Αρχηγούς κρατών, κορυφαίους επιστήμονες και διακεκριμένους ομιλητές από ολόκληρο τον κόσμο, υποδέχτηκε διαδικτυακά η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO και Πρόεδρος του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων παιδιών με καρκίνο» Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, στο πλαίσιο της Διεθνούς Διαδικτυακής Επιστημονικής Συνάντησης με τίτλο «Covid19 and Childhood Cancer», που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2020.

Στόχος  της διεθνούς αυτής «συνάντησης κορυφής» ήταν η πολιτική, η επιστήμη και η διπλωματία να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργήσουν μια γέφυρα συνεργασίας και προστασίας για τα παιδιά με καρκίνο σε ολόκληρο τον κόσμο στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας.

Η διαδικτυακή εκδήλωση ήταν χωρισμένο σε τρεις ενότητες:

Στην τελετή έναρξης απηύθυναν χαιρετισμό η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η Βασίλισσα Μαξίμα της Ολλανδίας,  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Πρώτη Κυρία της Κύπρου Άντρη Αναστασιάδη, η γενική Διευθύντρια της UNESCO Όντρει Αζουλέ, ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, ο Καθηγητής Καρδιοχειρουργικής Μαγκντί Γιακούμπ καθώς κι ο Καθηγητής Ογκολογίας Ντέιβιντ Καγιάτ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άλμπερτ Μπουρλά: Ο Έλληνας πίσω από το πρώτο εμβόλιο για τον κορονοϊό

Συντονιστής  της εκδήλωσης ήταν ο διευθυντής της εφημερίδας “Καθημερινή” δημοσιογράφος Αλέξης Παπαχελάς, ο οποίος στο κλείσιμο της συζήτησης σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «η πανδημία θα τελειώσει, ο καρκίνος όμως θα παραμείνει και μετά την πανδημία, και ειδικά σε ό, τι αφορά στον παιδικό καρκίνο, θα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε τα παιδιά και τις οικογένειές τους».

Στην εισαγωγική της ομιλία η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη τόνισε: «Αυτή η πρωτοβουλία υπογραμμίζει τον ρόλο της διπλωματίας της υγείας στην μάχη των παγκόσμιων απειλών.  Αυτή τη δύσκολη περίοδο, είναι σαφές ότι αποτελεί κοινή ευθύνη, να βρούμε κοινές γραμμές και λύσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουμε μια κοινή απειλή για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Η δημιουργία του Προγράμματος Αδελφοποιήσεων της «ΕΛΠΙΔΑΣ» το 2013 βασίστηκε στο όραμά μας για έναν κόσμο χωρίς σύνορα για την υγεία των παιδιών.  Έναν κόσμο όχι μόνο με κοινωνική, αλλά και με επιστημονική αλληλεγγύη. Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, η ΕΛΠΙΔΑ φρόντισε να περιβάλει με ένα δίχτυ προστασίας τους μικρούς ασθενείς, ακολουθώντας τις επίσημες οδηγίες αλλά με μεγάλη ευαισθησίας απέναντι στις καθημερινές ηρωικές προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών που έπρεπε να ξεπεράσουν τα επιπλέον εμπόδια. Είμαι βέβαιη πως η σημερινή μας πρωτοβουλία θα βοηθήσει να βελτιώσουμε τις ζωές χιλιάδων παιδιών και των οικογενειών τους που αντιμετωπίζουν τη διπλή απειλή του καρκίνου και του COVID-19».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σπουδαία εθνική προσφορά του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη»

Η κυρία Βαρδινογιάννη ευχαρίστησε όλους τους ομιλητές, μίλησε με θέρμη για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό, την Πρώτη Κυρία της Κύπρου, ενώ εξέφρασε τη βαθιά της ευγνωμοσύνη στην Βασίλισσα Μαξίμα της Ολλανδίας όχι μόνο για τη συμμετοχή της στην εκδήλωση, που αποτελεί μεγάλη τιμή για την Ελλάδα, αλλά κυρίως για το σπουδαίο έργο και την προσφορά της στα παιδιά με καρκίνο.

Η δεύτερη ενότητα της εκδήλωσης επικεντρώθηκε στον σημαντικό ρόλο της «Διπλωματίας της Υγείας» στην εποχή της πανδημίας. Το πάνελ αποτελούνταν από: τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον πρύτανη Αθανάσιο Δημόπουλο, τον Πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιτ, τον Πρέσβη του Καναδά Μάρκ Άλλεν, την πρέσβη της Ολλανδίας  Stella Ronner – Grubačić και τον Διοικητή των Διασυνδεόμενων Παιδιατρικών Νοσοκομείων «Η Αγία Σοφία» και «Π.&Α. Κυριακού», Εμμανουήλ Παπασάββα και ο ειδικός λοιμοξιωλόγος ο γιατρός που μίλησε στις καρδιές όλων μας Σωτήρης Τσιόδρας.

Στην τρίτη ενότητα της Συζήτησης κορυφαίοι επιστήμονες από ολόκληρο τον κόσμο αντάλλαξαν εμπειρίες και γνώσεις γύρω από το ευαίσθητο θέμα του παιδικού καρκίνου στην εποχή της πανδημίας