Μετά την υποχώρηση της πανδημίας του κορονοϊού στην ήπειρο κι έπειτα από τρεις μήνες απομόνωσης, οι ευρωπαϊκές χώρες ανοίγουν σταδιακά από σήμερα τα σύνορά τους και επιτρέπουν τα ταξίδια.
Οι χώρες της ζώνης Σένγκεν πλέον επιτρέπουν τη μετακίνηση των πολιτών χωρίς ελέγχους, έπειτα από τρεις μήνες που διατηρούσαν κλειστά τα σύνορά τους. Η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον κάλεσε την προηγούμενη εβδομάδα τις χώρες της ζώνης Σένγκεν να άρουν από σήμερα τους συνοριακούς ελέγχους προκειμένου να επιτρέψουν το σταδιακό τους άνοιγμα και σε άλλες χώρες από τον Ιούλιο.
Οι χώρες που αίρουν τα μέτρα για τον κορονοϊό
Η Ιταλία ξεκίνησε στις 3 Ιουνίου ανοίγοντας τα σύνορά της για όλους τους ταξιδιώτες, την ώρα που οι περισσότερες χώρες διατηρούσαν σε ισχύ περιορισμούς για τα ταξίδια προς τη χώρα αυτή, η οποία υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες εστίες του κορονοϊού στην Ευρώπη.
Από την περασμένη Πέμπτη άνοιξε τα σύνορά της και η Πολωνία στην οποία μπορούν να ταξιδέψουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες.
Πολλές χώρες επέλεξαν να ανοίξουν τα σύνορά τους πρώτα στις γειτονικές τους χώρες, προτού επιτρέψουν πιο ευρέως την κυκλοφορία των πολιτών. Έτσι ήταν ήδη δυνατό οι Ευρωπαίοι να ταξιδεύουν στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης ή από τη μία χώρα της Βαλτικής σε μια άλλη. Σε μια ήπειρο που οι χώρες είχαν κλείσει τα σύνορά τους από τα μέσα Μαρτίου δύο αποτελούσαν εξαίρεση: η Σουηδία η οποία επί της αρχής ήταν πάντα ανοικτή για τους πολίτες της ΕΕ, όπως και το Λουξεμβούργο.
Ανοίγουν σήμερα
Το Βέλγιο, η Γαλλία και η Ελλάδα αποκατέστησαν από σήμερα το πρωί την ελεύθερη κυκλοφορία με όλες τις χώρες της Ευρώπης. Η Αθήνα, η οικονομία της οποίας εξαρτάται κατά πολύ από τον τουρισμό, έχει προσκαλέσει ταξιδιώτες και από πολλές άλλες περιοχές εκτός ΕΕ, όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Κίνα.
Από τα μεσάνυχτα αίρονται οι έλεγχοι στα σύνορα μεταξύ Γερμανίας και Αυστρίας. Ωστόσο πολλές χώρες που ανοίγουν σήμερα τα σύνορά τους ή που τα έχουν ήδη ανοίξει (Ουγγαρία, Βουλγαρία, Αυστρία, Τσεχία, Σλοβακία, Λετονία) διατηρούν σε ισχύ περιορισμούς για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, όπου παρατηρούνται ακόμη υψηλά ποσοστά νέων κρουσμάτων του κορονοϊού.
Η Νορβηγία ανοίγει σήμερα τα σύνορά της για όλες τις σκανδιναβικές χώρες με όρους που προς το παρόν αποκλείουν σχεδόν εντελώς τους ταξιδιώτες από τη Σουηδία, όπου η επιδημία παραμένει σε έξαρση.
Κάθε χώρα έχει συντάξει ένα δικό της κατάλογο – ο οποίος αναθεωρείται τακτικά – με επικίνδυνες περιοχές. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Σουηδία και η Βρετανία, ενώ συχνά εμφανίζονται η Ισπανία και η Πορτογαλία, ενώ πιο σπάνια η Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γαλλία.
Παραμένουν κλειστές λόγω κορονοϊού
Η Ρουμανία δεν θα ανοίξει σήμερα τα σύνορά της για όσους δεν είναι πολίτες της και δεν έχει διευκρινίσει πότε θα το πράξει.
Αρχικά η Ισπανία είχε ανακοινώσει ότι θα ανοίξει τα σύνορά της στους τουρίστες την 1η Ιουλίου, όμως τελικά θα το κάνει στις 21 Ιουνίου, με εξαίρεση τους ελέγχους στα χερσαία της σύνορα με την Πορτογαλία που θα παραμείνουν σε ισχύ ως την 1η Ιουλίου. Στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος όμως οι Βαλεαρίδες νήσοι θα δεχθούν από σήμερα σχεδόν 11.000 Γερμανούς τουρίστες.
Η Νορβηγία δεν θα ανοίξει σήμερα τα σύνορά της παρά για τις άλλες σκανδιναβικές χώρες, με εξαίρεση τη Σουηδία. Η Δανία επίσης προς το παρόν δέχεται ταξιδιώτες μόνο από τη Γερμανία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία.
Κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα
Ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε το απόγευμα της Κυριακής (14 Ιουνίου) 9 νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3121. Σύμφωνα με πληροφορίες τα 5 εντοπίστηκαν στην περιοχή της Ξάνθης, 2 στην Αττική, 1 στη Ροδόπη και ένα σε ταξιδιώτη.
Tο 55,1% των κρουσμάτων είναι άνδρες και 694 (22,2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1775 (56,9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επίσης 13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι 75 ετών. Οι 4 (30,8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Στους 116 ασθενείς ανέρχονται οι ασθενείς που έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος, ενώ έχουμε 183 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 56 (30,6%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Έχουν συνολικά ελεγχθεί 250.923 κλινικά δείγματα.
(Φωτογραφία: EUROKINISSI)