Η τεχνολογία δίνει τη δική της μάχη ενάντια στην εξάπλωση του κορονοϊού. Εν μέσω πανδημίας και φόβου μία νέα εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, θα προσπαθήσει να ανιχνεύσει αυτόματα αν ένας άνθρωπος νοσεί από τον Covid-19. Τα αποτελέσματα θα βασίζονται μετά την «επεξεργασία» του ήχου της φωνής, της αναπνοής και του βήχα.Την εφαρμογή δημιούργησε το Τμήμα Πληροφορικής και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Cambridge.

Η Σεσίλια Μάσκολο, είναι η επικεφαλής της ομάδας που δημιούργησε το νέο «όπλο» και είναι αυτή που την προηγούμενη χρονιά επιχορηγήθηκε με 2,5 εκατ. ευρώ από το Grant Advanced Research του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας.

Ο COVID-19 συνδέεται με βλάβες στο αναπνευστικό σύστημα. Ο ήχος της φωνής των ανθρώπων που πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα όσο και η αναπνοή και ο βήχας, έχουν την δική τους «ταυτότητα», ο ήχος είναι συγκεκριμένος και αναγνωρίσιμος.

Η επεξεργασία ενός συνόλου δεδομένων, που συλλέγονται μέσω μιας εφαρμογής για κινητά, μπορούν να οδηγήσει στην ανάπτυξη αλγόριθμων μηχανικής μάθησης που θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν αυτόματα την κατάσταση υγείας.

«Υπάρχουν πολλά ακόμα που δεν γνωρίζουμε για τον ιό αυτό και την ασθένεια που προκαλεί, και σε μια περίοδο πανδημίας όπως η σημερινή, όσο πιο αξιόπιστες πληροφορίες μπορεί κανείς να συλλέξει, τόσο το καλύτερο», δήλωσε η Μάσκολο.

«Ακόμη δεν μπορώ να πιστέψω πόσο γρήγορα καταφέραμε να συνεργαστούμε στο Πανεπιστήμιο, να συλλάβουμε την ιδέα και με πόση επιτυχία ανταποκρίθηκε στο επείγον του πράγματος η ομάδα της Σεσίλια», είπε ο καθηγητής Πιέτρο Τσικούτα από το εργαστήριο Cavendish του Cambridge.

Ο καθηγητής Αντρέ Φλότο, Καθηγητής Αναπνευστικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο και Διευθυντής Έρευνας του Κέντρου για την Πνευμονοπάθεια στο Νοσοκομείο Papworth του Cambridge, συνέβαλε στις κλινικές πτυχές της εφαρμογής.

Η εφαρμογή «COVID-19 Sounds» συλλέγει δημογραφικές και ιατρικές πληροφορίες σχετικά με τους χρήστες, καθώς και δείγματα φωνής, αναπνοής, βήχα μέσω του μικροφώνου του τηλεφώνου. Ακόμη, η εφαρμογή υποβάλλει στους χρήστες το ερώτημα εάν έχουν ευρεθεί θετικοί στον κορονοϊό.

Η εφαρμογή θα συλλέγει δεδομένα θέσης μόνο μία φορά, όταν χρησιμοποιείται από τους χρήστες. Η αποθήκευση των δεδομένων θα γίνεται σε διακομιστές του Πανεπιστημίου και θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για ερευνητικούς σκοπούς. Η εφαρμογή δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.

«Ύστερα από πολλές συζητήσεις με γιατρούς είδαμε ότι οι ασθενείς με covid-19 κρατούν με ένα συγκεκριμένο τρόπο την ανάσα τους όταν μιλάνε και εκδηλώνουν ένα συγκεκριμένο ξηρό βήχα», εξηγεί η Μάσκολο.

«Οι αλγόριθμοι μαθαίνουν τόσο πιο γρήγορα, όσο περισσότερα δεδομένα διαθέτουν και με τον ίδιο τρόπο γίνονται όλο και πιο ακριβείς. Η εφαρμογή θα μπορούσε να ανιχνεύσει όχι μόνο τα θετικά κρούσματα κορονοϊού, αλλά και άλλα αναπνευστικά νοσήματα».

Η εφαρμογή «COVID-19 Sounds» είναι ήδη διαθέσιμη για τηλέφωνα Android στο Google Play Store. Η μελέτη εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ηθικής του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών και χρηματοδοτείται εν μέρει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας.