ΥΛΙΚΑ

Για τα ψωμάκια

• 1 φλ. γάλα

• 1/2 φλ. νερό

• 2 κ.σ. βούτυρο

• 2 κ.σ. ζάχαρη

• 2 κ.γ. αλάτι

• 4 + 1/2 φλ. αλεύρι σκληρό

• 1 κύβο ξερή μαγιά 25 γρ. ή 1 φακελάκι ξερή μαγιά

• 1 αβγό

• λίγο σουσάμι ή σπόρους

Για τo burger

• 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά

• αλάτι

• φρεσκοτριμμένο πιπέρι

• Λίγο κρύο νερό για το πλάσιμο

Για το στήσιμο

• 6 ψωμάκι για μπέργκερ

• 6 φέτες cheddar ή τυρί της επιλογής σας

• ντομάτα σε φέτες

• δροσερά φύλλα μαρουλιού

• κόκκινο κρεμμύδι σε φέτες

• μαγιονέζα

• μουστάρδα

• κέτσαπ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τα ψωμάκια ( ο χρόνος ψησίματος είναι 12 λεπτά)

Για να την ενεργοποίηση της μαγιάς τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο νερό. Ανακατεύουμε να διαλυθεί. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10 λεπτά, ώστε να ενεργοποιηθεί. Όταν αφρίσει η επιφάνεια, τότε είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι.

Στη συνέχεια ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το νερό, το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύουμε να λιώσει το βούτυρο γιατί θέλουμε να γίνουν χλιαρά, όχι να βράζουν. Στους 40 βαθμούς. Κρατάμε 1/2 φλ. αλεύρι χωριστά.

Ανακατεύουμε σε μπολ το υπόλοιπο αλεύρι και τη μαγιά. Χτυπάμε το αβγό και το ρίχνουμε στο αλεύρι. Προσθέτουμε τα υγρά και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική και εύπλαστη. Ζυμώνουμε με δυνατές κινήσεις  για 8′ – 10′. Χωρίζουμε σε 12-14 κομμάτια τη ζύμη. Πλάθουμε μικρές μπαλίτσες. Τις ακουμπάμε σε λαμαρίνα λαδωμένη. Ελαφρά πατάμε την επιφάνεια, ώστε να γίνουν πλακέ.

Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώνουν για 40 λεπτά σε ζεστό σημείο. Ψεκάζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με σουσάμι ή σπόρους.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 12 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Για τα cheeseburgers

Ετοιμάζουμε το bbq και λαδώνουμε τη σχάρα ή βάζουμε στο μάτι το σκαροτήγανο και το ανάβουμε.
Βάζουμε τον κιμά σε μπολ. Βρέχουμε τα χέρια με νερό και χωρίζουμε το μείγμα σε 6 μέρη.

Πλάθουμε 6 μπέργκερ, με πάχος 2-1/2 εκ. Δεν πιέζουμε τον κιμά, για να γίνουν αφράτα τα μπέργκερ (όσο λιγότερο τα ζυμώνουμε τόσο το καλύτερο).
Αλατοπιπερώνουμε γύρω-γύρω και πατάμε με το δάχτυλο στο κέντρο κάθε μπέργκερ για να κάνει βαθούλωμα.

Βάζουμε τα μπέργκερ στη σχάρα ή στο σκαροτήγανο, με το βαθούλωμα προς τα πάνω, και ψήνουμε για 4-5 λεπτά κάθε πλευρά τους, γυρνώντας τα μόνο μια φορά. Τα τελευταία δυο λεπτά του ψησίματος ακουμπάμε από μια φέτα τυρί πάνω σε κάθε μπέργκερ  για να λιώσει.
Ανοίγουμε τα ψωμάκια στη μέση και με την κομμένη πλευρά τα ακουμπάμε στην σχάρα για 2 λεπτά.
Βάζουμε το μπάεργκερ στο ψωμί και από πάνω τα λαχανικά. Τα σκεπάζουμε με το υπόλοιπο ψωμί και σερβίρουμε σε ξύλινο δίσκο με μαγιονέζα, κέτσαπ και μουστάρδα.
Σερβίρουμε με αγγουράκια τουρσί και τσιπς πατάτας.

Για περισσότερα, μπείτε στο www.argiro.gr