ΥΛΙΚΑ
- 2 φέτες μπέικον
- 2 κ.σ ελαιόλαδο
- 1 κρεμμυδιού ψιλοκομμένο
- 1 καρότο ψιλοκομμένο
- 1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο
- 1 πράσο τρυφερό ψιλοκομμένο
- 6 φλ. ζωμό κότας
- 600 γραμ. κάστανα προβρασμένα ή ψημένα
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1/2 φλ. κρέμα γάλακτος χαμηλών λιπαρών
- 2 πρέζες μοσχοκάρυδο
Για το σερβίρισμα
- γιαούρτι
- σχοινόπρασο
- λάδι τρούφας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για την σούπα κάστανο βελουτέ, βάζουμε το μπέικον σε αντικολλητική κατσαρόλα και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, το ψήνουμε χωρίς λιπαρή ουσία για 3′ από κάθε πλευρά. Το βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και όλα τα υπόλοιπα λαχανικά, πράσο, σέλερι, καρότο για 6-7′ ανακατεύοντας να γίνουν διάφανα.
Προσθέτουμε τα κάστανα, τον ζωμό, τη μια φέτα μπέικον και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 25′ να μαλακώσουν τα κάστανα και να λιώσουν.
Στη συνέχεια πολτοποιούμαι τη σούπα κάστανο με ραβδομπλέντερ για να γίνει βελούδινη.
Τέλος, αλατοπιπερώνουμε τρίβουμε φρέσκο μοσχοκάρυδο και προσθέτουμε την κρέμα. Σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε για λίγα λεπτά.
Αν θέλετε η σούπα κάστανο να γίνει πιο αραιή, προσθέστε λίγο ζωμό επιπλέον. Αν θέλετε πιο λεία υφή περάστε την βελουτέ σε λεπτή σήτα σουρωτήρι.
Μπορείτε να φτιάξετε τη βελουτέ 1 ημέρα πριν και να τη διατηρήσετε στο ψυγείο. Θα την ζεστάνετε λίγο πριν σερβίρετε.
Σερβίρετε τη σούπα κάστανο σε ζεστά πιάτα. Γαρνίρετε με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο, λίγο γιαούρτι και σταγόνες από λάδι τρούφας.