Μια παγκόσμια πανδημία. Ακραία καιρικά φαινόμενα. Καταστροφικές πυρκαγιές. Το 2020 χτυπάει τον πλανήτη ανελέητα. Πόσο όμως ευθυνόμαστε εμείς οι ίδιοι για τα δεινά αυτά; Πώς και σε ποιο βαθμό οι δραστηριότητες του ανθρώπινου είδους έχουν στραφεί σε βάθος χρόνου ενάντια όχι μόνο στην ευημερία, αλλά και στην ίδια του την επιβίωση;
Τα δεδομένα που παρουσιάζει η έκθεση «Ζωντανός Πλανήτης 2020» του WWF είναι σοκαριστικά, καθώς γίνεται πλέον ξεκάθαρο πως οι αιτίες που οδηγούν τη φύση σε κατάρρευση είναι ίδιες με αυτές που συμβάλλουν στην εμφάνιση ζωονόσων και στο ξέσπασμα πανδημιών, όπως αυτή του COVID-19.
Σύμφωνα με τον δείκτη Living Planet Index (LPI), στο διάστημα μεταξύ 1970 και 2016 έχει καταγραφεί μείωση 68% κατά μέσο όρο στο μέγεθος των πληθυσμών θηλαστικών, πτηνών, αμφιβίων, ερπετών και ψαριών διεθνώς. «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα στοιχεία –οι σημαντικές μειώσεις στους πληθυσμούς των ειδών άγριας ζωής είναι μια ένδειξη ότι η φύση καταρρέει», σημειώνει ο Μάρκο Λαμπερτίνι, γενικός διευθυντής του WWF International. «Από τα ψάρια στους ωκεανούς μας και στα ποτάμια, έως τις μέλισσες που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην αγροτική παραγωγή, η μείωση της άγριας ζωής επηρεάζει άμεσα τη διατροφή, τη διατροφική ασφάλεια και τη δυνατότητα βιοπορισμού δισεκατομμυρίων ανθρώπων».
Στη μείωση κατά 2/3 των παγκόσμιων πληθυσμών σπονδυλόζωων εντοπίζονται παράγοντες που θεωρείται ότι αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης πανδημιών. «H φύση μας προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες αλλά έχει και τη δική της μοναδική αυταξία», τονίζει ο Δημήτρης Καραβέλλας, γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς. «Η καταστροφή της επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής μας, με το πιο τρανταχτό παράδειγμα να είναι η τρέχουσα πανδημία του κορονοϊού. Τώρα είναι η στιγμή να αναλάβουμε δράση και να παλέψουμε για την ίδια μας την επιβίωση».
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η κύρια αιτία για τη δραματική μείωση των πληθυσμών των χερσαίων ειδών που περιλαμβάνονται στον LPI είναι η απώλεια και υποβάθμιση των οικοτόπων, συμπεριλαμβανομένης της αποδάσωσης, που οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο εμείς, ως ανθρωπότητα, παράγουμε τροφή. Καθώς στην εξίσωση προστίθεται και η κλιματική κρίση, είναι σημαντικό και επείγον οι δύο αυτές κρίσεις να αντιμετωπιστούν παράλληλα. To WWF ζητά επείγουσα ανάληψη δράσης για να αντιστραφεί η τάση μέχρι το 2030.