Στην Κινέζικη Ιατρική ο άνθρωπος θεωρείται ως το σύνολο της ενέργειας που αποκτά από τους γονείς, τις τροφές και το περιβάλλον. Η ενέργεια υπάρχει και κυκλοφορεί στον οργανισμό του και είναι υπεύθυνη για την ομαλή λειτουργία όλων των κυττάρων του. Η κυκλοφορία αυτή γίνεται μέσα σε συγκεκριμένα «κανάλια» που ονομάζονται Μεσημβρινοί – κάτι αντίστοιχο με τα νεύρα της Κλασικής Ιατρικής μεταφέρουν δηλαδή πληροφορίες στα διάφορα όργανα του σώματος. Όταν το ποσό της ενέργειας και η κυκλοφορία της είναι φυσιολογικά τότε και οι λειτουργίες του οργανισμού είναι φυσιολογικές, συνεπώς έχουμε υγεία. Όταν από κάποιο εξωτερικό ή εσωτερικό παράγοντα διαταραχθεί η ομαλή ροή της ενέργειας του οργανισμού παρουσιάζεται κάποιο σύμπτωμα και ασθένεια.
Πως γίνεται ο βελονισμός;
Στη θεραπεία χρησιμοποιούνται βελόνες μιας χρήσεως, ειδικά κατασκευασμένες, ιδιαίτερα λεπτές οι οποίες τοποθετούνται σε ειδικά σημεία που ονομάζονται «σημεία βελονισμού». Τα σημεία βελονισμού έχουν καθορισμένη τοπογραφική θέση στην επιφάνεια του δέρματος. Η νοητή γραμμή που τα ενώνει (κατά ομάδες ) ονομάζεται «μεσημβρινός». Κάθε όργανο του σώματος συνδέεται με έναν μεσημβρινό επάνω στον οποίον αναπτύσσονται μερικές δεκάδες σημείων βελονισμού. Στο ανθρώπινο σώμα υπάρχουν 12 κύριοι και αρκετοί δευτερευούσης σημασίας μεσημβρινοί και περίπου 5000 σημεία βελονισμού. Θεωρείται ότι κάθε ασθένεια προκαλείται από την διαταραχή της «ενέργειας» ενός (ή περισσότερων) μεσημβρινών και η βασική αποστολή του ιατρού είναι, χρησιμοποιώντας τα σημεία βελονισμού να ισορροπήσει την ενεργειακή ροή στο σώμα. Στην Κινέζικη Παραδοσιακή Ιατρική, για να εντοπισθεί ο μεσημβρινός ή το σύστημα που πάσχει, χρησιμοποιούνται ως διαγνωστικά μέσα το ιστορικό της ασθένειας, η καταγραφή των συμπτωμάτων, η επισκόπηση της γλώσσας, η ψηλάφηση των σφυγμών και η παρατήρηση του σώματος, του προσώπου, της στάσης και της κίνησης του ασθενούς. Η λήψη του ιατρικού ιστορικού και η κλινική εξέταση δεν διαφέρουν πολύ από αυτή της κλασικής ιατρικής. Δίνεται όμως ιδιαίτερη προσοχή σε λεπτομέρειες που αφορούν στις συνθήκες εμφάνισης, στα συμπτώματα, στην εξέλιξη και στη συμπεριφορά της ασθένειας, στοιχεία που θεωρούνται μοναδικά για τον κάθε ασθενή (μας αφορούν ασθενείς και όχι ασθένειες).
Ποια είναι η διαδικασία της θεραπείας με βελονισμό;
Τοποθετούνται 5 έως 15 βελόνες σε ειδικά επιλεγμένα σημεία βελονισμού του σώματος.
• Η τοποθέτηση είναι ανώδυνη. Η τεχνική είναι τέτοια ώστε να μην προκαλείται πόνος στον άρρωστο. Το βάθος ένθεσης εξαρτάται από τον σωματότυπο και τη περιοχή του σώματος.
• Οι βελόνες παραμένουν στα σημεία βελονισμού για 15 έως 45 λεπτά. Κατόπιν αφαιρούνται. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί η χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος ή του laser.
• Μετά το βελονισμό ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει κανονικά τις δραστηριότητές του.
Οι θεραπείες γίνονται με συχνότητα δύο έως τρεις την εβδομάδα.
Για μια πλήρη αγωγή απαιτούνται από 8 έως 12 συνεδρίες βελονισμού. Υπάρχει σαφές όριο το οποίο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
Κατά τη διάρκεια της θεραπείας μπορούν παράλληλα να λαμβάνονται φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής.
Εκτός του άμεσου αποτελέσματος, είναι μια θεραπεία που έχει μεσοπρόθεσμη-μακροπρόθεσμη δράση. Ένα καλό αποτέλεσμα διαρκεί μήνες ή χρόνια.
Ποιες παθήσεις θεραπεύει ο βελονισμός;
• Αυχεναλγία
• Οσφυαλγία – Ισχιαλγία, ραχιοπάθεια (ραχιαλγία)
• Ινομυαλγία – Ιδιοπαθή σύνδρομα χρόνιου πόνου
• Διαταραχές νεύρων, νευρικών ριζών και νευρικών πλεγμάτων, νευροπάθειες
• Αρθρίτιδες και περιαρθρίτιδες (τενοντίτιδες) αρθρώσεων άνω και κάτω άκρων
• Μυϊκά άλγη (διάχυτα ή εντοπισμένα)
• Ημικρανία, νευραλγία τριδύμου, κεφαλαλγίες τάσεως, πάρεση προσωπικού νεύρου, ίλιγγοι, εμβοές.
• Αλλεργικό άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα, ιγμορίτιδα.
• Παθήσεις γαστρεντερικού συστήματος (γαστρίτιδα, κολίτιδα)
• Αγχώδη φοβική νεύρωση, νευροφυτικές διαταραχές, διαταραχές κύκλου ύπνου /εγρήγορσης, μνήμης, συγκέντρωσης και συμπεριφοράς, κατάθλιψη.
• Δερματικές παθήσεις (ακμή, ψωρίαση, έκζεμα, κνίδωση).
• Προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, διαταραχές κύκλου, υπογονιμότητα, ανώδυνος τοκετός
• Διακοπή καπνίσματος, παχυσαρκία, κοσμητική.
Η Ελληνική Πολιτεία με αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας – Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων «δέχεται τον Βελονισμό ως μία μέθοδο θεραπείας η οποία εφαρμόζεται μόνο από ιατρούς» (Αρ. Πρωτ. Υ7/οικ./4270/25-6-96) και συμπληρώνει ότι «η εφαρμογή του βελονισμού πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από ιατρούς που διαθέτουν εμπειρία και έχουν εκπαιδευθεί στην βελονοθεραπεία…» (574/Α4/1191/21-2-1980).
Της Ειρήνης Κοντοπούλου MD, MSc, Φυσιάτρου – Υγιεινολόγου. Sport Medicine- Acupuncture Specialist European Board Certified
www.cosmeticacupuncture.gr
Photo by iStock/Getty Images/Ideal Images