Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι σύγχρονες τεχνολογίες για τον μετασχηματισμό του κράτους δεν είναι κάτι που αφορά μόνο κάποιους σε κάποιο γραφείο. Είναι κάτι που αλλάζει πραγματικά την καθημερινότητά μας, μειώνει την ταλαιπωρία της γραφειοκρατίας και απλουστεύει συναλλαγές που μας στοίχιζαν πολύ σε χρόνο και συχνά σε ψυχική ηρεμία.

«Το κράτος είναι ένα και οφείλει να λειτουργεί ως ένα», έχει τονίσει πολλές φορές ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, και το επανέλαβε με αφορμή τη συμπλήρωση έξι μηνών από την ενεργοποίηση του gov.gr, της ενιαίας ψηφιακής πύλης του Δημοσίου που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές τους με το Κράτος από το σπίτι ή το γραφείο τους, χωρίς μετακινήσεις και περιττή γραφειοκρατία.

Σε σημερινή του τηλεοπτική εμφάνιση στην ΕΡΤ, ο Κυριάκος Πιερρακάκης αναφέρθηκε στις πιο πρόσφατες εξελίξεις στα βασικά πεδία της δικαιοδοσίας του. Όπως είπε, πολύ σύντομα θα είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα στην οποία ο πολίτης θα μπορεί με βάση τον ταχυδρομικό κώδικα να βλέπει τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στην περιοχή που βρίσκεται. «Ήταν μια ιδέα που πήραμε από την κοινωνία των πολιτών», ανέφερε ο Υπουργός. «Υπήρχε μία σχετική ανάρτηση στο Facebook από τον ιδρυτή του Taxibeat, τον κύριο Δρανδάκη, ο οποίος το είχε προτείνει. Είναι μια πάρα πολύ απλή ιδέα, όχι δύσκολη στην κατασκευή, πολύ σύντομα θα είναι διαθέσιμη».

Η πανδημία του κορονοϊού είχε επισπεύσει το λανσάρισμα του gov.gr κατά δύο μήνες, ώστε να διευκολυνθούν οι πολίτες κατά τη διάρκεια της καραντίνας, αλλά η δουλειά είχε ξεκινήσει να γίνεται πολύ νωρίτερα και συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς και σαφείς στόχους. Ένας από αυτούς είναι η θέσπιση του προσωπικού αριθμού που θα χρησιμοποιούμε στις συναλλαγές μας με το δημόσιο. «Ο προσωπικός αριθμός», εξήγησε στην ΕΡΤ ο Κυριάκος Πιερρακάκης, «που θα σχηματίζεται από το ΑΦΜ με άλλα τρία ψηφία μπροστά, θα είναι δηλαδή 12ψήφιος, θα είναι έτοιμος σε ένα χρονοδιάγραμμα λίγο λιγότερο από τα δύο χρόνια, που είναι και το χρονοδιάγραμμα των ταυτοτήτων, οι οποίες επίσης θα αλλάξουν. Η κάθε ταυτότητα θα έχει ψηφιακή υπογραφή μέσα της. Μέχρι στιγμής κυρίως χρησιμοποιούμε τρεις αριθμούς, τον ΑΜΚΑ, τον ΑΦΜ και τον αριθμό του εγγράφου της ταυτότητας. [..] Το μπερδεμένο είναι αυτό που κάνουμε μέχρι τώρα, όχι αυτό που θα κάνουμε. Αυτό που θα κάνουμε είναι αυτό που γίνεται και αλλού. Ό,τι έχεις να κάνεις σε γκισέ, θα το κάνεις με αυτόν τον αριθμό και μόνο».

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. (Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

«Το δυσκολότερο πρότζεκτ ψηφιακού μετασχηματισμού στο κράτος σήμερα είναι η σύνδεση μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων των διαφόρων υπηρεσιών του δημοσίου, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις», τόνισε ο υπουργός. «Αυτός είναι και ο μεγαλύτερος παραλογισμός, γιατί ο κόσμος δεν πιστεύει αυτό που λέμε, για παράδειγμα ότι τα χρήματα υπάρχουν για να πληρωθούν οι συντάξεις. Το πρόβλημα είναι των πληροφοριακών συστημάτων, πώς θα πληρωθούν τα χρήματα και σε ποιους και πώς θα γίνει ο υπολογισμός. Και ξεκινάει από την κατασκευή του ΕΦΚΑ. Όταν φτιάχτηκε ο ΕΦΚΑ, πολλά από τα παλιά ταμεία δεν είχαν συστήματα, άλλα δεν είχαν ψηφιοποιήσει το αρχείο τους από το παρελθόν… Είναι πολύ δύσκολη άσκηση για όσους το τρέχουν. Ήδη έχει ξεκινήσει και υπάρχουν βελτιώσεις. Για μεταβιβάσεις συντάξεων σε θανόντες και οι απλές συντάξεις του ΟΓΑ πλέον βγαίνουν με πολύ εύκολο τρόπο. Μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς, το μεγαλύτερο κομμάτι αυτού του προβλήματος θα έχει θεραπευτεί».

Σε επίπεδο δικτύων, επίσης, θα γίνουν αλλαγές που θα έχουν άμεσα αντιληπτά αποτελέσματα για τον κόσμο. «Με το 5G και με όλες τις ευρυζωνικές επενδύσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα, θα δείτε τις ταχύτητες να είναι πολύ μεγαλύτερες», εξήγησε ο υπουργός. «Ο σχεδιασμός που έχουμε προβλέπει ότι σε τρία χρόνια θα έχει καλυφθεί το 60% της χώρας και σε 6 χρόνια το 94% της χώρας. Με αυτού του τύπου τις ταχύτητες εκτιμώ ότι πολύ σύντομα θα δούμε μεγάλες αλλαγές και στην παραγωγικότητά μας, αλλά και ευρύτερα στον τρόπο με τον οποίον λειτουργούμε σαν κράτος».

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης δεν δίστασε να αναφερθεί ακόμα και στις αρνητικές απόψεις που ακούγονται. «Υπάρχουν συζητήσεις και θεωρίες συνωμοσίες πάντα, για κάθε τεχνολογική αλλαγή που γίνεται», αναγνώρισε. «Και πάντα υπάρχει και ένας σκεπτικισμός. Όταν θα έρθουν αυτές οι ταχύτητες και θα αλλάξει η ζωή μας από τις δυνατότητές τους, από την τηλεϊατρική που θα έρθει στα νησιά, από τι αλλαγές που θα γίνουν στον χώρο των μεταφορών, ο κόσμος θα το θεωρεί αυτονόητο. Είναι συχνότητες που χρησιμοποιούνται στο 5G, είναι συχνότητες που ήδη χρησιμοποιούμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η «Τεχεράνη» της Αθήνας: Πού γυρίστηκε η νέα σειρά της Apple TV+