ΥΛΙΚΑ
• 2 κιλά χοιρινό μπούτι
• 3 κρεμμύδια ξερά
• 2 μεγάλα πράσα
• 3 καρότα
• 2 σκελίδες σκόρδο
• 5 κ. σ. ελαιόλαδο
• 100ml κρασί κόκκινο ημίγλυκο
• 3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι(χωρίς το κοτσάνι)
• 1 κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο
• Αλάτι, πιπέρι
• 2 τεμάχια μπαχάρι ολόκληρα
• ½ κ. γ. κόλιανδρο
• 1 κ. σ. μέλι
• 100 ml χυμό πορτοκάλι, ξύσμα από το ίδιο πορτοκάλι
• 1L ζωμό λαχανικών
Για τον πουρέ κολοκύθας
• 1 μεγάλη πατάτα
• 2 μέτρια καρότα
• 1 κρεμμύδι
• 1 μέτρια κολοκύθα περίπου 1 kg
• 50 γρ. βούτυρο
• 1 πρέζα πιπέρι καγιέν
• Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ (για τον πουρέ κολοκύθας)
Πλένουμε την κολοκύθα εξωτερικά. Την κόβουμε στην μέση και αφαιρούμε τυχόν σπόρια. Την καθαρίζουμε εξωτερικά και την κόβουμε σε ίσια κομμάτια. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε ίσια κομμάτια και τα υπόλοιπα λαχανικά. Σε μια ρηχή κατσαρόλα προσθέτουμε το μισό βούτυρο και σοτάρουμε τα λαχανικά ξεκινώντας από την κολοκύθα περίπου 2 με 3 λεπτά. Προσθέτουμε 1L ζωμό λαχανικών και βράζουμε σε σιγανή φωτιά. Αφού βράσουν δουλεύουμε τα λαχανικά μας με το ραβδομπλέντερ και σιγά σιγά προσθέτουμε λίγο από τον ζωμό που έχουμε κρατήσει από το βράσιμο. Θέλουμε ένα λείο και δεμένο πουρέ. Τέλος προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι καγιέν και το υπόλοιπο βούτυρο και ανακατεύουμε ώσπου να ενωθούν τα υλικά.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς, στον αέρα. Ετοιμάζουμε το κρέας που έχουμε κόψει μεγάλα κομμάτια. Πλένουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε ροδέλες σε ίσια κομμάτια. Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε λίγο από το ελαιόλαδο( 2 κ. σ.). Προσθέτουμε τα κομμάτια και τα θωρακίζουμε μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. Μόλις είναι έτοιμο το βάζουμε στην γάστρα μας.
Στο ίδιο τηγάνι, αφού βγάλουμε το κρέας προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα λαχανικά μας που έχουμε κόψει μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν. Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε τα λαχανικά στην γάστρα, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα, το μπαχάρι, το θυμάρι, το δεντρολίβανο, αλάτι-πιπέρι. Σε ένα μπολ προσθέτουμε το μέλι, τον χυμό πορτοκάλι, το ξύσμα, τον ζωμό λαχανικών, ανακατεύουμε και τα προσθέτουμε όλα στην γάστρα μας. Βάζουμε το καπάκι και ψήνουμε για 2 ½ με 3 ώρες.
Σερβίρουμε με πουρέ γλυκιάς κολοκύθας και πολύχρωμο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Aπό τον Χρήστο Μπάρκα