Η Βρετανίδα –αλλά και πολιτογραφημένη Ελληνίδα, πλέον– Βικτόρια Χίσλοπ εμπνεύστηκε το πρώτο της μυθιστόρημα, «Το Νησί» μετά από μια επίσκεψη στη Σπιναλόγκα, το νησάκι που λειτούργησε για δεκαετίες ως λεπροκομείο, απέναντι από την Πλάκα της Κρήτης.

Από εκεί συμμετείχε σε μια διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο πλαίσιο του κύκλου «Συζητώντας με…».

Η πρώτη ερώτηση στην οποία κλήθηκε να απαντήσει ήταν αν ό,τι ζούμε με την πανδημία του κορονοϊού φέρνει στο μυαλό της κάποιους παραλληλισμούς με την κατάσταση που περιέγραφε στο παγκόσμιο best seller της.

«Ναι, υπάρχουν αρκετές ομοιότητες», διαπίστωσε. «Όσον αφορά στη λέπρα, ήταν μια ασθένεια για την οποία δεν υπήρχε θεραπεία για πολλά χρόνια και οι άνθρωποι που προσβάλλονταν από λέπρα έπρεπε να ζήσουν σε απομόνωση».

Όπως και τώρα, έτσι και τότε υπήρχε ο φόβος απέναντι σε μια ασθένεια για την οποία δεν είχε βρεθεί ακόμα φάρμακο. Υπάρχει, όμως, και μια μεγάλη διαφορά.

«Νομίζω ότι η Σπιναλόγκα, που βρίσκεται πίσω μου, αυτό το όμορφο νησί στη μέση του κόλπου του Μιραμπέλλου, στην Κρήτη, είναι πλέον ένα σύμβολο ελπίδας», είπε η Χίσλοπ. «Οπότε, όταν σκέφτομαι τις ομοιότητες μεταξύ της λέπρας και του κορονοϊού σίγουρα σκέφτομαι ότι για τη λέπρα βρέθηκε τελικά θεραπεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: H Βικτόρια Χίσλοπ μιλάει για το «αμφιλεγόμενο» βιβλίο που χάρισε στον Πρωθυπουργό και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας

» Ήταν μια ασθένεια που κράτησε πολλές χιλιάδες χρόνια και είμαι σίγουρη ότι αυτό δεν θα συμβεί με τον κορονοϊό. Είμαι πολύ αισιόδοξη γι’ αυτό, γιατί φυσικά έχουμε πολύ πιο προηγμένα επιστημονικά μέσα στη διάθεσή μας. Χιλιάδες άνθρωποι αυτή τη στιγμή δουλεύουν για να βρουν μια λύση. Με τη λέπρα για πάρα πολλά χρόνια δεν υπήρχε ελπίδα, αλλά νιώθω ήδη πως υπάρχει αυτή η έντονη αίσθηση ελπίδας ότι σε λίγους μήνες μπορεί να έχουμε τη λύση».

Τη συζήτηση άνοιξε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, και συντόνισε o αρχισυντάκτης  πολιτικού της εφημερίδας Real News, Παναγής Γαλιατσάτος.

Ο συγκεκριμένος κύκλος συζητήσεων εντάσσεται στις εναλλακτικές ψηφιακές δράσεις της Ελληνικής προεδρίας και προσφέρει ένα ένα θεσμικό βήμα διαλόγου με προσωπικότητες κύρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Κεντρικό θέμα της Ελληνικής Προεδρίας είναι: «Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας σε συνθήκες πανδημίας – Αποτελεσματική διαχείριση μίας υγειονομικής κρίσης με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

Κεντρική φωτογραφία: Bill Waters