Το φετινό Πάσχα, το Πάσχα που θα το γιορτάσουμε μέσα στους τέσσερις τοίχους, έχει ήδη πάρει το δρόμο του. Η Μεγάλη εβδομάδα ή Αγία εβδομάδα ή εβδομάδα των Αγίων Παθών ,από τα Πάθη του Σωτήρα Χριστού που γιορτάζονται αυτές τις ημέρες , βρίσκεται στη δεύτερη μέρα του, τη Μεγάλη Τρίτη.

Την Μεγάλη Τρίτη θυμόμαστε και ζούμε δύο παραβολές:

Των δέκα παρθένων (Ματθ. 25,1-13) που μας διδάσκει να είμαστε έτοιμοι και γεμάτοι από πίστη και φιλανθρωπία και:

Των Ταλάντων (Ματθ. 25,14-30), που μας διδάσκει να είμαστε εργατικοί και πρέπει να καλλιεργούμε και να αυξήσουμε τα πνευματικά μας χαρίσματα.

Παραινετικά η Εκκλησία μας μας προτρέπει να μιμηθούμε τις φρόνιμες παρθένες με τον υπέροχο ύμνο του Νυμφίου: «βλέπε ουν, ψυχή μου, μη τω ύπνω κατενεχθής, ίνα μη τω θανάτω παραδοθής και της βασιλείας έξω κλειθείς».

Η παραβολή των μωρών Παρθένων

Σύμφωνα με την παραβολή των μωρών παρθένων, δέκα παρθένες βγήκαν να υποδεχθούν το Νυμφίο κρατώντας από ένα λυχνάρι η κάθε μια. Οι πέντε από αυτές ήταν σώφρονες και είχαν φροντίσει να πάρουν επιπλέον λάδι μαζί για το λυχνάρι τους σε περίπτωση που χρειαστεί.

Περιμένοντας το Νυμφίο, ο οποίος άργησε να έρθει, οι παρθένες κοιμήθηκαν. Αργά τη νύχτα ακούστηκε μια φωνή να λέει: «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός». Τότε, αυτές ξύπνησαν και έτρεξαν να τον συναντήσουν.

Οι πέντε γνωστικές παρθένες που είχαν προνοήσει έβαλαν λάδι στα λυχνάρια τους και πήγαν, ενώ οι άλλες πέντε οι μωρές, άμυαλες δηλαδή, έχασαν την ευκαιρία αφού δεν είχαν λάδι. Σύμφωνα με τον Ιησού έτσι είναι και η Βασιλεία των ουρανών, όποιος φροντίσει από πριν για την ψυχή του θα εισέλθει στο Βασίλειο του Νυμφίου.

Η παραβολή των ταλάντων

Σύμφωνα με την παραβολή των ταλάντων, ένας άρχοντας κάποτε θα πήγαινε ένα μακρινό ταξίδι, έτσι πριν φύγει κάλεσε τους τρεις υπηρέτες του και τους έδωσε κάποια τάλαντα/χρήματα. Στον πρώτο έδωσε πέντε, στον δεύτερο έδωσε δύο και στον τρίτο έδωσε ένα. Όταν γύρισε κάλεσε τους υπηρέτες και τους ζήτησες να του πουν τι είχαν κάνει με τα χρήματα που τους είχε δώσει.

Ο πρώτος και ο δεύτερος βοηθός μετά από σκληρή δουλειά κατάφεραν να διπλασιάσουν τα τάλαντα που τους έδωσε ο άρχοντας και να του επιστρέψουν δέκα τάλαντα και τέσσερα αντίστοιχα. Ο τρίτος σε αντίθεση με το τους άλλους δύο αυτό το διάστημα, της απουσίας του αφέντη, δεν εργάστηκε καθόλου και ένοιωθε και αδικημένος επειδή είχε πάρει μόνο ένα τάλαντο. Ο άρχοντας τότε πήρε το τάλαντο από τον τρίτο και μαζί με τα άλλα δέκα τα έδωσε στον πρώτο υπηρέτη. Αυτή η παραβολή μας διδάσκει ότι οι άνθρωποι πρέπει να καλλιεργούν τα χαρίσματα τους όχι μόνο για το δικό τους καλό αλλά για το καλό όλων, για το σύνολο.

Το τροπάριο της Κασσιανής

Στον εσπερινό της Τρίτης ακούγεται και ένας από τους καλύτερους ύμνους, το τροπάριο της Κασσιανής. Η Κασσιανή ήταν μια μοναχή της βυζαντινής εποχής μα ένα μεγάλο χάρισμα να γράφει στίχους.

Έθιμα της Μεγάλης Τρίτης

Η Μεγάλη Τρίτη είναι αφιερωμένη στο καθάρισμα των σπιτιών. Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας σήμερα ετοιμάζουν τα κουλούρια και τα τσουρέκια σε αντίθεση με τις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας όπου αυτό είναι έθιμο της Μεγάλης Πέμπτης. Με αυτόν τον τρόπο, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το Πάσχα.

Διαβάστε επίσης: Πάσχα: Τι συμβολίζει η Μεγάλη Δευτέρα