Η περίοδος των εξετάσεων είναι ιδιαιτέρως απαιτητική. Οι μαθητές θα πρέπει να έχουν καλή μνήμη και να είναι συγκεντρωμένοι την ώρα των εξετάσεων. Σε αυτό θα τους βοηθήσει σίγουρα η σωστή και πλήρης διατροφή. Οι γενικές αρχές που θα πρέπει να χαρακτηρίζουν τις συνήθειες διατροφής των μαθητών στις εξετάσεις δεν διαφέρουν ουσιαστικά από αυτές που θα πρέπει να ακολουθούν στην καθημερινότητά τους.

Όμως, καθώς η περίοδος των εξετάσεων είναι ιδιαιτέρως απαιτητική, τόσο σε πνευματικό όσο και σε σωματικό επίπεδο, ορισμένα σημεία αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα.

Έτσι, οι μαθητές θα πρέπει να φροντίζουν να:

  • Ξεκινούν την ημέρα των εξετάσεων με ένα καλό πρωινό. Το πρωινό θα τους βοηθήσει στη μνήμη, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τον κίνδυνο να ζαλιστούν και να μην μπορέσουν να αποδώσουν τα μέγιστα. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει οι μαθητές να ξεκινήσουν τις εξετάσεις τους με άδειο στομάχι. Ένα καλό πρωινό μπορεί να περιλαμβάνει κάποιο γαλακτοκομικό προϊόν (γάλα ή γιαούρτι), ένα αμυλούχο τρόφιμο (δημητριακά ολικής άλεσης, κουάκερ, ψωμί ολικής άλεσης, φρυγανιές σικάλεως, σπιτικό κέικ), οπωσδήποτε κάποιο φρούτο εποχής ή φυσικό χυμό.
  • Μην παραλείπουν γεύματα. Ο εγκέφαλος χρειάζεται συνεχή ροή από «καύσιμα», για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά. Για να μπορεί ο οργανισμός να τροφοδοτεί τον εγκέφαλο, ο μαθητής θα πρέπει να τρώει ένα γεύμα ή σνακ κάθε 2-3 ώρες, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Καλές επιλογές για σνακ είναι τα ωμά φρούτα, τα αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη, το γιαούρτι, τα λαχανικά (π.χ. αγγούρια + καρότα), οι ξηροί καρποί και κυρίως τα αμύγδαλα και τα καρύδια, καθώς και το δημητριακά.
  • Πίνουν αρκετά υγρά και κυρίως νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εκτός από το φαγητό, σημαντικό ρόλο για τη λειτουργία του εγκεφάλου παίζει και η κατανάλωση υγρών. Ως προς το είδος των υγρών, το νερό είναι η άριστη επιλογή. Θα πρέπει να καταναλώνουν κυρίως νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας (γύρω στα 2 λίτρα, δηλαδή 4 μικρά μπουκαλάκια), προκειμένου να διατηρούν τον εγκέφαλό τους σε εγρήγορση.
  • Προσέχουν το κύριο γεύμα τους. Η ημέρα που προηγείται των εξετάσεων είναι πολύ σημαντική για την επίδοση των μαθητών. Είναι προτιμότερο να περιλαμβάνει κάποιο οικείο και μάλιστα αγαπητό στους μαθητές φαγητό, που θα τους προσφέρει ευχαρίστηση και θα τους ανεβάσει τη διάθεση. Η επιλογή του φαγητού, θα πρέπει να αναφέρεται σε κάτι γευστικό αλλά ταυτόχρονα να μην είναι ιδιαίτερα πικάντικο και βαρύ, ώστε να αποφευχθούν πιθανά στομαχικά προβλήματα.
  • Δίνουν έμφαση στις πηγές ωφέλιμου λίπους και στις πηγές σιδήρου! Η πρόσληψη λίπους, ειδικότερα των ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων, είναι αναγκαία για την πνευματική ανάπτυξη των μαθητών. Η κατανάλωση ψαριών, κατά προτίμηση λιπαρών, όπως σαρδέλες, σκουμπρί, σολομός, τόνος και θαλασσινά, δύο φορές την εβδομάδα, αλλά και μικρών ποσοτήτων ξηρών καρπών και σπόρων, όπως αμύγδαλα καρύδια, πασατέμπος ή ηλιόσποροι καλύπτει τις ανάγκες αυτές. Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δίνεται και στις πλούσιες σε σίδηρο τροφές, όπως το κόκκινο κρέας και κυρίως το συκώτι, τα ψάρια και τα θαλασσινά, αλλά και τα όσπρια, οι  ξηροί καρποί και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
  • Δίνουν προτεραιότητα στα φρούτα για σνακ! Τα φρούτα είναι η ιδανική επιλογή για σνακ, παρουσιάζοντας πολλά θρεπτικά οφέλη: παρέχουν γλυκόζη στον οργανισμό, πληθώρα βιταμινών και αντιοξειδωτικών στοιχείων, φυτικές ίνες και νερό, ενώ παράλληλα καλύπτουν ικανοποιητικά το αίσθημα για γλυκό.
  • Δίνουν προσοχή στο δείπνο τους! Θα πρέπει να αποφευχθεί ένα βαρύ βραδινό το οποίο μπορεί να επηρεάσει την απόδοση των μαθητών την ημέρα των εξετάσεων. Καλές επιλογές για βραδινό είναι: μία τονοσαλάτα, μία σαλάτα με κοτόπουλο, 1 κεσεδάκι γιαούρτι με κομμένες φέτες από κάποιο φρούτο εποχής + λίγο μέλι, μία ομελέτα με λαχανικά, 1 τοστ με 1 φλιτζάνι γάλα. Τέλος, την τελευταία μέρα πριν τις εξετάσεις, η κατανάλωση καφέ ή άλλου καφεϊνούχου ροφήματος και ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες, θα πρέπει να αποφευχθεί.

