Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε ότι έκλεισε η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις εταιρείες Pfizer & BioNTech για την προμήθεια έως 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου που παρασκευάζουν για τον κορονοϊό.

Στις αρχές της εβδομάδας, οι δύο εταιρείες είχαν δημοσιοποιήσει πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα από τις μέχρι στιγμής κλινικές δοκιμές του εμβολίου.

Η Pfizer και η γερμανική BioNTech SE είναι οι πρώτες φαρμακοβιομηχανίες που εμφανίζουν τέτοια αποτελέσματα και διαβεβαιώνουν ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια του εμβολίου, το οποίο έχει αποτελεσματικότητα άνω του 90%.

Η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει ότι οι 27 χώρες μέλη θα αγοράσουν 200 εκατομμύρια δόσεις και έχουν επιλογή για την προμήθεια επιπλέον 100 εκατομμυρίων δόσεων.

Η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, διευκρίνισε ότι υπάρχει σχέδιο κατανομής των διαθέσιμων δόσεων με βάση τον πληθυσμό κάθε χώρας. Η διανομή θα εξαρτηθεί από την έγκριση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), ο οποίος δεν έχει ακόμη λάβει τα στοιχεία της κλινικής δοκιμής της Pfizer και της BioNTech. Ο Οργανισμός θα τα εξετάσει για να γνωμοδοτήσει προς την Κομισιόν, που θα αποφασίσει για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας του εμβολίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη υπογράψει αντίστοιχες συμφωνίες με τις εταιρείες AstraZeneca, Sanofi και Johnson & Johnson για τα πειραματικά τους εμβόλια και βρίσκεται σε συνομιλίες με τις Moderna, CureVac και Novavax.

Πότε όμως θα μπορέσουν οι εταιρείες να παράξουν ικανό αριθμό δόσεων για να αρχίσουν οι συστηματικοί εμβολιασμοί; Αν όλα πάνε καλά, μόλις πάρουν την απαιτούμενη έγκριση θα έχουν ήδη έτοιμη μεγάλη ποσότητα εμβολίων. Όπως έχει εξηγήσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, στην περίπτωση της ανάπτυξης του συγκεκριμένου εμβολίου, τα πράγματα γίνονται πολύ διαφορετικά από οποιαδήποτε άλλη φορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άλμπερτ Μπουρλά: Ο Έλληνας πίσω από το πρώτο εμβόλιο για τον κορονοϊό

«Ένα από τα μεγαλύτερα ρίσκα που παίρνουμε είναι ότι αρχίζουμε την παραγωγή των εμβολίων χωρίς να ξέρουμε αν δουλεύουν», δήλωσε σε συνέντευξή του τον περασμένο Ιούνιο. «Αν είμαστε τυχεροί και η ανθρωπότητα είναι τυχερή και το εμβόλιο δουλεύει, θα έχουμε δόσεις όταν θα χρειάζονται, κατά πάσα πιθανότητα όταν θα ξαναέρθει το φθινόπωρο αλλά και ο χειμώνας. Εάν δεν είμαστε τυχεροί, θα καταστρέψουμε τις ποσότητες».

«Παίρνουμε τεράστιο οικονομικό ρίσκο, δηλαδή κάνουμε όλες τις φάσεις παράλληλα, αντί να τις κάνουμε τη μία μετά την άλλη διαδοχικά», αναγνώρισε ο Άλμπερτ Μπουρλά. «Πράγμα που σημαίνει ότι, εάν ξαφνικά κάτι αποτύχει, το όλο σύστημα καταρρέει κι έχεις ξοδέψει τα λεφτά σου και τις επιστημονικές σου δυνάμεις άδικα. Αλλά είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσεις να πετύχεις κάτι γρήγορα».