Εντερπράιζ, χταπόδι, λαβύρινθος με καθρέφτες, ταψί, μπαλαρίνα, τραινάκι του τρόμου, ρόδα, διάδρομος του τρόμου, σκοποβολή. Είναι μόνο μερικά από τα παιχνίδια του, του θρυλικού λούνα παρκ Rodeo που «πλημμύριζε» κάθε Σαββατοκύριακο από παιδιά, γονείς κι εφήβους, τις δεκαετίες του ’70 και του ’80.

Βρισκόταν στην παραλιακή λεωφόρο. Ωστόσο, η λειτουργία του ξεκίνησε από τα μέσα της δεκαετίας του ’60, στη λεωφόρο Συγγρού στο ύψος του Ωνάσειου νοσοκομείου.

Εκεί γυρίστηκαν και σκηνές της ελληνικής ταινίας «To κορίτσι του Λούνα Παρκ» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Αν και βρισκόταν στα νότια προάστια, το επισκέπτονταν οικογένειες από κάθε γωνιά της Αττικής. Εξάλλου, ήταν ίσως το μεγαλύτερο λούνα παρκ της εποχής και ειδικά τα Σαββατοκύριακα επικρατούσε το αδιαχώρητο τόσο μέσα σ’ αυτό όσο και στην παραλιακή.

Εκτός από τα πιτσιρίκια που ξεσάλωναν, ήταν και σημείο συνάντησης για εφηβικά ζευγαράκια που απολάμβαναν βόλτες με ποπ κορν και μαλλί της γριάς.

Τα λαμπερά φώτα του διακρίνονταν από εκατοντάδες μέτρα μακριά. Φτάνοντας πιο κοντά ακούγονταν παιδικές φωνές – ακόμα και κραυγές- από τα παιχνίδια που ενθουσίαζαν μικρούς και μεγάλους. Στο Εντερπράιζ έμπαιναν και γονείς, όχι μόνο να για συνοδεύσουν τα παιδιά τους,  αλλά για να νιώσουν και οι ίδιοι.

Το ίδιο και στο τραινάκι του τρόμου, όπου μέσα στο απόλυτο σκοτάδι ξεπροβάλλονταν ξαφνικά, φαντάσματα, τέρατα και άλλες τρομακτικές μορφές, που άγγιζαν τους κατατρομαγμένους επιβάτες των μικροσκοπικών βαγονιών.

Το ταψί «χόρευε» στην κυριολεξία όσους ανέβαιναν. Γύριζε με ιλιγγιώδη ταχύτητα, δεν είχε ζώνες ασφαλείας και το να κρατηθείς στη θέση σου, ήταν αποκλειστικά δική σου ευθύνη. Έπρεπε να κρατιέσαι πολύ καλά από τις μπάρες που υπήρχαν γύρω του, ώστε να μην βρεθείς στο κέντρο. Αποτέλεσμα ήταν, όσοι κατέβαιναν, ήταν ζαλισμένοι από το «γύρω – γύρω» και «πάνω – κάτω», ενώ πονούσαν τα χέρια τους από την προσπάθεια να κρατηθούν. Το πραγματικό «δράμα» το ζούσαν όσα κορίτσια ανέβαιναν φορώντας φούστα και μπλούζα στράπλες. Με την κίνηση του ταψιού η φούστα ανέβαινε και η μπλούζα κατέβαινε!

Το Rodeo φιλοξενούσε και την ντισκοτέκ Fiji, που διακρίνεται στην ταινία «Ρόδα, Τσάντα και Κοπάνα». Δεν ήταν όμως η μόνη ταινία που εν μέρει γυρίστηκε στο Ροντέο. Εκεί γυρίστηκε ο «Γύρος του Θανάτου» , το «Κλεφτρόνι και Τζέντλεμαν», η «Έξοδος κινδύνου», το «Κέρατο κομπίνα και λαγωνικά», αλλά και η ταινία «Le Casse» του 1971 με τους Ομάρ Σαρίφ και Ζαν Πολ Μπελμοντό.

Το Rodeo σταμάτησε να λειτουργεί το 1986 όταν μια κοπέλα έπεσε από το Εντερπράιζ.

Πηγή: mixanitouxronou.gr