ΥΛΙΚΑ

  •     1 χταπόδι γύρο στο 1½ κιλό
  •     1/2 φλ. ελαιόλαδο
  •     3 σκ. σκόρδο
  •     5 κρεμμύδια μέτρια (κομμένα σε χοντρές φέτες)
  •     6 πατάτες μέτριες (κομμένες σε χοντρά κομμάτια)
  •     1/4 φλ. ξίδι
  •     1 κομμάτι φλούδα πορτοκαλιού
  •     1 κ.σ πελτέ ντομάτας (γεμάτη)
  •     2 ώριμες ντομάτες (κομμένες στα 4)
  •     3 δαφνόφυλλα
  •     1 κλαδάκι ρίγανη ή δενδρολίβανο
  •     5-6 κόκκους μπαχάρι
  •     Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το χταπόδι στιφάδο στο φούρνο, καθαρίζουμε πρώτα το χταπόδι. Αφαιρούμε τα μάτια και το στόμα. Αναποδογυρίζουμε την κουκούλα και την πλένουμε καλά. Κόβουμε το χταπόδι σε πλοκάμια.

Το βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε το μισό από το συνολικό ελαιόλαδο και το μισό από το συνολικό ξύδι. Προσθέτουμε επίσης τη φλούδα πορτοκαλιού, τα μπαχαρικά και τα βότανα. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και το αφήνουμε στην άκρη να μαριναριστεί.

Σε ένα βαθύ τηγάνι, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε τον πελτέ και ψήνουμε για 1΄. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ξύδι και αφήνουμε να στεγνώσουν τα υλικά φυλακίζοντας τα αρώματα πορτοκαλιού από το ξύδι.

Σε βαθύ ταψί βάζουμε τις πατάτες, τα κρεμμύδια, τις ντομάτες και τέλος μπήγουμε τα πλοκάμια χταποδιού. Αλατοπιπερώνουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε.

Σκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε για 1 ώρα στους 170ο C στον αέρα. Ξεσκεπάζουμε το ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 50΄, μέχρι το χταπόδι στιφάδο να μείνει σχεδόν με το λάδι του να μαλακώσει και να μελώσουν οι πατάτες ρουφώντας όλα τα ζουμάκια του χταποδιού.