Μετά τον Παρθενώνα, το περισσότερο γνωστό κτίριο στην Αθήνα είναι το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία», έγραφε με μία δόση υπερβολής ίσως ο Ρενέ Πυό στο βιβλίο του Revenons en Greece που εκδόθηκε στον Μεσοπόλεμο.
Ιδιωτική κατοικία ομογενών, Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, στρατηγείο της πρώτης μοντέρνας Ολυμπιάδας, αρχηγείο της ναζιστικής Βέρμαχτ – το κτίριο στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Βασιλέως Γεωργίου – που στεγάζει σήμερα το πολυτελέστερο ξενοδοχείο της πρωτεύουσας – η αλήθεια είναι ότι από τη στιγμή που δέχθηκε τον πρώτο του πελάτη, στα 1874, αποτελεί μέχρι σήμερα σημείο αναφοράς της κοινωνικής, πολιτιστικής, και οικονομικής ζωής της Αθήνας και κατ΄επέκταση της Ελλάδας, καθώς συνδέεται με την οικονομία και τον τουρισμό της χώρας, τις διεθνείς συνεργασίες και το επιχειρηματικό δαιμόνιο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Πρόσφατα η Εταιρεία Ελληνικών Ξενοδοχείων Λάμψα Α. Ε., ανακοίνωσε την προσωρινή διακοπή της λειτουργίας του εμβληματικού ξενοδοχείου, λόγω της επιδημίας του κορονοιού. Με μεγάλη λύπη, αλλά ακόμη μεγαλύτερη αισιοδοξία για το μέλλον, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, λειτουργεί αδιαλείπτως για σχεδόν 150 χρόνια όντας ουσιαστικά ο «διαχρονικός ξενώνας» της πόλης των Αθηνών. Σε ό, τι αφορά την έναρξη των εργασιών του, τονίζεται στην ανακοίνωση, ότι θα λειτουργήσει αμέσως μόλις αυτό γίνει εφικτό.
Τίποτα όμως δεν μπορεί να σκιάσει τη λάμψη και την αίγλη της «Grande dame» των Αθηνών που από το 1874, χρονιά κατά την οποία τη διαχείρισή της ανέλαβε ο Στάθης Λάμψας με τον Σάββα Κέντρο, υποδέχεται τον κόσμο της σε σκηνικό γαλλικής αναγέννησης. Είναι το πρώτο ελληνικό κτίριο που ηλεκτροδοτήθηκε το 1888.
Ένας Βαλκανικός Πόλεμος, δύο Παγκόσμιοι και ένας Εμφύλιος πέρασαν από τις σουίτες και τα σαλόνια της «Μεγάλης Βρεταννίας» μαζί με βασιλείς, αρχηγούς κρατών, διπλωμάτες, στρατιωτικούς, σταρ του Χόλιγουντ και κατασκόπους.
Με την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου οι αρχές επιτάξαν το ξενοδοχείο και στους χώρους του εγκαταστάθηκε η κυβέρνηση και το γενικό επιτελείο. Στις 28 Απριλίου 1941, ο γερμανικός στρατός κατοχής, κατέλαβε τη «Μεγάλη Βρεταννία» και την μετέτρεψε σε επιτελείο της Βέρμαχτ, παρουσία μάλιστα του Χίτλερ. Τον Απρίλιο του 1967 και τον Νοέμβριο του 1973, πέρασαν μπροστά της τα τανκς.
Παρέλαση πολιτικών, γαλαζοαίματων, αστέρων του Χόλιγουντ
Στα δωμάτια της έζησε μετά τον Ιούλιο του 1974 και για τους τέσσερις μήνες της μεταπολίτευσης, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ενώ από ένα μπαλκόνι του δευτέρου ορόφου μίλησε στον ελληνικό λαό ο Μακάριος, επιστρέφοντας μετά τον «Αττίλα» στην Κύπρο.
Τίτο, Γέλτσιν, Αραφάτ, Τσόρτσιλ, Κέννεντι, Αϊζενχάουερ, Ίντιρα Γκάντι, Ζαν Μορό, Αγά Χαν, Ρενιέ του Μονακό, Σερ Ουστίνοφ, Πολ Νιούμαν, Ζισκάρ ντ’ Εστέν, Ντέιβιντ Μπάουι και Φράνσις Φορντ Κόπολα, φιλοξενήθηκαν στη «Μεγάλη Βρεταννία» και υπέγραψαν μεταξύ, πολλών άλλων, το βαρύτιμο βιβλίο επισκεπτών του ξενοδοχείου.
