. Ο εγκέφαλός σου θεωρεί ότι ίσως στο επόμενο scroll θα εμφανιστεί μία ακόμα καλύτερη πρόταση. Και με αυτό τον τρόπο δυσκολεύεσαι να δεσμευτείς σε μία επιλογή. Είσαι με το ένα πόδι εδώ και με το άλλο στην επόμενη επιλογή.
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ για ποιον λόγο οι άνθρωποι θέλουν να κάνουν σχέσεις; Κάνουμε σχέσεις για να βιώσουμε έντονα συναισθήματα. Μόνο σε μία σχέση μπορείς να νιώσεις τόσα πολλά. Πουθενά αλλού δεν νιώθεις ότι βρίσκεσαι στον παράδεισο τη μια στιγμή και στην κόλαση την άλλη.
Στην ανθρώπινη ψυχολογία, οποιαδήποτε κι αν είναι η επιθυμία του ατόμου να πετύχει κάτι, πίσω της κρύβεται ένα πολύ απλό ζήτημα. Ο λόγος για τον οποίο κάποιος θέλει να πετύχει κάτι είναι για να νιώσει κάποιο συναίσθημα. Θεωρεί ότι μέσα από το καινούργιο σπορ αυτοκίνητο, θα νιώσει κάτι έντονο. Όταν αγοράσει την επώνυμη κατακόκκινη τσάντα θα νιώσει κάτι. Όταν αποκτήσει το σπίτι των ονείρων του θα νιώσει ασύγκριτα καλά.
Το ισχυρό κίνητρο κάθε επιθυμίας που έχουμε στη ζωή, κρύβει πίσω της πάντα αυτή την παράμετρο.
Πού αλλού λοιπόν μπορείς να νιώσεις περισσότερα από όσα νιώθεις σε μία σχέση;
Οι μεγάλες προσδοκίες δημιουργούν μεγάλες απογοητεύσεις
Ο κύριος λόγος της δυσκολίας των σχέσεων είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν κατανοούν πραγματικά τον εαυτό τους και τις ανάγκες τους, δεν ξέρουν πως να είναι ολοκληρωμένοι και ευτυχισμένοι μόνοι τους. Πιστεύουν ότι η ολοκλήρωση και η αληθινή ευτυχία θα έρθει όταν θα βρεθούν σε μια συντροφική σχέση. Αυτό υπονομεύει τη σχέση από την πρώτη στιγμή.
Εάν η βασική πεποίθηση και προσδοκία είναι ότι «ο σύντροφος μου οφείλει να με κάνει ευτυχισμένη», είναι σαν να παραδέχομαι ότι μόνη μου δεν μπορώ να νιώσω ευτυχία, χρειάζομαι κάποιον άλλον να αναλάβει το βαρύ αυτό έργο.
Έχετε παρατηρήσει τους γονείς της νύφης ή του γαμπρού τι λένε συνήθως δακρυσμένοι όταν παραδίδουν τη νύφη στον σύντροφο του παιδιού τους; “Στην παραδίδω, και θέλω να την κάνεις ευτυχισμένη”. Μεγάλο λάθος.
Αν δεν ξέρεις πώς να ικανοποιείς και να φροντίζεις εσύ τον εαυτό σου και απαιτείς ο άλλος να βρει τον τρόπο, το επίπεδο δυσκολίας ανεβαίνει κατακόρυφα και οι πιθανότητες αποτυχίας πολλαπλασιάζονται ραγδαία. Κάθε φορά που εκείνος δεν τα καταφέρνει, μέσα σου νιώθεις ότι ίσως η επιλογή συντρόφου που έκανες ήταν λάθος. Κι εκεί ξεκινάει σταδιακά αλλά σταθερά το τέλος της σχέσης.
Το μυαλό μας πάντα προσπαθεί να αποφύγει τον πόνο και από τη στιγμή που ο χωρισμός και το διαζύγιο δεν αποτελούν πλέον κοινωνικό στίγμα, τι πιο απλό από το να τελειώσεις αυτή τη σχέση ώστε να βρεις κάποιον καλύτερο που θα ξέρει τον τρόπο να σε κάνει ευτυχισμένη;
Αν και μαθήματα σχέσεων και καλής επικοινωνίας θα έπρεπε να διδασκόμαστε στο σχολείο, δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει. Ό, τι ξέρουμε για τις σχέσεις αφορά στο πως ήταν η δική μας οικογένεια, τι σχέσεις έχουν οι άνθρωποι του περιβάλλοντός μας και πιθανά κάποια πράγματα που διαβάσαμε μόνοι μας. Η γνώση, τα εργαλεία, οι τεχνικές επικοινωνίας και διαπραγμάτευσης είναι περισσότερο από χρήσιμα αρχικά για να κατανοήσει κάποιος τις προσωπικές του ανάγκες και επιθυμίες και κατά δεύτερον να μπορεί να τα εφαρμόσει για να βελτιώσει τις σχέσεις του.
Η ποιότητα της ζωής μας είναι ανάλογη της ποιότητας των σχέσεων που έχουμε, γιατί όλα είναι σχέσεις. Αν ξέρετε να κάνετε καλές σχέσεις, τότε έχετε καλές σχέσεις όχι μόνο με τον σύντροφο σας αλλά και με τους φίλους σας, τους συνεργάτες σας, τους γονείς και τα παιδιά σας.
Να θυμάστε. Εάν υπάρχει πρόβλημα τότε υπάρχει οπωσδήποτε λύση. Οι σχέσεις είναι μία δεξιότητα που μαθαίνεται».
Για περισσότερες πληροφορίες για το 1ο βιωματικό Σχολείο Σχέσεων στο info@marealaoutari.com