Με τους επιστήμονες συντάσσονται οι καθηγητές Γυμνασίων και Λυκείων, που προτείνουν να μην ανοίξουν τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μέσα στον Δεκέμβριο, αλλά τον Ιανουάριο, με περισσότερα μέτρα ασφάλειας.

Οι καθηγητές – μέσω της Ομοσπονδίας τους – επισημαίνουν ότι μέχρι σήμερα παρατηρήθηκαν πολλοί θάνατοι εκπαιδευτικών ενώ αρκετοί  είναι διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία.

Όπως υπογράμμισε στο ethnos.gr o πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος, πολλοί καθηγητές και ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Πέλλα, η Θήβα και η Θεσσαλονίκη, έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό, ενώ μεγάλος αριθμός βρίσκεται σε νοσοκομεία σε βαριά κατάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι Πρώτες Κυρίες των ΗΠΑ σε πρώτο πλάνο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, από την ημέρα που άνοιξαν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια έχουν καταγραφεί 5.000 κρούσματα, σε ηλικίες έως 17 ετών, ενώ 1.000 σχολεία ή τμήματα είχαν κλείσει λόγω κάποιου κρούσματος. «Εμείς θέλουμε να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια και όχι με τους ίδιους όρους που άνοιξαν στην έναρξη της χρονιάς και επειδή η κατάσταση είναι δύσκολη να εξασφαλίσουμε ότι η τηλεκπαίδευση θα γίνεται χωρίς προβλήματα», λέει ο κ. Τσούχλος και υπογραμμίζει ότι: «Από την ήμερα που άνοιξαν τα σχολεία έχουν συμβεί τραγικά γεγονότα. Η υπουργός έχει να μας δει από τις 8 Οκτωβρίου και δεν απαντά στο αίτημα για νέα συνάντηση. Για το λόγο αυτό, το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας θα πάει την Πέμπτη στις 13:00 στο υπουργείο και θα ζητήσει συνάντηση με την κυρία Κεραμέως. Ταυτόχρονα συνάδελφοι σε ολόκληρη τη χώρα θα πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις διευθύνσεις εκπαίδευσης. Οι εκπαιδευτικοί θέλουν ανοιχτά σχολεία αλλά με ασφάλεια για όλους».

Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας, η κυρία Κεραμέως, δηλώνει ότι δεν έχει παρθεί απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων, τονίζοντας ότι «θα περιμένουμε να δούμε πως ακριβώς εμφανίζεται το επιδημιολογικό φορτίο και από εκεί και πέρα θα ληφθούν οι αποφάσεις. Το άνοιγμα των σχολείων είναι σύνθετη διαδικασία, θα το δούμε».

Σύψας: Εκτίμηση πως δεν θα ανοίξει τίποτα στις 7 Δεκεμβρίου

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1 σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, απάντησε πως προσωπική του άποψη είναι ότι δεν θα πρέπει να ανοίξει τίποτε στις 7 Δεκεμβρίου (ημερομηνία που λήγει το καθεστώς lockdown στη χώρα), συμπεριλαμβανομένων του λιανεμπορίου και της εστίασης. «Η εκτίμησή μου είναι πως δεν θα ανοίξει τίποτα στις 7 του μηνός. Ούτε τα σχολεία. Μακάρι να υπάρχει γρήγορη αποκλιμάκωση, αλλά με τα τωρινά δεδομένα δεν το πιστεύω», είπε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Δεκέμβριος: Μήνας αλλαγών και νέων καταστάσεων

Ο κύριος Σύψας τόνισε στον τηλεοπτικό σταθμό πως τα κρούσματα παρουσιάζουν μια σημαντική μείωση το τελευταίο διάστημα, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους διασωληνωμένους, και γι’ αυτό θεωρεί πως πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα.

Παπαευαγγέλου: Να ανοίξουν τα δημοτικά

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ 100,3 επέμεινε στο άνοιγμα των δημοτικών σχολείων. Η κυρία Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι τα δημοτικά πρέπει να ανοίξουν, αλλά σε αυτή τη φάση η επιτροπή επεξεργάζεται τα στοιχεία των σχολείων προκειμένου να δει τα πραγματικά κρούσματα που είχαν καταγραφεί σε αυτά πριν κλείσουν.

Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: Τα εμβόλια στην Ελλάδα πριν από τα τέλη του έτους

«Ο στόχος είναι συγκεκριμένος: Όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες να φτάσουμε υγιείς στο εμβόλιο», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Η κατάσταση βαίνει οριακά καλύτερη. Έχουμε πια, εκτός από τη μείωση στα κρούσματα και τις πρώτες ενδείξεις ότι αρχίζει σταδιακά να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στη Βόρεια Ελλάδα. Αλλά μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι έχουμε ακόμα μπροστά μας κάποιες δύσκολες μέρες και καθώς σε λίγο θα αρχίσει και η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα βγούμε από τους αυστηρούς περιορισμούς, θέλω να τονίσω για ακόμα μία φορά ότι δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Στις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουμε, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Και κυρίως πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα», πρόσθεσε ο κύριος Μητσοτάκης.

«Ο στόχος είναι συγκεκριμένος: Όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες να φτάσουμε υγιείς στο εμβόλιο. Αυτό θα κριθεί από τις όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες έχουμε ως τότε και αυτό με τη σειρά του θα κριθεί από την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνέπεια δείξουμε όλοι τώρα. Εκτιμούμε ότι τα πρώτα εμβόλια θα έχουν φτάσει στην Ελλάδα εφόσον, όπως αναμένουμε, εγκριθούν από τους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς πριν από τα τέλη του έτους», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Τι θα γίνει με την εστίαση;

Ο κλάδος της εστίασης δεν πρόκειται να ανοίξει άμεσα και τα σενάρια για επαναλειτουργία, με πολύ μικρό όριο πελατών, μετά τα μέσα Δεκεμβρίου παραμένουν αβέβαια. Η παράταση του «λουκέτου» δεν αποκλείεται.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης έθεσε τις τέσσερις προϋποθέσεις για το άνοιγμα της αγοράς που περιλαμβάνουν:

-Την εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων

-Το κλιμακωτό άνοιγμα από τα μικρότερα προς τα μεγαλύτερα καταστήματα με βασικό κριτήριο την εποχικότητα και τελευταία τα εμπορικά κέντρα

-Τους πολύ αυστηρούς κανόνες με περιορισμένο αριθμό ατόμων στα καταστήματα, υποχρεωτικά με μάσκα και τήρηση αποστάσεων

-Την έμφαση στο ηλεκτρονικό εμπόριο ώστε να αποφευχθούν στο μέτρο του δυνατού η ανθρώπινη συναναστροφή.

Όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, «ο ρυθμός ανοίγματος της αγοράς θα είναι ταχύτερος, ώστε όλοι να μπορέσουν να αξιοποιήσουν την εορταστική περίοδο αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει συνωστισμός, πολύ περισσότερο σε κλειστούς χώρους, αλλά ούτε και σε εξωτερικούς, σε έναν πεζόδρομο».

(Κεντρική φωτογραφία: EUROKINISSI)