Την είδηση έκανε γνωστή, σήμερα το μεσημέρι, ο επίσης επιτυχημένος στιχουργός Ηλίας Φιλίππου, γράφοντας στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook: «Δυστυχώς οι απρόσμενα θλιβερές ειδήσεις αυτού του καιρού, μας έχουν διαλύσει ψυχολογικά. Σήμερα έφυγε από τη ζωή ο συνάδελφος, ο πολυαγαπημένος φίλος, ο σπουδαίος στιχουργός, ο συναγωνιστής μου αμέτρητα χρόνια, ο άνθρωπος με το αξεπέραστο χιούμορ και τη μοναδική εξυπνάδα, ο …ο…ο…δεν ξέρω τι να πρωτοπώ και τι να πρωτογράψω. Αγαπημένε μου Σπύρο Γιατρά, απίστευτη θλίψη και μεγάλο κενό. Δεν υπάρχουν λόγια δυστυχώς να περιγράψουν τις στιγμές και την αλήθεια. Θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγο και στους δικούς του ανθρώπους».

Αν και ο Σπύρος Γιατράς– ήταν πάντα με το χαμόγελο στα χείλη κάθε φορά που τον συναντούσα κυρίως στο μαγαζί οπτικών του στου Ζωγράφου όπου αντί για προθήκες γυαλιών είχε χρυσούς και πλατινένιους δίσκους, στα χρόνια που η κυκλοφορία ενός δίσκου ήταν σπουδαία υπόθεση και οι καλλιτέχνες και συντελεστές μιλούσαν χωρίς να έχουν προηγηθεί «εγκρίσεις» και «συνεννοήσεις»- υποστήριζε ότι από τη φύση του ήταν πεσιμιστής.

Και το ξεκαθάριζε. Δεν μπορούσε να γράψει χαρούμενα τραγούδια, ούτε να γράψει και σε στιγμές μεγάλου κεφιού καθώς η «δημιουργία- όπως έλεγε- θέλει σκέψη. Η σκέψη για τη ψυχή είναι ότι το φως για τα μάτια».

Λογικό αν σκεφθεί κανείς ότι ανάμεσα στα εκατοντάδες τραγούδια του που έγιναν τεράστιες επιτυχίες με μουσική- ως επί τω πλείστον- του σπουδαίου συνθέτη Αλέκου Χρυσοβέργη, ήταν μεταξύ άλλων τα: «Της γυναίκας η καρδιά είναι μία άβυσσος», «Ο αετός πεθαίνει στον αέρα», «Παράλληλα», «Όλα σ αγαπάνε», «Δεν πάω πουθενά», «Μήπως είμαι τρελός», «Αν δεν είχα κι εσένα τι θα ήμουν στη γη», «Άκουσα», «’Αλλοθι δεν έχεις άλλοθι», «Όλα τα δωσα για σένα», «Μας υποχρέωσες», «Καλύτερα μαζί σου και τρελός», «Κατάθεση ψυχής» , «Είμαι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», «Στείλε σε παρακαλώ ένα σου σημάδι μόνο», «Λέγε ό,τι θες λέγε», «Μας υποχρέωσες», «Σώμα μου», «Ένας θεός», «Επειγόντως» και άλλα πολλά.

Ο Σπύρος Γιατράς είχε γράψει τραγούδια που ερμήνευσαν οι: Γιάννης Πάριος, Στράτος Διονυσίου, Μαρινέλλα, Τόλης Βοσκόπουλος, Βασίλης Καρράς, Δούκισσα, Γιάννης Πλούταρχος, Πίτσα Παπαδοπούλου, Θέμης Αδαμαντίδης, Αντύπας, Σταμάτης Γονίδης, Νότης Σφακιανάκης, Νίκος Οικονομόπουλος, Κωνσταντίνος Αργυρός, Πάολα, Δημήτρης Κοντολάζος, Νίκος Μακρόπουλος, Πάνος Κιάμος, κ.ά.

Μεγάλη του αδυναμία ήταν ο Γιάννης Πάριος, που τον χαρακτήριζε ως «η πηγή της δύναμής μου». «Είναι εκείνος-(σ.σ. ο Γιάννης Πάριος, όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του ο Σπύρος Γιατρός στην τοπική εφημερίδα του Ζωγράφου, του τόπου που αγάπησε και θέλησε να ζήσει όλη του τη ζωή) που άνοιξε την αγκαλιά του όταν εγώ δεν ήμουνα τίποτα και αυτός ήταν στο πιο υψηλό σκαλί της δόξας του». Μίλησε όμως και γι άλλους: «Πολύ αγαπημένος μου είναι ο Βοσκόπουλος, επιστήθιος φίλος μου και αυτός και η γυναίκα του. Έχω μεγάλη σχέση με τον Αντύπα του οποίου έχω γράψει μεγάλα τραγούδια και με τον οποίο είμαι πολύ συνδεδεμένος. Αγαπώ, σέβομαι, υπολήπτομαι και αγκαλιάζω με την σκέψη μου και την Μαρινέλα με την οποία έχουμε γράψει πολλά και μεγάλα τραγούδια. Αναγνωρίζω τον Αδαμαντίδη που έχει, όμως αντίπαλο τον εαυτό του. Ο  Κοντολάζος είναι μεγάλος τραγουδιστής. Επίσης, η Πίτσα Παπαδοπούλου με την οποία έχω γράψει μεγάλα τραγούδια αλλά και ο Βασίλης Καρράς ο οποίος είναι αγαπημένος μου φίλος και τον νοιώθω πολύ κοντά μου. Με τον Νίκο Μακρόπουλο έχω μια όμορφη σχέση. Έχω να πω επίσης ότι ένας πολύ μεγάλος τραγουδιστής ο οποίος κι αυτός έχει αντίπαλο τον εαυτό του είναι ο Σφακιανάκης, του οποίου επίσης έχω γράψει μεγάλα του τραγούδια. Υπάρχει καινούργια συνεργασία με τον Αργυρό, ενώ ετοιμάζω μια καινούργια δουλεία εκπληκτική με τον Αντύπα καθώς επίσης και με τον Πλούταρχο».

Στην επίσημη σελίδα του στο facebook, ο Σπύρος Γιατράς σε ανάρτησή του αναφέρει, επίσης, για τον Γιάννη Πάριο: «ΓΙΑΝΝΗΣ Π Α Ρ Ι Ο Σ-Ο μέγιστος των Ελλήνων τροβαδούρων, από συστάσεως ελληνικού πενταγράμμου, η ψυχή, η καρδιά, η φωνή, το συναίσθημα, η δύναμη κι η αδυναμία μου, η πύλη που άνοιξε το δρόμο της πορείας μου στην ελληνική μουσική σκηνή κι όχι μόνον».