Συνολικά περίπου 300 άνθρωποι είχαν κάνει κράτηση μέσω Διαδικτύου για την πρώτη αυτή επίσκεψη στο Κολοσσαίο, ένας αριθμός που απέχει από τους 20.000 τουρίστες που συνήθως συνωστίζονταν στο ηλικίας σχεδόν 2.000 ετών «αμφιθέατρο των Φλαβίων», το οποίο αποτελεί μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.
«Είναι ένα σύμβολο της Ρώμης και της Ιταλίας», υπογράμμισε η επικεφαλής των αρχιτεκτόνων του μνημείου, Αλφονσίνα Ρούσο, η οποία χαρακτήρισε «σουρεαλιστική» την εικόνα που παρουσίαζε το Κολοσσαίο αυτούς τους τρεις μήνες δίχως έναν τουρίστα να έρχεται να θαυμάσει τις εντυπωσιακές αρένες του. «Όμως το αίσθημα αυτό του κενού ανέδειξε συνάμα και τη μεγάλη ομορφιά αυτού του σημείου και το πόσο εύθραυστο είναι» επεσήμανε η Αλφονσίνα Ρούσο, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έφυγε από τη ζωή η Αμαλία Μεγαπάνου, πρώην σύζυγος του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Στο Κολοσσαίο έχουν προβλεφθεί επαρκή μέτρα υγειονομικής προστασίας, με ασφαλείς διαδρομές, υποχρεωτικές κρατήσεις και τροποποιημένα προγράμματα. Το βράδυ της Κυριακής, το Κολοσσαίο φωτίσθηκε με τα χρώματα της ιταλικής τρίχρωμης σημαίας.
Καθώς σταδιακά η κοινωνία της βγαίνει από την κατάσταση εγκλεισμού μετά τον κορονοϊό, η Ιταλία αρχίζει με προσεκτικά βήματα να ανοίγει και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και τα διάσημα μνημεία της, ελπίζοντας με αυτόν τον τρόπο να αναζωογονήσει τον ζωτικό για την οικονομία της χώρας τουριστικό τομέα το συντομότερο δυνατόν. Η τουριστική βιομηχανία της Ιταλίας υπονομεύθηκε σοβαρά από την πανδημία της Covid-19 που προκάλεσε σχεδόν 33.500 νεκρός στη χερσόνησο.
Σχεδόν όλα τα διάσημα μνημεία και κτίρια της Ιταλίας έχουν επιχειρήσει να ανοίξουν στο κοινό από την περασμένη εβδομάδα: η Πομπηία, η Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, η Πινακοθήκη Μποργκέζε ή τα Μουσεία του Καπιτωλίου, οι καθεδρικοί ναοί της Φλωρεντίας και του Μιλάνου, ο Πύργος της Πίζας. Το Μουσείο του Βατικανού, ένας άλλος σημαντικός προορισμός του παγκόσμιου τουρισμού, άνοιξε επίσης τις πύλες του.
Όσον αφορά τα σύνορα της χώρας, η κυβέρνηση της Ιταλίας σκοπεύει να τα ανοίξει από αύριο, 3 Ιουνίου.
Ιταλία: Μην μας αντιμετωπίζετε σαν νοσοκομείο λεπρών
Αυστηρή προειδοποίηση προς τα άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης –βεβαίως και προς την Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να την κατονομάσει– έστειλε το Σάββατο η Ρώμη, καλώντας τις χώρες της γηραιάς ηπείρου να μην κλείσουν την πόρτα τους στους Ιταλούς τουρίστες.
Το μήνυμα μετέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Λουίτζι Ντι Μάιο, με αφορμή τις λίστες που φτιάχνουν ευρωπαϊκές χώρες, σχετικά με το ποιους Ευρωπαίους (και από ποιες χώρες) θα υποδεχθούν φέτος κατά τη διάρκεια της περιόδου των καλοκαιριών διακοπών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Χειλάκης- Λαζόπουλος- Μαξίμου: Μαζί στην ερωτική “Προδοσία”
Η Ελλάδα θα ανοίξει τα σύνορά της σε πολίτες από 29 χώρες, αποκλείοντας μεταξύ άλλων τους Ιταλούς, τους Ισπανούς και τους Βρετανούς. Υπενθυμίζεται πως περίπου 1,5 εκατ. Ιταλοί επισκέπτονται τη χώρα μας κάθε χρόνο. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι η Ιταλία έχει τον τρίτο υψηλότερο αριθμό θανάτων στον κόσμο από τον κορονοϊό, με περίπου 33.340 ανθρώπους να έχουν καταλήξει από το ξέσπασμα της επιδημίας στις 21 Φεβρουαρίου.
«Δεν θα το ανεχτούμε»
«Δεν δεχόμαστε μαύρες λίστες», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Λουίτζι Ντι Μάιο στο Facebook, τονίζοντας παράλληλα πως η χώρα του «απαιτεί σεβασμό». Πρόσθεσε πως «αν κάποιος πιστεύει ότι μπορεί να μας φέρεται σαν ένα νοσοκομείο λεπρών, τότε πρέπει να ξέρει ότι δεν θα το ανεχτούμε. Η υπομονή έχει ένα όριο».
(Φωτογραφία από τον Fatih Özdemir στο Unsplash)