H επαναλειτουργία της Ακρόπολης δημιουργεί την αίσθηση ότι όλα εξελίσσονται ομαλά και ότι η ζωή επανέρχεται σε μία κανονικότητα. Πολύ διαφορετική από όσο γνωρίζαμε αλλά την ίδια στιγμή δεν παύει να αποτελεί την πολυπόθητη “συνέχεια”.
Μία “εφικτή” επίσκεψη λοιπόν στην Ακρόπολη αλλά και στους άλλους αρχαιολογικούς χώρου που “εγκαινιάζουν” την νέα εποχή έκαναν τα διεθνή ΜΜΕ να αναφερθούν- εκτενώς- στην Ελλάδα και στο ευρύτερο κύμα χαλάρωσης των περιορισμών στην χώρα μας.
Εκτενείς αναφορές γίνονται στα γερμανικά ΜΜΕ, αναδεικνύοντας τη σημασία του μνημείου αλλά και τον συμβολισμό του ανοίγματος του Ιερού Βράχου στην προσπάθεια επιστροφής στην καινούρια μας ζωή, μία ζωή που την παίρνουμε από την αρχή.
«Στην Ελλάδα άνοιξαν και πάλι για τους επισκέπτες η διάσημη Ακρόπολη καθώς και άλλοι εξωτερικοί αρχαιολογικοί χώροι», σημειώνει το Πολιτιστικό Πρόγραμμα της Γερμανικής Ραδιοφωνίας (Deutschlandfunk Kultur) και τονίζει ότι στην εορταστική εκδήλωση συμμετείχε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. «Η Ακρόπολη ανήκει στα σύμβολα και στα σημαντικότερα αξιοθέατα της Ελλάδας. Πέρυσι την επισκέφθηκαν 2,9 εκατομμύρια άτομα», τονίζεται στο ρεπορτάζ του δημόσιου γερμανικού ραδιοφώνου.
Ανάλογα ρεπορτάζ φιλοξενούνται στις ηλεκτρονικές εκδόσεις της Ραδιοτηλεόρασης Δυτικής Γερμανίας (DWR), του περιοδικού Stern, του τηλεοπτικού δικτύου arte, τα οποία αναμεταδίδουν πρακτορειακές ανταποκρίσεις από την Αθήνα. «Στην Ελλάδα επιβλήθηκαν από τις 23 Μαρτίου αυστηροί κανόνες περιορισμού σε όλη τη χώρα. Η χώρα-μέλος της ΕΕ πέρασε μέχρι τώρα ελαφρά την πανδημία του κορονοϊού (…) Η Ελλάδα επιστρέφει τώρα σταδιακά στην κανονικότητα. Από τις 25 Μαΐου αναμένεται να ανοίξουν εκ νέου τα εστιατόρια», επισημαίνει το Stern.
Για το ίδιο θέμα παρουσιάζεται ρεπορτάζ και στη δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Ελβετίας (SRF): «Ελληνικά αρχαιολογικά μνημεία, μεταξύ των οποίων η Ακρόπολη, μπορούν από σήμερα και πάλι να υποδεχθούν επισκέπτες», αναφέρει το ρεπορτάζ ενώ την ίδια στιγμή κάνει λόγο και για την επαναλειτουργία της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου, στο Βατικανό. «Υπάλληλοι, οι οποίοι φορούσαν μάσκες και ειδικά πλαστικά προστατευτικά, υποδέχθηκαν τους πρώτους ξένους τουρίστες στην Ακρόπολη. Ενημέρωναν σχετικά με τα μέτρα που αφορούν την τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ των επισκεπτών», περιγράφει το SRF και τονίζει ότι «το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων περιλαμβάνεται στο ευρύτερο κύμα χαλάρωσης των περιορισμών στην Ελλάδα, ενώ προβλέπονται και άλλα βήματα για την αναζωογόνηση του τουρισμού».
Η επαναλειτουργία του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης είχε ξεχωριστή θέση στους σημαντικούς τίτλους ειδήσεων της ημέρας στο μεσημεριανό δελτίο του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού Rai tre που υπογραμμίζει ότι από σήμερα οι επισκέπτες μπορούν και πάλι να ανηφορήσουν στην Ακρόπολη, οι πύλες της οποίας ξανανοίγουν μετά από δύο μήνες. Κάτι που ισχύει και για όλους τους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Την ίδια στιγμή τονίστηκε ότι «Από σήμερα οι πολίτες κυκλοφορούν ελεύθερα σε όλη την ελληνική επικράτεια. Η χώρα, με λιγότερο από 3.000 κρούσματα κορονοϊού, θέλει να κάνει μία νέα δυναμική αρχή με τον τουρισμό της».
Ξεχωριστή αναφορά έγινε στο γεγονός ότι η Ελλάδα επέτρεψε ήδη την πρόσβαση στις παραλίες ενώ από τις 25 Μαϊου θα ανοίξουν ξανά καφέ, μπαρ και εστιατόρια, αλλά πάντα με την υποχρέωση να τηρούνται αποστάσεις ασφαλείας και να γίνεται χρήση προστατευτικής μάσκας.