Ο κορονοϊός Sars-Cov2 -που προκαλεί τη νόσο COVID-19– εξαπλώνεται και μεταδίδεται από τη στιγμή που αυτοί που έχουν μολυνθεί βήχουν και εκπνέουν μεγάλα σταγονίδια ενώ ο ίδιος κίνδυνος υπάρχει και μέσω μικρότερων σωματιδίων που εκλύονται όταν κάποιος αναπνέει, μιλά ή τραγουδά.
Ο κίνδυνος μόλυνσης μεγαλώνει μέσα σε μικρούς χώρους όπου υπάρχει ανεπαρκής εξαερισμός, όπως είναι- για παράδειγμα- τα ασανσέρ. Οι ανελκυστήρες, σε περίπτωση που κάποιος βήξει ή φτερνιστεί, ενδέχεται να γίνουν εστίες μόλυνσης ενώ η πιθανότητα μετάδοσης του ιού παραμένει “για τριάντα λεπτά της ώρας”.
Σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “International Journal of Indoor Environment and Health” και φέρει την υπογραφή ερευνητών του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, ο κορονοϊός ζει στην ατμόσφαιρα του ανελκυστήρα ακόμα και μισή ώρα μετά το “πέρασμα” ενός ανθρώπου που νοσεί. Τα πειράματα έλαβαν χώρα σε ασανσέρ νοσοκομείου. Ο χρόνος των 30 λεπτών υπολογίζεται όταν οι πόρτες παραμένουν κλειστές. Όταν οι πόρτες παραμένουν ανοιχτές, τα σταγονίδια εξαφανίζονται έπειτα από δύο έως τέσσερα λεπτά ενώ σε συνθήκες κοινής χρήσης του ασανσέρ, με τις πόρτες να ανοιγοκλείνουν συχνά, τα μολυσμένα σωματίδια που προκαλούνται από βήχα κρούσματος ή ομιλία διαρκούν περίπου 12-18 λεπτά.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η χρήση μάσκας μετριάζει το πρόβλημα, όπως και ο καλός εξαερισμός του ανελκυστήρα. Τα σωματίδια του κορονοϊού που μεταφέρονται με τον αέρα είναι ο βασικός τρόπος μετάδοσης του, επιβεβαιώνουν οι ερευνητές, οι οποίοι μιμήθηκαν εργαστηριακά πολλές κοινές συνθήκες χρήσης του ασανσέρ.