Ή ακόμη να κάνει κάποιος μία παρουσίαση και να ιδρώνουν υπερβολικά το πρόσωπο και οι μασχάλες! Επίσης, μπορεί να δούμε το καταχείμωνο, σημάδι από ιδρώτα ακόμα και σε κάποιο δερμάτινο μπουφάν! Όλες αυτές οι καταστάσεις προβληματίζουν και αγχώνουν πολλούς ανθρώπους επηρεάζοντας ακόμα και τις διαπροσωπικές τους σχέσεις!
• Υπεριδρωσία είναι η κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αυξημένη παραγωγή ιδρώτα δυσανάλογη από αυτή που απαιτείται για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Αυτοί που υποφέρουν από αυτήν την κατάσταση νιώθουν ότι χάνουν τον έλεγχο διότι συμβαίνει ανεξάρτητα από την θερμοκρασία ή τη συναισθηματική κατάσταση.
• Η αιτία μπορεί να είναι πρωτοπαθής ή δευτεροπαθής. Η δευτεροπαθής μπορεί να λάβει χώρα σε οποιαδήποτε φάση της ζωής και μπορεί να οφείλεται σε διαταραχές του θυρεοειδή ή της υπόφυσης, σε σακχαρώδη διαβήτη, σε όγκους, στην εμμηνόπαυση ή από συγκεκριμένα φάρμακα. Επίσης μπορεί να προκύψει από το στρες, από κάποια φαγητά ή ποτά, την νικοτίνη ή ακόμα και την καφεΐνη.
• Μπορεί να είναι γενικευμένη ή τοπική. Οι παλάμες, οι πατούσες, οι μασχάλες και η βουβωνική χώρα είναι η πιο ενεργείς περιοχές λόγω μεγάλης συγκέντρωσης ιδρωτοποιών αδένων σε αυτές.
• Θεραπεύεται αρκετά επιθετικά στις δυτικές χώρες, συχνά με τη χρήση ενέσεων βοτουλινικής τοξίνης. Συχνά μετά τις ενέσεις, οι ασθενείς την εμφανίζουν σε άλλες θέσεις σε σχέση με αυτές που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία!
• Είναι μία κατάσταση που ανταποκρίνεται αρκετά καλά στο βελονισμό, ιδίως στην γενικευμένη. Το κλειδί στη θεραπεία είναι να αποφασίσουμε εάν είναι «ζεστή» ή «κρύα» η υπεριδρωσία!
«ΖΕΣΤΗ» ΥΠΕΡΙΔΡΩΣΙΑ
Αυτοί οι ασθενείς έχουν μία ροδαλή εμφάνιση στο πρόσωπό τους, αισθάνονται ζέστη σε μεγάλες περιοχές του σώματος και ανησυχία και έχουν σκούρα ούρα και σκληρά συνήθως κόπρανα. Σε άλλους μπορεί να είναι διαλείπουσα και χειρότερη το βράδυ κατά τη διάρκεια του ύπνου, ενώ σε άλλους κατά την δραστηριότητα και την ομιλία. Σε κάθε περίπτωση, ο ιατρός θα ρωτήσει για τις συνήθειες της καθημερινότητας του ασθενούς, ενώ θα του συστηθεί να αποφεύγει τα ντους με πολύ καυτό νερό, τη σάουνα και το χαμάμ. Επίσης καλό θα ήταν να αποφεύγει να φορά συνθετικά ρούχα, να αποφεύγει να καταναλώνει τροφές όπως τα καυτερά, τα πικρά, τον καφέ, το αλκοόλ και τα οστρακοειδή γιατί αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος ενώ καλό θα ήταν να πίνει γουλιά- γουλιά το νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας και όχι με μιας το μπουκάλι.
«ΚΡΥΑ» ΥΠΕΡΙΔΡΩΣΙΑ
Σε αυτούς τους ασθενείς η υπεριδρωσία εμφανίζεται σε μικρότερες περιοχές, όπως τα άκρα (παλάμες-πατούσες). Συνήθως αυτοί οι ασθενείς κρυώνουν, είναι ωχροί ενώ ο ίδρωτας τους είναι λεπτόρρευστος χωρίς να μυρίζει και να κολλάει. Μπορεί να συμβαίνει καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας ενώ είναι καλύτερη το βράδυ. Σε αυτούς τους ασθενείς, αν και δεν θέλουν οι ίδιοι να ντύνονται υπερβολικά, συστήνεται να το κάνουν αφήνοντας εκτεθειμένα τα άκρα καθώς και να τρώνε και να πίνουν ζεστά.
Από την εμπειρία προκύπτει ότι η ζεστή υπεριδρωσία ανταποκρίνεται στο βελονισμό καλύτερα σε σχέση με την κρύα! Οι ασθενείς προσέρχονται στον ιατρό και μετά τη λήψη του ιστορικού γίνεται διάγνωση του τύπου της υπεριδρωσίας και της ενεργειακής δυσαρμονίας. Απαιτούνται συνήθως 10 με 15 συνεδρίες ανάλογα τον ασθενή συνήθως από μία έως 2 φορές την εβδομάδα.
Της Ειρήνης Κοντοπούλου MD, MSc, Φυσιάτρου – Υγιεινολόγου, Sport Medicine – Acupuncture Specialist European Board Certified
www.cosmeticacupuncture.gr