Το 2010, η Παγκόσμια Ένωση για την Σεξουαλική Υγεία (World Association for Sexual Health – WAS) κάλεσε όλες τις οργανώσεις της να καθιερώσουν την 4η Σεπτεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας σε μια προσπάθεια να προωθήσει μια μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σεξουαλική υγεία σε όλη την υδρόγειο.
Η Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας είναι μια σχετικά νέα παγκόσμια γιορτή που λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Μέχρι σήμερα, υπάρχουν αναφορές, ότι περισσότερες από 35 χώρες έχουν λάβει μέρος, μεταξύ των οποίων η Ιταλία, η Σουηδία, η Βραζιλία, η Βενεζουέλα, η Χιλή, η Κούβα, η Ιαπωνία, ο Λίβανος, η Κροατία, η Αυστραλία, το Μεξικό, η Αυστρία, η Κολομβία, το Πουέρτο Ρίκο, η Ισπανία, η Αργεντινή και η Τουρκία.
Οι εθελοντές συμμετέχοντες σε κάθε χώρα οργανώνουν δραστηριότητες σε σχολεία, νοσοκομεία, βιβλιοθήκες, πανεπιστήμια, δημόσιες πλατείες, αίθουσες τέχνης και φροντίζουν να ενημερώνουν τον κόσμο για τους πιθανούς κινδύνους γύρω από το σεξ, μέσω των ΜΜΕ και των social media. Απώτερος σκοπός είναι τα θέματα σεξουαλικής υγείας να συζητιούνται παντού, χωρίς ταμπού!
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), σεξoυαλική υγεία θεωρείται μία κατάσταση συναισθηματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας σε σχέση με τη σεξoυαλικότητα του ατόμου. Όταν μιλάμε για τη σεξoυαλική υγεία, αναφερόμαστε στην απουσία ασθένειας, οργανικής διαταραχής, δυσλειτουργίας και αναπηρίας.
Η Παγκόσμια Διακήρυξη των Σεξoυαλικών Δικαιωμάτων
Υιοθετήθηκε κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Συνεδρίου Σεξoλογίας που έγινε το 1999 στο Χονγκ Κονγκ και περιλαμβάνει 11 επί μέρους δικαιώματα:
- Δικαίωμα στη σεξoυαλική ελευθερία.
- Δικαίωμα στη σεξoυαλική αυτονομία, τη σεξoυαλική ακεραιότητα, και την ασφάλεια του σεξoυαλικού σώματος.
- Δικαίωμα στη σεξoυαλική ιδιωτικότητα.
- Δικαίωμα στη σεξoυαλική ισότητα.
- Δικαίωμα στη σεξoυαλική ευχαρίστηση.
- Δικαίωμα στη συναισθηματική σεξoυαλική έκφραση.
- Δικαίωμα του ελευθέρως συνεταιρίζεσθαι σεξoυαλικά.
- Δικαίωμα στις ελεύθερες και υπεύθυνες αναπαραγωγικές επιλογές.
- Δικαίωμα στη σεξoυαλική πληροφόρηση βασισμένη στην επιστημονική έρευνα.
- Δικαίωμα στη στοιχειώδη σεξoυαλική αγωγή.
- Δικαίωμα στη σεξoυαλική ιατρική φροντίδα.
(Φωτογραφία: iStock/Getty Images/ Ideal Images)