Πείτε “ναι” στη μαύρη σοκολάτα!

Οι μαθητές θα πρέπει να προτιμούν από τα γλυκίσματα όσα παρασκευάζονται με βάση το γάλα ή όσα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, όπως τα διάφορα είδη μαύρης σοκολάτας! Η τελευταία αναφέρεται συχνά ως «ενισχυτικό» τρόφιμο κατά την περίοδο εξετάσεων, καθώς η κατανάλωση σοκολάτας αυξάνει την παραγωγή ενδορφινών, ουσιών που μας φτιάχνουν τη διάθεση και ενισχύουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Επιπλέον, έχει υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών ουσιών, σιδήρου και καφεϊνης για να προσφέρει τόνωση και ενέργεια στους μαθητές. Όμως, χρειάζεται προσοχή, διότι η αλόγιστη κατανάλωση σοκολάτας, ακόμα και εάν είναι μαύρη μπορεί να «εκτοπίσει» άλλα τρόφιμα από το διαιτολόγιο των μαθητών ή να επιδράσει αρνητικά στο σωματικό βάρος. Το καλύτερο είναι να τρώνε μια μικρή ποσότητα (2 πλάκες) 2-4 φορές/εβδομάδα παρά να καταναλώσουν μία ολόκληρη σοκολάτα μέσα σε μία ημέρα.

Πολυβιταμινούχα συμπληρώματα!

Tα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα ή τα συμπλρώματα βιταμίνης C (για ενέργεια και τόνωση του οργανισμού) βοηθούν στην πνευματική λειτουργία, όμως ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε κάποια που εμπεριέχουν καφεΐνη, διότι μπορεί να υπερδιεγείρουν το νευρικό σύστημα.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας ή των ημερών των εξετάσεων, να ακολουθείται αυστηρή δίαιτα αδυνατίσματος.

(Φωτογραφία: EUROKINISSI)