Ανατρέπεται η, μέχρι σήμερα, διαδεδομένη πεποίθηση ότι για να υπολογίσεις την “ανθρώπινη” ηλικία ενός σκύλου το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πολλαπλασιάσεις τα χρόνια ζωής του ζώου επί επτά.
Κάθε χρόνος που περνά – στην ζωή του σκύλου- δεν ισοδυναμεί με επτά ανθρώπινα χρόνια, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις Αμερικανών επιστημόνων. Τα αποτελέσματα των ερευνών βασίστηκαν σε γενετική ανάλυση σκύλων. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα νεαρά σκυλάκια γερνάνε πολύ πιο γρήγορα από ό,τι τα γερασμένα.
Η έρευνα υποστηρίζει ότι ένας σκύλος ενός έτους έχει “ανθρώπινη” ηλικία περίπου 30 ετών-και όχι επτά ετών με βάση την παραδοσιακή μέθοδο.
Ένας σκύλος τεσσάρων ετών έχει ανθρώπινη ηλικία 52 ετών- και όχι 28 ετών- ενώ ένας ηλικιωμένος σκύλος 14 ετών έχει την ηλικία ενός 75χρονου ανθρώπου. Η σχέση σκυλίσιας και ανθρώπινης ηλικίας περιγράφεται από την φόρμουλα: ανθρώπινη ηλικία = 16 λογάριθμος ηλικίας σκύλου + 31.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τρέι Άϊντεκερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σάντα Κρουζ, οι οποίοι μελέτησαν 105 “Λαμπραντόρ Ριτρίβερ” και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κυτταρικής βιολογίας Cell Systems, βασίζουν τη νέα μέθοδο στις λεγόμενες επιγενετικές αλλαγές που συμβαίνουν στο DNA, δηλαδή στις χημικές τροποποιήσεις στο γονιδίωμα που δεν μεταβάλλουν την αλληλουχία του DNA, αλλά μπορούν να ενεργοποιήσουν ή να αδρανοποιήσουν κάποια γονίδια.
Τα σκυλιά, κατά το πρώτο έτος της ζωής τους, εμφανίζουν ταχύτερες και άρα περισσότερες επιγενετικές αλλαγές στο γονιδίωμα τους από ό,τι οι άνθρωποι, πράγμα που δείχνει ότι γερνάνε με πιο γρήγορο ρυθμό.
Καθώς όμως περνάνε τα χρόνια, επιβραδύνεται ο ρυθμός γήρανσης των σκύλων, σε σχέση με τον αντίστοιχο ρυθμό των ανθρώπων.
Παρ’όλα αυτά άλλοι επιστήμονες επισημένουν ότι είναι δύσκολο να “μεταφραστούν” με απόλυτη ακρίβεια τα χρόνια των σκύλων-σε σχέση με αυτά ενός ανθρώπου- αφού εκτός από τις βιολογικές αλλαγές στο “επιγενετικό ρολόι”, υπεισέρχονται θέματα ορμονικά και συμπεριφοράς.
Κάπως έτσι ένας σκύλος ενός έτους, που υποτίθεται ότι αν ήταν άνθρωπος θα ήταν 30 ετών στην πραγματικότητα συμπεριφέρεται μάλλον ως έφηβος.