ΥΛΙΚΑ
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 κ. γ. baking powder
- 5 αυγά χωριστά από το ασπράδι
- 1 πρέζα αλάτι
- 350 γρ. ζάχαρη
- 300 γρ. βούτυρο αγελάδος
- 1 κ. γ. κανέλα
- ½ κ. γ. τριμμένο γαρύφαλλο
- ½ κ. γ. σόδα
- 3 βανίλιες
- Ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι
- 150 γρ. γάλα
- 50 γρ. κονιάκ
- 250 γρ. τριμμένο καρύδι
- Άχνη ζάχαρη για το σερβίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα. Βουτυρώνουμε ένα ταψί στη βάση και στα τοιχώματα. Προσθέτουμε λίγο αλεύρι και χτυπάμε να πάει σε όλη την επιφάνεια του ταψιού (μαγειρικός όρος σεμιζάρω) για να μπορέσουμε να ξεφορμάρουμε την βασιλόπιτα μας αφού έχει ψηθεί.
Στον κάδο του μίξερ ή στο μίξερ χειρός βάζουμε το βούτυρο με την ζάχαρη και χτυπάμε να αφρατέψουν. Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλο, τις βανίλιες και το ξύσμα πορτοκάλι. Σιγά σιγά προσθέτουμε τους κρόκους.
Σε άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να κάνουμε μια αφράτη μαρέγκα. Βάζουμε το κονιάκ, την σόδα που έχουμε ανακατέψει με τον χυμό πορτοκάλι και εναλλάξ το γάλα και το αλεύρι που έχουμε κοσκινίσει μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Προσθέτουμε το καρύδι. Τέλος, με μια μαρίζ (πλαστική σπάτουλα) προσθέτουμε την μαρέγκα και δουλεύουμε το μίγμα με μεγάλα ανοίγματα να παίρνει αέρα από κάτω προς τα πάνω μέσα στον κάδο του μίξερ.
Αδειάζουμε στο ταψί που έχουμε ετοιμάσει. Κλείνουμε τα μάτια, προσθέτουμε το φλουρί και ψήνουμε για 55 με 60 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει και κοσκινίζουμε με ζάχαρη άχνη.
TIPS
• Για να σιγουρευτούμε ότι η βασιλόπιτα μας είναι έτοιμη βάζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο. Αν η λάμα είναι στεγνή τότε η βασιλόπιτα μας είναι έτοιμη.
• Για πιο αφράτο αποτέλεσμα δεν ανακατεύουμε πολύ από την στιγμή που μπαίνει το αλεύρι.
• Πάντα κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το baking powder για πιο αφράτο αποτέλεσμα.
• Πριν βάλουμε τα καρύδια στο μείγμα τα αλευρώνουμε και τα προσθέτουμε για να μοιραστούν ομοιόμορφα.
Από τον Χρήστο Μπάρκα