Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας στην ενημέρωση για την πορεία του ιού στην χώρας μας, εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις προσπάθειες που καταβάλλονται, σε παγκόσμιο επίπεδο, και έχουν στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε: «ερευνητική ομάδα από την Κίνα ανακοίνωσε θεραπευτική χρήση νέου φαρμάκου σε κλινική μελέτη 340 ασθενών στο Ουχάν και στο Σέντζεν, η οποία έδειξε αρνητικοποίηση του ιού εντός τεσσάρων ημερών από τη χορήγηση του φαρμάκου».

«Ερευνητική ομάδα της Γαλλίας υπό τον διάσημο καθηγητή λοιμώξεων κ. Ραούλ χρησιμοποίησε σχήμα φαρμάκων που ήδη χρησιμοποιείται» συνέχισε λέγοντας πως «υπάρχουν κάποια ενθαρρυντικά δεδομένα. Ειδικά γι’ αυτό το θέμα αναμένουμε ειδικές οδηγίες, από ειδική ομάδα εργασίας και συνεδριάζει σήμερα υπό την προεδρία του Παναγιώτη Γαργιαλιάνου, προέδρου της Εταιρείας Λοιμώξεων».

Πρόκειται για φάρμακο που είχε αντιμετωπίσει πριν από επτά δεκαετίες την ελονοσία και φαίνεται, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, να αντιμετωπίζει σε ικανοποιητικό βαθμό την εξέλιξη της ασθένειας στους ανθρώπους.

Τη σχετική πληροφορία έκανε γνωστή ο καθηγητής Ντιντιέ Ραούλ, διευθυντής του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών της Μασσαλίας.

Ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Ολιβιέ Βεράν, είπε προ ημερών ότι έχει μιλήσει πολλές φορές με τον καθηγητή Ντιντιέ Ραούλ. «Ξέρουμε ότι υπάρχουν ενδιαφέρουσες μελέτες in vitro, όμως οι μελέτες στους ασθενείς θα πρέπει να επαληθευτούν».

Ο Σωτήρης Τσίοδρας επέκρινε, επίσης, σφόδρα τους συναδέλφους του, που «τερατολογούν» και διαδίδουν καταστροφικά σενάρια χωρίς επιστημονική βάση.

Ο ίδιος τόνισε ότι είναι ανάγκη να μην δημιουργείται ο φόβος ότι θα γίνουμε Ιταλία ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Δεν παρέλειψε να συμπληρώσει ότι οι νέοι δεν κινδυνεύουν τόσο από το ιό αλλά μπορούν πιο εύκολα να τον μεταδώσουν ιό σε μεγαλύτερους ανθρώπους ηλικιακά.

«Περιμένουμε περισσότερα κρούσματα. Σταδιακά δεν θα ανακοινώνουμε ένα-ένα τα κρούσματα, αλλά θα ανακοινώνουμε μόνο τα σοβαρά», δήλωσε και τόνισε ότι πρέπει όλοι να λειτουργούμε σαν να φέρουμε ήδη τον κορονοϊό και να λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να προστατεύουμε τους γύρω μας.

«Η απάντηση σε όλους που ασκούν κριτική είναι πως οι στόχοι των τεστ στη χώρα μας είναι: ο έλεγχος γίνεται για περιστατικά με αυστηρά κριτήρια. Όσον αφορά τον γενικό πληθυσμό, δεν γίνεται με καταμέτρηση όλων των περιστατικών, αλλά μία που αφορά όλες τις νοσηλείες και μία ειδική δειγματοληπτική διαδικασία, που δεν θα θέτει σε κίνδυνο τις ομάδες αυξημένου κινδύνου» συμπλήρωσε.

Διαβάστε: Η ζωή με τον κορονοϊό