Καθώς οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μένουν στο σπίτι για να σταματήσουν την εξάπλωση του κορονοϊού, ο αέρας έχει καθαριστεί, αν και προσωρινά. Η ρύπανση από το διοξείδιο του αζώτου στις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες είναι κάτω από 30%. Τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Ρώμη, από τα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Απριλίου, μειώθηκαν κατά 49% από πριν από ένα χρόνο. Τα αστέρια φαίνονται πιο ορατά τη νύχτα.
Οι άνθρωποι παρατηρούν επίσης ζώα σε μέρη που δεν υπήρχαν πριν. Τα κογιότ έχουν περιπλανηθεί κατά μήκος της λεωφόρου Μίσιγκαν στο κέντρο του Σικάγου. Ένα πούμα έκανε βόλτες στους δρόμους του Σαντιάγο της Χιλής. Οι αίγες κατέλαβαν μια πόλη στην Ουαλία. Στην Ινδία, η ήδη τολμηρή άγρια φύση έχει γίνει πιο τολμηρή με πεινασμένους πιθήκους να μπαίνουν στα σπίτια και να ανοίγουν ψυγεία για να αναζητήσουν τρόφιμα.
Όταν οι άνθρωποι μένουν στο σπίτι, η Γη γίνεται καθαρότερη και πιο άγρια.
«Αυτή η εικόνα μας δίνει την ευκαιρία να δούμε μαγικά πόσο καλύτερα μπορεί να είναι ο πλανήτης μας», λέει ο επιστήμονας συντήρησης Stuart Pimm, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα ζώα “καταλαμβάνουν” τις έρημες, λόγω κορονοϊού, πόλεις
Ο Chris Field, διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Στάνφορντ Γουντς, συγκέντρωσε επιστήμονες για να αξιολογήσουν τις οικολογικές αλλαγές που συμβαίνουν σ’ ολόκληρη την ανθρωπότητα. Οι επιστήμονες δήλωσαν πρόθυμοι να διερευνήσουν απροσδόκητες αλλαγές στα ζιζάνια, τα έντομα, τα καιρικά φαινόμενα, τον θόρυβο και την ελαφριά ρύπανση. Μάλιστα, μια ομάδα επιστημόνων από την Ιταλία εργάζεται σε μια αποστολή στον ωκεανό προκειμένου να διερευνήσει τις αλλαγές στη θάλασσα από την έλλειψη ανθρώπων.
Οι ερευνητές παρακολουθούν τις δραματικές πτώσεις σε παραδοσιακούς ατμοσφαιρικούς ρύπους, όπως διοξείδιο του αζώτου, αιθαλομίχλη και μικροσκοπικά σωματίδια. Αυτοί οι τύποι ρύπανσης σκοτώνουν έως και 7 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Health Effects Dan Greenbaum.
Ο αέρας από τη Βοστώνη προς την Ουάσινγκτον είναι ο καθαρότερος από τότε.
Σε σύγκριση με τα προηγούμενα πέντε χρόνια, η ατμοσφαιρική ρύπανση του Μαρτίου μειώθηκε κατά 46% στο Παρίσι, 35% στο Μπανγκαλόρ της Ινδίας, 38% στο Σίδνεϊ, 29% στο Λος Άντζελες, 26% στο Ρίο ντε Τζανέιρο και 9% στο Ντάρμπαν της Νότιας Αφρικής.
Ο καθαρότερος αέρας ήταν πιο αισθητός στην Ινδία και την Κίνα. Στις 3 Απριλίου, οι κάτοικοι του Jalandhar, μιας πόλης στο Punjab της βόρειας Ινδίας, ξύπνησαν σε μια θέα που δεν είχαν δει εδώ και δεκαετίες: χιονισμένες κορυφές των Ιμαλαΐων πάνω από 100 μίλια μακριά.
«Ο καθαρότερος αέρας σημαίνει ισχυρότερους πνεύμονες για τους ασθματικούς, ειδικά τα παιδιά», λέει η Δρ. Mary Prunicki, διευθύντρια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και έρευνας υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ. Επισημαίνει ότι «οι πρώτες μελέτες συνδέουν επίσης τη σοβαρότητα του κορονοϊού με άτομα με κακούς πνεύμονες».
Στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας, η αστυνομία μοιράστηκε ένα βίντεο με ένα καγκουρό που τρέχει στο κέντρο της πόλης.
«Δεν εισβάλουμε εμείς στην άγρια φύση. Η άγρια φύση ήταν πάντα εκεί, αλλά πολλά ζώα είναι ντροπαλά», λέει ο επιστήμονας Duke’s Pimm και καταλήγει: «Βγαίνουν όταν οι άνθρωποι μένουν στο σπίτι».
(ΠΗΓΗ: Associated Press)