Ο καιρός ήταν βροχερός και μόνο καμιά εικοσαριά άτομα χωρούσαν στο εκκλησάκι του Σκορπιού όπου τελέστηκε το μυστήριο. Ο Αρχιμανδρίτης Πολύκαρπος Αθανασίου είχε φτάσει από την Αθήνα με ελικόπτερο της Ολυμπιακής Αεροπορίας, ενώ απρόσκλητοι ρεπόρτερ προσπαθούσαν να πλησιάσουν με πλεούμενα και κατέληγαν να πηδάνε στη θάλασσα σε μια προσπάθεια να ξεφύγουν από τους άντρες της ασφάλειας και κλέψουν κάποιο ενσταντανέ. Η νύφη φορούσε Valentino και η θαλαμηγός «Χριστίνα» περίμενε αγκυροβολημένη για τη δεξίωση.
Ήταν Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 1968, πέντε χρόνια παρά ένα μήνα μετά από τη δολοφονία του Αμερικανού προέδρου Τζον Κένεντι, και η 39χρονη χήρα του, Ζακλίν Μπουβιέ Κένεντι παντρευόταν τον κροίσο Αριστοτέλη Ωνάση. Ακόμα και η μητέρα της, ειδοποιήθηκε την τελευταία στιγμή και δήλωσε ξαφνιασμένη από τον βιαστικό αυτό γάμο.
Ο Γάλλος πολιτικός σχολιαστής Αντρέ Φοντέν έγραψε στην εφημερίδα Le Monde: «Η Τζάκι, που έκανε τόση εντύπωση στην κηδεία του Τζον με την αφοσίωση και το κουράγιο της, τώρα επιλέγει να σοκάρει με το να παντρευτεί έναν άντρα ο οποίος θα μπορούσε να είναι πατέρας της, ενώ η επαγγελματική του πορεία έρχεται σε αντίθεση –πολύ μεγάλη, για να το θέσουμε ήπια– με το φιλελεύθερο πνεύμα που χαρακτήριζε τον Πρόεδρο Κένεντι».
Για τα κίνητρα του Ωνάση, δεν υπήρχαν πολλές απορίες. Η Τζάκι ήταν για εκείνον η απόλυτη «γυναίκα τρόπαιο», παρόλο που μπορούσε να έχει στο πλευρό του την ντίβα Μαρία Κάλλας, η οποία πληγώθηκε ανεπανόρθωτα από τη στάση του.
Όλοι όμως απορούσαν τι ήθελε η Τζάκι, θεωρώντας δεδομένο ότι δεν είχε απλώς ανάγκη να κάνει έναν πλούσιο γάμο. Για κάποιους, επιθυμία της ήταν να ξεφύγει από την Αμερική και να «κρυφτεί» στον κόσμο του Ωνάση, απολαμβάνοντας κυριολεκτικά την προστασία που μπορούσε να της παρέχει. Για άλλους, η συγκεκριμένη επιλογή την έκανε και πάλι βορά των ΜΜΕ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μαρία Κάλλας: 43 χρόνια μετά τον πρόωρο χαμό της
«Η Τζάκι είχε αποκτήσει μυθικές ποιότητες στη συνείδηση των Αμερικάνων», έγραφε το TIME. «Φαινόταν να απεχθάνεται το ανθρωποφαγικό και συχνά απάνθρωπο ενδιαφέρον του κόσμου για εκείνη – αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να έχει αποφύγει τη δημόσια έκθεση, αν το επιθυμούσε, υιοθετώντας έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Επιλέγοντας τον “Ari” Ωνάση, έναν άντρα 62 ή 68 ετών, διαζευγμένο, έναν πολυεκατομμυριούχο που είναι ελάχιστα φημισμένος για τη γενναιοδωρία ή τη σοφία του και πασίγνωστος για τον φανταχτερό τρόπο ζωής του, η Ζακλίν Κένεντι φάνηκε να αρνείται βίαια τον θρόνο που της είχαν φτιάξει η Αμερικάνοι».
«Ωστόσο, οι βασίλισσες που χάνουν την αυλή και την επιρροή τους χρειάζονται βασιλιάδες ή πρέπει να αρκεστούν σε ημίμετρα», αντέτεινε το LIFE. «Υπήρχε κάτι στην ένωσή τους που αξίζει να ληφθεί υπόψη. Όλοι οι γάμοι προϋποθέτουν ένα είδος ισορροπίας στη συναισθηματική δύναμη – ή την έλλειψή της. Ποιος άλλος άντρας θα μπορούσε να παντρευτεί τη Τζάκι Κένεντι χωρίς αυτομάτως να είναι υποχείριο στην ίδια και στη μνήμη του μακαρίτη του συζύγου της; Ποιος άλλος θα μπορούσε, ουσιαστικά, να την παρατήσει, αν αποφάσιζε αργότερα να το κάνει, χωρίς να τον καταστρέψει η κοινή γνώμη;»
Είναι γνωστό ότι το «και ζήσαν αυτοί καλά» δεν επιβεβαιώθηκε. Και το μόνο σίγουρο είναι ότι τους χώρισε οριστικά ο θάνατος εκείνου, όμως το επώνυμό του θα τη συνόδευε για πάντα, αφού αυτός ήταν ένας από τους όρους του γάμου τους.
Κεντρική φωτογραφία: Express Newspapers/Getty Images/Ideal Image