Αν τον Σεπτέμβριο συνηθίζουμε να βάζουμε νέους στόχους και να φτιάχνουμε το «πρόγραμμα» της επόμενης χρονιάς, ο Οκτώβριος είναι ο μήνας των check up, o μήνας της μεγάλης ανάσας, που σε περίοδο Covid είναι ακόμα πιο βαθειά, καθώς έχουμε εμπεδώσει με τον πιο σκληρό και αμείλικτο τρόπο ότι «αν δεν έχεις υγεία, δεν έχεις τίποτα».
Στη… βόλτα, λοιπόν, για τις υποχρεωτικές εξετάσεις, έχω συναντήσει πολλά και έχω ακούσει περισσότερα, αλλά το σημερινό πραγματικά με τρόμαξε πολύ.
Πήγα για την ετήσια μαστογραφία μου και, αφού παίξαμε το παιχνίδι του «κουφού», αυτό που λες πάνω από δύο φορές το ονοματεπώνυμό σου και τα λοιπά στοιχεία, για να περάσει ο ήχος της φωνής αρχικά τη μάσκα και μετά το πλεξιγκλάς που σε χωρίζει από τον συνομιλητή σου, βρέθηκα να περιμένω πίσω από μια κυρία τη σειρά μου. Θέλοντας και μη, παρακολουθούσα τη στιχομυθία της με τη γιατρό που λίγο πριν της είχε κάνει την εξέταση.
Η κυρία ζητούσε επιμόνως να της δοθεί αμέσως το αποτέλεσμα της μαστογραφίας, για να την πάει στον γιατρό της. Η γιατρός του κέντρου εξηγούσε ότι θα της την έδινε δύο ημέρες μετά. Άλλωστε, το θέμα δεν είναι αν θα πάρεις τα αποτελέσματα αμέσως ή σε δύο ημέρες, αλλά να «διαβαστεί» η μαστογραφία σωστά. Η κυρία όμως επέμενε γιατί, όπως εξήγησε, είχε περάσει και πνευμονία τον περασμένο Φεβρουάριο και έπρεπε πάση θυσία να πάρει εκείνη την στιγμή την απάντηση, για να τη δει τόσο η παθολόγος όσο και ο γιατρός της.
Κι εκεί έρχεται η ερώτηση… κόλαφος από τη γιατρό: «Ο συνάδελφος που λέτε είναι μαστολόγος-ακτινολόγος ή πλαστικός χειρουργός;». Η γιατρός χτύπησε διάνα, καθώς ο συνάδελφός της που θα διάβαζε τη μαστογραφία είναι πλαστικός χειρουργός. Γιατρός μεν, εξαιρετικός να ευχηθούμε στη δουλειά του, αλλά είναι η ειδικότητά του ή έχει τις γενικές γνώσεις ενός πολύ καλού γιατρού; Εάν υπάρχει «κάτι» στον μαστό θα το ανακαλύψει;
Αν όλοι οι γιατροί ήταν απολύτως καταρτισμένοι για κάθε πάθηση, τότε δεν θα υπήρχαν ειδικότητες, δεν θα σπούδαζαν τόσα χρόνια, δεν θα έκαναν το ένα μεταπτυχιακό μετά το άλλο. Θα τελείωναν απλώς την ιατρική και το πρωί θα ξεγεννούσαν, το μεσημέρι θα έκαναν εγχείρηση καρδιάς και από το απόγευμα θα έπιαναν τις πλαστικές.
Είμαστε αστείες, για να μην πω γελοίες πολλές φορές, όταν προτάσσουμε τα θέματα αισθητικής και ομορφιάς, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την υγεία.
Εύχομαι τα καλύτερα για όλες τις γυναίκες και εύχομαι η συγκεκριμένη κυρία να πετύχει στην επόμενη αισθητική επέμβαση στήθους, αλλά καμιά φορά να θυμάται ότι όσο ωραίο στήθος κι αν της φτιάξει ο πλαστικός χειρουργός της, αν δεν είναι υγιής δεν πρόκειται να το χαρεί όσο και όπως θα ήθελε.
Επόμενα ιατρικά ανακοινωθέν στον επόμενο κύκλο εξετάσεων! Ίδωμεν!