Απαιτείται χρόνος και προσπάθεια για να επιλέξετε τα τέλεια φώτα που είναι κατάλληλα για εσάς και τον χώρο στον οποίο θα τοποθετηθούν. Για παράδειγμα, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει φώτα με πραγματικό λειτουργικό σκοπό, με τη σωστή ένταση και με ένα στιλιστικό στοιχείο ώστε να προσθέσει στην αισθητική του δωματίου.
Ό, τι και να αποφασίσετε να μην ξεχνάτε τον βασικό κανόνα για το φωτισμό ενός δωμάτιου:
Σε έναν χώρο πρέπει να υπάρχουν 2 με 3 τύποι φωτισμού, μπορεί να μην χρησιμοποιούνται πάντα ταυτόχρονα αλλά η παρουσία τους είναι απαραίτητη.
Ποιοι τύποι είναι αυτοί:
Φωτισμός περιβάλλοντος
Ο φωτισμός περιβάλλοντος είναι γενικά η κύρια πηγή φωτός (κύριος φωτισμός)που βρίσκεται σε ένα δωμάτιο. Μπορούν να είναι οτιδήποτε, από γενικά φωτιστικά έως εσοχή φωτισμού(κρυφός φωτισμός ή σποτ οροφής)
Φωτισμός εργασίας
Ο φωτισμός εργασίας χρησιμοποιείται για να παρέχει φως για ορισμένες δραστηριότητες, όπως η ανάγνωση ενός βιβλίου ή το μακιγιάζ μπροστά από έναν καθρέφτη. Αυτά τα φώτα δεν χρησιμοποιούνται ποτέ για να φωτίσουν ολόκληρο το δωμάτιο, μόνο μια μικρή περιοχή του δωματίου.
Φωτισμός έμφασης
Φωτισμός έμφασης είναι ο πιο διακοσμητικός φωτισμός ενός δωματίου. Αυτά τα φώτα συνήθως τραβούν την προσοχή σε κάτι που θαυμάζετε στο σπίτι, όπως ζωγραφική, τζάκι ή ράφι.
Γενικώς, αυτά τα φώτα κάνουν κάτι να ξεχωρίζει για να το δουν όλοι οι καλεσμένοι σας.
Κάθε δωμάτιο χρειάζεται ένα διαφορετικό σχέδιο φωτισμού
Είσοδος
Η είσοδος είναι το πρώτο μέρος που θα βλέπουν οι επισκέπτες στο σπίτι σας, πράγμα που σημαίνει ότι θέλετε να το κάνετε φιλικό και φιλόξενο. Μην διαλέξετε ένα σωρό φώτα εργασίας και φώτα έμφασης για να ρίξετε τη φωτεινότητα σε ορισμένες περιοχές του δωματίου. Αντ ‘αυτού, δοκιμάστε να τοποθετήσετε έναν πολυέλαιο στη μέση της οροφής (αυτό λειτουργεί καλά με ψηλές οροφές).
Εάν δεν έχετε ψηλό ανώτατο όριο, αυτό είναι εντάξει. Προσπαθήστε να επιλέξετε ένα φωτιστικό που στέλνει έναν ζεστό τόνο.
Σαλόνι
Το σαλόνι είναι φτιαγμένο για διασκέδαση ή χαλάρωση. Με αυτά τα λόγια, θα θελήσετε να έχετε πρόσβαση σε έντονο φως, αν χρειαστεί, αλλά δεν θα θέλετε να χρησιμοποιείτε το έντονο φως όλη την ώρα. Εδώ, οι λαμπτήρες δαπέδου, οι επιτραπέζιες λάμπες και οι απλίκες θα είναι οι καλύτεροι φίλοι σας.
Οι διακόπτες Dimmer είναι επίσης ιδανικοί για σαλόνια. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να ανάψετε το έντονο φως και να το μειώσετε ανάλογα με τη διάθεση του δωματίου.
Τραπεζαρία
Η τραπεζαρία χρειάζεται αρκετά έντονο φως για να συνομιλείτε και να τρώτε άνετα στο τραπέζι, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να βγείτε και να αγοράσετε φώτα LED! Εναλλακτικά, δοκιμάστε να τοποθετήσετε έναν πολυέλαιο απευθείας στη μέση του τραπεζιού. Εάν δεν σας αρέσει η εμφάνιση ενός πολυελαίου, πάρτε μερικά κρεμαστά φώτα και τοποθετείστε τα πάνω από το τραπέζι της τραπεζαρίας. θυμηθείτε, μην πάρετε εξαιρετικά χαμηλά κρεμαστά φώτα, δεν θέλετε να χτυπάτε συνεχώς το κεφάλι σας.
Κουζίνα
Η κουζίνα μπορεί να είναι δύσκολο να φωτιστεί. καθώς οι διαφορετικές περιοχές του δωματίου απαιτούν διαφορετικά σχήματα φωτισμού. Για παράδειγμα, θα θελήσετε να βάλετε έντονο φωτισμό στη νησίδα της κουζίνας, αλλά θα θέλετε να έχετε πιο χαμηλό φωτισμό σε περιοχές της κουζίνας που δεν χρησιμοποιούνται τόσο συχνά. Εάν έχετε ένα μεγάλο νεροχύτη, ένα ανοιχτό μπαρ ή μια όμορφη νησίδα κουζίνας, τα κρεμαστά φώτα θα είναι η καλύτερη επιλογή σας, τόσο λειτουργικά όσο και στιλιστικά.
Υπνοδωμάτιο
Το υπνοδωμάτιο χρειάζεται ζεστό φωτισμό, τίποτα περισσότερο. Θα θελήσετε να δώσετε βάση γύρω από το φωτισμό εργασιών, με αυτόν τον τρόπο θα μπορείτε να διαβάζετε ενώ χαλαρώνετε ή να παρακολουθείτε τηλεόραση με μια λάμπα δίπλα στο κομοδίνο σας. Τα υπνοδωμάτια όπως και τα σαλόνια λειτουργούν όμορφα με διακόπτη dimmer. Εάν αποφασίσετε για ένα διακόπτη dimmer, θα μπορείτε να παρέχετε έντονο φως όταν είναι απαραίτητο, όπως κατά τη διάρκεια του καθαρισμού.
Μπάνιο
Το μπάνιο είναι ένα μέρος όπου το φως γίνεται αναγκαιότητα. Συνιστώνται απλίκες και φωτεινά φώτα LED πάνω από τους καθρέφτες στο μπάνιο, καθώς αυτές οι περιοχές είναι βασικά σημεία εστίασης στο μπάνιο.