Σύμφωνα με το wikipedia o φραπέ είναι ελληνικής επινόησης αφρώδης κρύος καφές. Τα βασικά συστατικά του είναι στιγμιαίος καφές και νερό, ενώ προαιρετικά προστίθενται ζάχαρη ή και γάλα. Η εφεύρεσή του έγινε τυχαία το 1957 από τον Δημήτρη Βακόνδιο στη Θεσσαλονίκη. Ο μύθος θέλει να φτιάχνεται τυχαία σε ένα από τα περίπτερα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ένα μεσημέρι με πολύ ζέστη.
Φέτος το Φλεβάρη, και ενώ η Νότιος Κορέα ήταν σε καραντίνα, οι local καφετζήδες ανακάλυψαν ξανά τη μαγεία του «φραπέ γλυκός με γάλα». Το μόνο που άλλαξαν είναι ο τρόπος που στήνεις τον καφέ στο ποτήρι. Έτσι, αντί να χτυπήσουν τον καφέ με τη ζάχαρη και μετά να βάλουν πάγο, νερό και γάλα, έκαναν το εξής: Χτύπησαν τη ζάχαρη με το καφέ και ζεστό νερό μέχρι να φτιάξουν μια παχύρρευστη κρέμα, έβαλαν στο ποτήρι τον πάγο και το γάλα και από πάνω πρόσθεσαν την κρέμα.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
- 2 κουταλιές της σούπας στιγμιαίος καφές
- 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 2 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό
- Μισό ποτήρι κρύο γάλα
- Παγάκια μέχρι τα 3/4 του ποτηριού
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Βάζεις σε ένα μπολ τον καφέ με τη ζάχαρη και το ζεστό νερό
- Χτυπάς καλά με αυγοδάρτη (ή ακόμα και μιξεράκι) μέχρι να έχεις μια πλούσια κρέμα
- Βάζεις τον πάγο στο ποτήρι
- Προσθέτεις το γάλα από πάνω
- Και τέλος, προσθέτεις την κρέμα καφέ
Από τον food blogger, Γαβριήλ Νικολαΐδη, www.coolartisan.gr