Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή η οικογένεια του με ανακοίνωση στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο σπουδαίος και πρωτοπόρος σχεδιαστής, πυλώνας και τεράστιο κεφάλαιο της παγκόσμιας μόδας έγραψε μια λαμπρή ιστορία και καινοτόμησε με τις δημιουργίες του. Προτιμούσε τα γεωμετρικά σχήματα και μοτίβα, αγνοώντας συχνά τη γυναικεία σιλουέτα. Ήταν ο πρώτος σχεδιαστής μόδας που μπήκε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Γαλλίας, όταν η μόδα αναγνωρίσθηκε ως καλή τέχνη.
Ο Πιέρ Καρντέν γεννήθηκε το 1922 κοντά στο Τρεβίζο της Ιταλίας . Οι γονείς του ήταν πλούσιοι γαιοκτήμονες, αλλά για να ξεφύγουν από τον φασισμό έφυγαν από την Ιταλία και εγκαταστάθηκαν στη Γαλλία το 1924. Ο πατέρας του, ένας πλούσιος γάλλος έμπορος κρασιού. Αν και επιθυμία των γονιών του ήταν να σπουδάσει αρχιτεκτονική ο Πιέρ Καρντέν από μικρός έδειξε ενδιαφέρον προς το ρούχο.
Ξεκίνησε την καριέρα του μόλις σε ηλικία 14 ετών μαθαίνοντας τα βασικά του σχεδιασμού και της κατασκευής ρούχων. Το 1939, έφυγε από το σπίτι για να εγκατασταθεί στη πόλη Βισύ και να εργαστεί για έναν ράφτη. Εκεί άρχισε να κάνει και γυναικεία ρούχα. Το 1954 ο Πιέρ Καρντέν μετακόμισε στο Παρίσι. Τότε ήταν, που έκανε το όνειρο των γονιών του πραγματικότητα και σπούδασε αρχιτεκτονική. Ξεκίνησε δε συνεργασία με τον οίκο μόδας της Τζιν Πάκιν (Jeanne Paquin). Στη συνέχεια συνεργάστηκε με την Έλσα Σιαπαρέλι και το 1947 έγινε επικεφαλής του ατελιέ του Christian Dior (Κριστιάν Ντιόρ) και απέρριψε την πρόταση να εργαστεί για τον οίκο Balenciaga (Μπαλενσιάγκα).
Το 1950 o Πιέρ Καρντέν ιδρύει τον δικό του οίκο μόδας, στη Rue Richepans και ξεκινά η λαμπρή του πορεία, που έφερε καινοτομίες στον κόσμο της μόδας. Η διεθνής καριέρα του όμως ουσιαστικά ξεκίνησε το 1951,όταν μετά από την πρόσκληση του Κάρλος ντε Μπιστίγκουι σχεδίασε περίπου 30 κοστούμια για το «πάρτι του αιώνα», που οργάνωσε στο Palazzo Labia.
Το 1953 ξεκινά την haute couture κολεξιόν του και το 1958 σχεδιάζει την πρώτη unisex συλλογή ρούχων χρησιμοποιώντας νέα καινοτόμα υφάσματα, όπως συνθετικά και κάνει τους κύκλους σήμα κατατεθέν του. Το 1959 ξεκινά συνεργασία με το πολυκατάστημα Printemps. Τότε ήταν, που μπήκε στην αγορά της Ιαπωνίας και ταξιδεύει τα ρούχα υψηλής μόδας όχι μόνο στη χώρα του Ανατέλλοντος Ήλιου αλλά αργότερα και στη Κίνα. Ας σημειωθεί ότι στην κομουνιστική χώρα της Ασίας το 1978 τα μοντέλα έκαναν πασαρέλα στο Σινικό Τείχος.
Από την δεκαετία του 60 έκανε establish το logo του «Ρ», που άρχισε να κοσμεί από ρούχα έως λευκά είδη, πιάτα, κουβέρτες, τασάκια, στυλό, κλπ.
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, δημιουργεί prêt a porte σειρά μια, που δεν υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον για τα ρούχα υψηλής ραπτικής. Την δεκαετία του 1970 ήταν ο πρώτος, που συνδύασε την μίνι και μάξι φούστα με μια καινοτομία. Δημιούργησε μια μακριά φούστα, που στην πραγματικότητα ήταν μίνι με μακριές λωρίδες, που κατέληγαν σε pom-pom και φαινόταν όταν η σιλουέτα κινούταν. Υιοθέτησε τα γεωμετρικά σχήματα όπως και τις κυκλικές και ευθείες γραμμές.
Το 1975, ο Πιερ Καρντέν άνοιξε την πρώτη του μπουτίκ επίπλων στη rue du Faubourg Saint Honore. Τα σχέδια επίπλων του ήταν εμπνευσμένα από τις κολεξιόν του. Τόσο το 1977 όσο και το 1979, του απονεμήθηκε το Cartier Golden Thimble από τη γαλλική υψηλή ραπτική για την πιο δημιουργική συλλογή της σεζόν.
Ο Πιέρ Καρντέν το 1981 αγόρασε τα εστιατόρια Maxim και σύντομα άνοιξε υποκαταστήματα στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και το Πεκίνο. Ακολούθησε το 1986 μια αλυσίδα ξενοδοχείων τα Maxim’s Hotels σε Palm Springs και Καλιφόρνια.
Στο Maxim ήταν η δεύτερη φορά, που τον συναντούσα σε ένα φιλανθρωπικό γκαλά το 2014. Πάντα χαμογελαστός και ιδιαίτερα καταδεκτικός. Η πρώτη φορά ήταν όταν του έκανα συνέντευξη σε μία επίσκεψη του στην Αθήνα λίγα χρόνια πριν.
Ο Πιέρ Καρντέν όμως είχε πάντα σχέση με την Ελλάδα αφού ο Αριστοτέλης Ωνάσης, το 1969 τον είχε εμπιστευτεί για τις στολές της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Τότε ο Γάλλος σχεδιαστής έντυσε τις αεροσυνοδούς με μίνι φόρεμα, κάπα και ένα καπέλο τύπου μπονέ διαστημικής αισθητικής σε λευκό και γαλάζιο χρώμα.