Ο Γεώργιος Παπανδρέου έζησε στο ξενοδοχείο για τρία ολόκληρα χρόνια, και η χήρα του Σοφοκλή Βενιζέλου μέχρι το τέλος της ζωής της, όπως και η Μεγάλη Δούκισσα της Ρωσίας, Έλενα.
Το Σεπτέμβριο του 1956, όταν η Σοφία Λόρεν ήρθε στην Ελλάδα για τα γυρίσματα της ταινίας «Το παιδί και το Δελφίνι», αποθεώθηκε από τους εκατοντάδες θαυμαστές της που την περίμεναν στην είσοδο της «Μεγάλης Βρεταννίας», για ένα αυτόγραφο, ενώ το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε λίγο αργότερα με την άφιξη στο ξενοδοχείο, της Ελίζαμπεθ Τέιλορ.
Στην άφιξη του Σκούρα, της 20th Century Fox, όλοι, ακόμα και οι βασιλείς περιμέναν να τον χαιρετήσουν, ενώ μεγάλη αναστάτωση έγινε και με την άφιξη του Ωνάση και της Τζάκι.
Οι πόρτες της Βουκουρεστίου και της Πανεπιστημίου ανοίγουν καθημερινά δε, για ινκόγκνιτο αφίξεις.
Στους διαδρόμους του, η Μαρία Κάλλας περπατούσε πάντα προσεκτικά μήπως και κάποιο ρεύμα πειράξει τον λαιμό της. Ο Νουρέγιεφ απαιτούσε πάντα τη σουίτα του 5ου ορόφου, έναν μασέρ και παγωμένο λευκό κρασί με πολλά παγάκια, ενώ η θρυλική σουίτα του 5ου είναι συνδεδεμένη και με το βιολοντσέλο του Ροστροπόβιτς, καθώς ο σπουδαίος μουσικός έκανε πάντα τις πρόβες στο δωμάτιό του.
Τα πρώτα περίφημα «dinners de sants» μαζί με τον χορό της Αμυγδαλιάς στη διάρκεια του Μεσοπολέμου μπορεί να λάμπρυναν ακόμα περισσότερο τις αίθουσές του και να άλλαξαν την εικόνα της νυχτερινής διασκέδασης των Αθηναίων αλλά από τη δεκαετία του ’60 μέχρι σήμερα στο Grand Ballroom του ξενοδοχείου που είναι ανοικτό σε όλους, διαδραματίζονται οι λαμπρότερες χοροεσπερίδες, τα μεγαλύτερα φιλανθρωπικά δείπνα, γκαλά και φυσικά οι πιο παραμυθένιες γαμήλιες δεξιώσεις όπως του Χουάν Κάρλος με την πριγκίπισσα Σοφία, και του ζεύγους Απόστολου Δοξιάδη. Εκεί τελέστηκαν και οι αρραβώνες του Βασιλιά Κωνσταντίνου με την πριγκίπισσα της Δανίας, Άννα-Μαρία.
Το ξενοδοχείο με θέα στο πρώην παλάτι, μέχρι σήμερα άλλωστε το προτιμά ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος και η οικογένεια του όταν μένουν στην Αθήνα.
Το 1976 λειτουργεί, για πρώτη φορά, με πρωτοβουλία του Απόστολου Δοξιάδη, το θρυλικό GB Corner, αγαπημένο στέκι του Μορίς Μπεζάρ αλλά και του Μάνου Χατζιδάκι και του Νίκου Γκάτσου.
Μετά την εκπληκτική ανακαίνιση του ξενοδοχείου, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, επανήλθαν τα διπλά λιοντάρια που υποστήριζαν τα μπαλκόνια, οι ιωνικού ρυθμού κολόνες στο χολ της εισόδου, η αίθουσα των καθρεφτών, το Winter Garden που γνωρίζει μεγάλες δόξες μαζί με το Roof Garden και την εκπληκτική θέα στην Ακρόπολη.
Η αίγλη, η αρχοντιά, η γοητεία και η ιστορία στο κέντρο της Αθήνας έχει όνομα, «Μεγάλη Βρεταννία», και όλοι ανυπομονούμε να ανοίξει σύντομα ξανά τις πόρτες της!
Από τον Δημήτρη Λυμπερόπουλο
(Στη φωτογραφία εξωφύλλου: 1968. O Αριστοτέλης Ωνάσης, στην είσοδο του ιστορικού ξενοδοχείου)