ΥΛΙΚΑ

• 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι 200 γραμ.

• 150 γραμ. βούτυρο λιωμένο και κρύο

• 180 γραμ. ηλιέλαιο (ή καλαμποκέλαιο)

• 500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (περίπου)

• 3 κ.σ κεφαλοτύρι ψιλοτριμμένο

• 1 κ.γλ. κοφτό μπέικιν πάουντερ

• 2 πρέζες αλάτι

• λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την επάλειψη

κρόκο αυγού, σουσάμι ή μαυροσίσαμο

Για τη γέμιση

• 250 γραμ. φέτα σκληρή σε τρίμματα

• 100 γραμ. κεφαλοτύρι τριμμένο

• λίγο πιπέρι

• 1 αυγό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι, το βούτυρο, το λάδι, το κεφαλοτύρι, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν κι ανακατεύουμε. Η ζύμη για τα τυροπιτάκια κουρού με γιαούρτι πρέπει να είναι λαδερή κι απαλή. Σκεπάζουμε και αφήνουνε τη ζύμη για 20 λεπτά να ξεκουραστεί.

Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε όλα τα  υλικά της γέμισης και τα ζυμώνουμε. Παίρνουμε μικρά μπαλάκια ζύμης, τα πατάμε με τις παλάμες μας να γίνουν πλακέ. Βάζουμε λίγη γέμιση στο κέντρο, κλείνουμε και πατάμε τις ενώσεις με πιρούνι. Η ζύμη κουρού με γιαούρτι είναι απαλή και λαδερή σαν μαλακιά πλαστελίνη. Τυχόν σκάσιμο ή άνοιγμα της ζύμης την ώρα που πλάθετε, μην σας τρομάξει. Κολλάει εύκολα με το χέρι.

Αφού τελειώσουμε όλα τα τυροπιτάκια κουρού (δυο λαμαρίνες), διαλύουμε τον κρόκο με λίγο γάλα ή νερό και τα αλείφουμε με πινέλο. Αν θέλετε, πασπαλίζετε την επιφάνειά τους με λίγο σουσάμι.

Ψήνουμε τα τυροπιτάκια κουρού σε καλά προθερμασμένο φούρνο τους 180 βαθμούς C στον αέρα για περίπου 30 λεπτά, να ροδοκοκκινήσουν. Ενδιάμεσα στο ψήσιμο ανεβοκατεβάζουμε τα ταψιά για να ψηθούν ομοιόμορφα.

Τα τυροπιτάκια κουρού όταν βγουν από το φούρνο είναι μαλακά, αλλά όταν κρυώσουν γίνονται τραγανά σαν μπισκότο. Αν τυχόν σκάσουν τα τυροπιτάκια κουρού στο φούρνο, να θυμηθείτε ότι η αυτή η ζύμη είναι σαν του μπισκότου και αυτό είναι φυσιολογικό. Δεν είναι σαν τη ζύμη του ψωμιού.

Για περισσότερα, μπείτε στο www.argiro.gr

Φωτογραφία: iStock/Getty Images/Ideal Images