Την επέκταση του μέτρου της χρήση μάσκας και σε άλλους χώρους ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατόπιν εισήγησης των ειδικών, μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού.
Καλύτερη κατάσταση εμφανίζει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. Στόχος, όπως είπε, είναι να παραμείνει η Ελλάδα μια ασφαλής χώρα για κατοίκους και επισκέπτες.
Μετά από εισήγηση των ειδικών η κυβέρνηση αποφάσισε:
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική από σήμερα, Τετάρτη 29 Ιουλίου, σε
- ΔΕΚΟ, τράπεζες, γραφεία εξυπηρέτησης κοινού
- Καταστήματα τροφίμων
- Καταστήματα λιανικής
- Κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής
Υποχρεωτική για τους εργαζόμενους στην εστίαση.
Ισχυρή σύσταση απευθύνεται για τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους όπου είναι απαραίτητο. Ο υφυπουργός υπενθύμισε ότι έως τώρα είναι υποχρεωτικός ο χαρακτήρας της χρήσης μάσκας που αφορούσε αποκλειστικά τους υγειονομικούς χώρους, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα ταξί, τα κέντρα αισθητικής, τα πλοία, τα αεροπλάνα και τα σουπερμάρκετ.
«Πλήρως διαχειρίσιμα» τα κρούσματα
«Τα κρούσματα που καταγράφονται είναι πλήρως διαχειρίσιμα. Έχουμε πλήρη εικόνα για όλη τη χώρα», είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, και πρόσθεσε ότι «κάνουμε συχνές ιχνηλατήσεις σε κάθε επίπεδο, ώστε κανένα κρούσμα να μη λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά σε σχέση με τον ιό». Παρόλα αυτά διευκρίνισε ότι τις πρώτες θέσεις εισαγόμενων κρουσμάτων εξακολουθούν να καταλαμβάνουν χώρες της βαλκανικής χερσονήσου.
Όπως είπε κάθε βδομάδα γίνονται και 1000 στοχευμένα τεστ σε περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. Για μια ακόμη αφορά επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν ορφανά κρούσματα. Υπάρχουν κρούσματα που δεν τεκμαίρεται ξεκάθαρα από πού προήλθε ο ιός. Διευκρίνισε ότι τα πρόστιμα που επιβάλλονται μέχρι σήμερα είναι για μη χρήση μάσκας και για την υπέρβαση των ατόμων που επιτρέπονται σε ένα χώρο. Προανήγγειλε νέους ελέγχους τις επόμενες μέρες και ειδικά στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση συγκεκριμένα δεδομένα, τόνισε προσθέτοντας ότι πρέπει να έχουμε εξαντλήσει κάθε άλλο βήμα. Κάθε Τετάρτη καταγράφουμε τα δεδομένα σε κάθε περιοχή. Γίνονται και στοχευμένοι έλεγχοι και κυρίως στους εργαζόμενους. «Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Η αύξηση των κρουσμάτων στα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, αποδεικνύει ότι ο ιός είναι ακόμη εδώ. Τρέφεται από κάθε λάθος μας» επεσήμανε.
Πανηγύρια και τοπικά lockdown
Στο τέλος της εβδομάδας όπως είπε θα ληφθούν οι αποφάσεις για τη διενέργεια ή όχι των πανηγυριών τον Αύγουστο. «Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να αναστείλουμε και να απέχουμε από τα κάθε είδους πανηγύρια. Και ο καθένας μας πρέπει να απέχει από συναθροίσεις και συνωστισμούς. Είναι θέμα συλλογικής και ατομικής ευθύνης», είπε χαρακτηριστικά. “Δεν γίνεται σε κάθε ηλιοβασίλεμα να υπάρχει ένα περιπολικό για να διαλύει τον κόσμο. Ξεκαθαρίζω για μια ακόμη αφορά ότι δεν πρόκειται να πάμε σε γενικό lockdown», είπε και πρόσθεσε, παράλληλα, ότι «είμαστε μακριά από οποιοδήποτε τοπικό lockdown. Τοπικά lockdown θα γίνουν αν εξαντληθούν όλα τα μέτρα που θα έχουμε πάρει για κάποιες περιοχές».
Φωτογραφία από τη Vera Davidova στο Unsplash