Στον αιφνιδιασμό που προκάλεσε η άνοδος εξάπλωσης του ιού μέσα στο καλοκαίρι, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε πολλές χώρες, αναφέρθηκε ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας, σε δηλώσεις που έκανε στην ΕΡΤ.
Η αύξηση των κρουσμάτων σημαίνει ότι ο ιός έχει ακόμη μεγάλη δυναμική και μπορεί να επανακάμψει ανά πάσα στιγμή δείχνοντάς μας ενδεχομένως και το τι θα γίνει τον χειμώνα που τον ευνοούν περισσότερο οι συνθήκες.
Κάπως έτσι διαμορφώνεται μία δύσκολη κατάσταση, που θα συνεχιστεί μέχρι και τέλος Αυγούστου, με τη μαζική επιστροφή τω τελευταίων εκδρομέων.
Σύμφωνα με τον Νίκο Σύψα ναι μεν υπήρξαν και υπάρχουν «κανόνες συμπεριφοράς» αλλά δεν κατέστη εφικτό να πειστούν οι νέοι ώστε να τους ακολουθήσουν. Άλλωστε αυτοί είναι που αποτελούν και την κύρια ομάδα διασποράς του ιού (20-30 ετών). Το σημαντικό δεν είναι να παίρνουμε συνέχεια καινούρια μέτρα αλλά να πείσουμε τον κόσμο να εφαρμόσει τα ήδη υπάρχοντα.
Η τακτική που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα θα είναι αυτή των τοπικών lockdown και δεν θα ισχύσουν γενικευμένα και οριζόντια μέτρα για όλη τη χώρα. Για αυτό και θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικές οι τοπικές κοινωνίες, ειδάλλως θα ακολουθήσει τοπικό κλείσιμο, κάτι που θα είναι καταστροφικό για την τοπική οικονομία όπως δήλωσε ο καθηγητής.
Αναφερόμενος στα σχολεία είπε: «Δεν υπάρχει ασφαλές άνοιγμα σχολείων, όταν ανοίξουν θα υπάρξει έστω μια μικρή άνοδος στον δείκτη R, όμως είναι ένας κίνδυνος που αναλαμβάνουμε γιατί για ένα παιδί είναι πολύ πιο καταστροφικό το να μην πάει καθόλου σχολείο καθώς επηρεάζεται η ψυχική του υγεία και η ανάπτυξή του. Για αυτό και θα προτιμήσουμε να κλείσουμε πρώτα οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα της κοινωνίας και τελευταία τα σχολεία».
Το εμβόλιο
Αναφερόμενος και στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού, είπε πως εφόσον οι μελέτες θα είναι επιτυχείς, πράγμα που θα ξέρουμε το νωρίτερο τον Οκτώβριο, θα υπάρξουν κάποιες δόσεις, όμως δεν θα φτάνουν για όλο τον κόσμο και σίγουρα μέχρι και το επόμενο καλοκαίρι το εμβόλιο δεν θα μας λύσει το πρόβλημα.
Την ίδια στιγμή υπεγράφη η πρώτη σύμβαση που διαπραγματεύτηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξ ονόματος των κρατών- μελών της ΕΕ με φαρμακευτική εταιρία και τέθηκε την Πέμπτη σε ισχύ με την επίσημη υπογραφή μεταξύ της AstraZeneca και της Επιτροπής, όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν.
Η σύμβαση θα επιτρέψει την αγορά εμβολίου κατά του COVID-19 για όλα τα κράτη- μέλη της ΕΕ, καθώς και τη δωρεά σε χώρες με χαμηλότερο και μεσαίο εισόδημα ή την αποστολή προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μέσω της σύμβασης, θα αγοραστούν συνολικά για όλα τα κράτη- μέλη 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου AstraZeneca, με δυνατότητα για επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις, που θα διανεμηθούν αναλογικά με βάση τον πληθυσμό.
Η Επιτροπή συνεχίζει να συζητά παρόμοιες συμφωνίες με άλλους παρασκευαστές εμβολίων και έχει ολοκληρώσει επιτυχημένες διερευνητικές συνομιλίες με την Sanofi-GSK στις 31 Ιουλίου, την Johnson & Johnson στις 13 Αυγούστου, την CureVac στις 18 Αυγούστου και τη Moderna στις 24 Αυγούστου.
«Η Επιτροπή εργάζεται ασταμάτητα για να παρέχει στους πολίτες της ΕΕ ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του COVID-19 το συντομότερο δυνατό. Η έναρξη ισχύος της σύμβασης με την AstraZeneca είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου σε αυτό το θέμα», σημείωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Από την πλευρά της, η Στέλλα Κυριακίδη, επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, ανέφερε ότι «οι διαπραγματεύσεις μάς απέδωσαν τώρα σαφή αποτελέσματα» σημειώνοντας ότι «η σημερινή υπογραφή -η οποία κατέστη δυνατή χάρη στις σημαντικές βασικές εργασίες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ολλανδίας- θα διασφαλίσει ότι οι δόσεις του εμβολίου, εάν αποδειχθεί αποτελεσματικό και ασφαλές, θα παραδοθούν σε όλα τα κράτη- μέλη» και προσέθεσε: «Αναμένουμε να ανακοινώσουμε πολύ γρήγορα πρόσθετες συμφωνίες με άλλους παρασκευαστές εμβολίων».