Έντονο «πονοκέφαλο» σε κυβέρνηση και επιστημονική κοινότητα δημιουργεί η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας, ενώ ο δείκτης μεταδοτικότητας έχει φθάσει στο 1 και πάει προς τα πάνω, γεγονός που καταδεικνύει ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός.
Όπως δείχνουν τα 811 κρούσματα μέσα σε μόλις επτά μέρες, από την ημέρα δηλαδή που μπήκε ο μήνας των διακοπών, η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει και η πολιτεία ύστερα κι από τις συστάσεις των ειδικών παίρνει αυστηρά μέτρα για να περιορίσει τη διασπορά του ιού στην κοινότητα.
Πάντως, το θετικό είναι ότι οι συμπολίτες μας οι οποίοι παραμένουν διασωληνωμένοι είναι αριθμητικά λίγοι σε σχέση με τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό των κρουσμάτων και αυτό σημαίνει ότι το σύστημα υγείας – προς στιγμήν τουλάχιστον – δεν έχει επιβαρυνθεί.
Κρίσιμη η Δευτέρα 10 Αυγούστου
«Περιμένουμε να δούμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί ώστε να αποφασίσουμε για τα επόμενα βήματα» επισήμανε χθες ο Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς βαρόμετρο των κυβερνητικών αποφάσεων θα αποτελέσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα του Σαββατοκύριακου, τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση συζήτησης για την πιθανή επιβολή νέων περιορισμών την ερχόμενη Δευτέρα, στην καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σε κάθε περίπτωση κυβερνητικοί παράγοντες αλλά και ο ΕΟΔΥ συνιστούν στους πολίτες ψυχραιμία αλλά και επιμονή στα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού.
«Αν ξεκινήσουν νοσηλείες, διασωληνώσεις, τότε τα πράγματα έχουν ξεφύγει»
«Ο δείκτης μεταδοτικότητας έχει φθάσει στο 1. Είναι στο 1 και πάει προς τα πάνω» τόνισε μέσω του ΣΚΑΪ η Ματίνα Παγώνη πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά, αναφερόμενη στον τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού που κατέγραψε η χώρα μας για τέταρτη μέρα την Παρασκευή.
«Ό,τι γίνεται σήμερα θα τα δούμε περίπου σε 10 με 15 μέρες. Αν ξεκινήσουν νοσηλείες, διασωληνώσεις, τότε τα πράγματα έχουν ξεφύγει τελείως. Είχαμε φτάσει στο 0,20 – 0,25 ήμασταν πολύ καλά το Μάιο. Ας ευχηθούμε ότι δε θα υπάρξει άλλη αύξηση. Πρέπει να περιοριστεί το όριο των συγκεντρώσεων σε κάτω από 50 άτομα για να ξεπεράσουμε το σκόπελο» τόνισε η κ. Παγώνη.
«Ανησυχούμε παρά πολύ, αλλά είμαστε ψύχραιμοι γιατί ο πανικός δεν φέρνει καλά αποτελέσματα» επισήμανε. Όπως εξήγησε, είναι δύσκολες οι ημέρες που διανύουμε, και θα είναι δύσκολες μέχρι τις 20 Αυγούστου γιατί όλοι θα βγουν, όλοι θα πάνε στα νησιά. «Χρειάζεται απόσταση πάνω από 2 μέτρα και μετά μάσκα και πλύσιμο χεριών» σημείωσε.
Πιθανό το lockdown στη Θεσσαλονίκη
Το ενδεχόμενο να τεθούν περιοριστικά μέτρα στη Θεσσαλονίκη έβαλαν χθες στο τραπέζι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια έκτακτης τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα και του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα.
Συνολικά, στη Θεσσαλονίκη έχουν επιβεβαιωθεί τις τέσσερις τελευταίες μέρες 145 κρούσματα, 47 την Τρίτη, 22 την Τετάρτη και από 38 την Πέμπτη και την Παρασκευή.
Αν δεν περιοριστούν τα κρούσματα τις επόμενες μέρες ενδέχεται ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς να θέσει σε ισχύ περιοριστικά μέτρα μετά το Δεκαπενταύγουστο-οπότε και επιστρέφουν οι περισσότεροι από τις διακοπές τους στην πόλη- με στόχο τον περιορισμό διασποράς του ιού.
(Φωτογραφία εξωφύλλου: EUROKINISSI)