Κι αυτό γιατί οι απαντήσεις, στην πλειονότητά τους, φέρονταν λανθασμένες: το «ΟΧΙ», «ένας Έλληνας είπε ΟΧΙ σ’ έναν Ιταλό», «το τέλος του Ιταλικού πολέμου», «ο Κολοκοτρώνης ξεκινά πόλεμο», κι άλλα τέτοια… μαργαριτάρια. Οι περισσότεροι βλέπετε είχαν μπερδέψει την φουστανέλα με το αμπέχονο.
Η Επέτειος του ΟΧΙ μνημονεύει την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που επιδόθηκε από τον Ιταλό πρέσβη στον Ιωάννη Μεταξά την 28η Οκτωβρίου του 1940. Συνέπεια της άρνησης αυτής ήταν η είσοδος της χώρας στο Β’ Παγκόσμια Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940. Η ημερομηνία αυτή καθιερώθηκε να εορτάζεται στην Ελλάδα και την Κύπρο κάθε χρόνο ως επίσημη εθνική εορτή .
Ήταν λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου του 1940, όταν ο δικτάτορας Μπετίνο Μουσολίνι έστειλε τελεσίγραφο στην Ελλάδα μέσω του Ιταλού Πρέσβη στην Αθήνα, Εμανουέλε Γκράτσι, ο οποίος και το επέδωσε ιδιόχειρα στον Ιωάννη Μεταξά, στο σπίτι του στην Κηφισιά, απαιτώντας την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο καθώς και κάποια στρατηγικά σημεία του Βασιλείου της Ελλάδος, (λιμένες, αεροδρόμια κλπ.), για τις ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του, μια που είχε βάλει πλώρη για την Αφρική.
Μετά την ανάγνωση τού κειμένου ο Μεταξάς έστρεψε το βλέμμα του στον Ιταλό Πρέσβη και του απάντησε στα γαλλικά (επίσημη διπλωματική γλώσσα) την ιστορική φράση: «Alors, c’ est la querre» (Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο), εκδηλώνοντας έτσι την αρνητική του θέση επί των ιταλικών αιτημάτων.
Το λεγόμενο «Έπος του Σαράντα», το οποίο ακολούθησε, και οι μεγάλες νίκες του ελληνικού λαού σε βάρος των Ιταλών, καθιερώθηκε και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου.
Κατά στην επέτειο του «ΟΧΙ», τηλεόραση και ραδιόφωνο προβάλλουν επετειακές εκπομπές μνήμης και κάνουν ιδιαίτερη μνεία στην «τραγουδίστρια της νίκης» Σοφία Βέμπο, η οποία με τα πατριωτικά της τραγούδια εμψύχωνε τους στρατιώτες και μετέδιδε τον ενθουσιασμό της προέλασης των ελληνικών δυνάμεων στη Βόρεια Ήπειρο.
Πώς θα εορταστεί φέτος η επέτειος – Αυστηρά μέτρα προστασίας
Χωρίς στρατιωτικές και μαθητικές παρελάσεις θα εορταστεί φέτος η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, ενώ όσες εκδηλώσεις τελεστούν, δηλαδή δοξολογίες και καταθέσεις στεφάνων, θα πραγματοποιηθούν με περιορισμένο αριθμό ατόμων για λόγους δημόσιας υγείας και υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων.
Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, στην πόλη των Αθηνών θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη ενώ στη Θεσσαλονίκη θα γίνει κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Τα Μουσεία της Εθνικής Αντίστασης με αφορμή την 28η Οκτωβρίου
Ημέρες με συγκινησιακή και ιστορική φόρτιση λόγω της επετείου και σίγουρα δίνουν την αφορμή σε αρκετούς πολίτες, ανάμεσά τους και εκδρομείς, να επισκεφτούν περιοχές και χώρους με ιστορική σημασία, όπου στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, σημειώθηκαν σημαντικά γεγονότα.
Μεταξύ των χώρων αυτών είναι και το Μουσείο θυμάτων ναζισμού στο Δίστομο, που αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών, πάντα με την τήρηση των μέτρων προστασίας από την πανδημία.
Επίσης σημαντικά εκθέματα υπάρχουν στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης, στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας, αλλά και στη Νίκαια στο χώρο του παλιού ταπητουργείου.
(Φωτογραφία εξωφύλλου: EUROKINISSI)