• Είναι απαραίτητο να καταναλώνουμε βιταμίνη C, η οποία βοηθάει στη ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, αυξάνοντας την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι το γκρέιπφρουτ, το πορτοκάλι, το λεμόνι, το μανταρίνι και το λάιμ. Επειδή όμως ο οργανισμός δεν την παράγει από μόνος του και ούτε την αποθηκεύει, πρέπει να γίνεται καθημερινή κατανάλωσή της.

• Οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν διπλάσια βιταμίνη C απ’ ότι τα εσπεριδοειδή. Είναι επίσης πηγή β-καροτένης. Εκτός από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας, η βιταμίνη C βοηθάει στην υγεία του δέρματος. Η β-καροτένη βοηθάει  στην υγεία των ματιών και του δέρματος.

• Το μπρόκολο επίσης είναι μια υπερτροφή. Περιέχει βιταμίνες A, C και E καθώς και πολλά αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Για να μην χαθούν οι ιδιότητες του μπρόκολου καλό είναι να μαγειρεύεται όσο το δυνατόν λιγότερο έως και καθόλου.

• Το σκόρδο περιέχει αλλισίνη, μια ουσία στην οποία οφείλεται η χαρακτηριστική του οσμή και του δίνει αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική δράση. Επίσης κρατάει χαμηλά τα επίπεδα της πίεσης και βοηθά στην επιβράδυνση της σκλήρυνσης των αρτηριών.

• Το τζίντζερ είναι ένα συστατικό που πολλοί το χρησιμοποιούμε σε ιώσεις. Λόγω της αντιφλεγμονώδους και αντιβακτηριδιακής του δράσης, ανακουφίζει από τον πονόλαιμο, τη ρινική συμφόρηση και τους πόνους στις αρθρώσεις των ιώσεων.  Επίσης μπορεί να βοηθήσει  στην μείωση της ναυτίας.

• Το σπανάκι πέρα από τη βιταμίνη C που περιέχει, είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, φυλλικό και β-καροτένη, που βοηθά στην αντιμετώπιση των μολύνσεων του ανοσοποιητικού συστήματος. Παρόμοιο με το μπρόκολο, όσο  λιγότερο μαγειρεύεται τόσο κρατά τα θρεπτικά συστατικά του.

• Επιλέξτε το ελληνικό γιαούρτι, γιατί βοηθά στην τόνωση του ανοσοποιητικού για την καταπολέμηση ασθενειών. Προτιμήστε το παραδοσιακό ελληνικό γιαούρτι που είναι πλούσιο σε προβιοτικά και όχι αυτά που είναι με γεύσεις, γιατί  περιέχουν ζάχαρη. Φυσικά μπορείτε να δώσετε μια γλυκιά γεύση βάζοντας φρούτα. Τα προβιοτικά είναι «φιλικά βακτηρίδια», τα οποία θωρακίζουν το έντερο και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Εξαιρετική πηγή προβιοτικών είναι και το κεφίρ.

• Όταν πρόκειται για την πρόληψη και την καταπολέμηση ιώσεων, η βιταμίνη E ακολουθεί μετά την C. Είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη, που σημαίνει ότι χρειάζεται παρουσία λίπους για την απορρόφηση της. Οι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα είναι ενισχυμένα με την βιταμίνη Ε και επίσης πλούσια σε καλά λιπαρά.

• Το θυμάρι απαντάται σε αφθονία στην ελληνική φύση. Έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

• Το πράσινο τσάι περιέχει επιγαλοκατεχίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, το οποίο μας θωρακίζει από τις ελεύθερες ρίζες.

• Η παπάγια είναι ακόμη ένα φρούτο που είναι πλούσιο σε βιταμίνη C. Μπορούμε να βρούμε 224% της καθημερινής συνιστώμενης ποσότητας βιταμίνης C σε μια ολόκληρη παπάγια. Επίσης περιέχει ένα ένζυμο, την παπαίνη, που έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Είναι επίσης πλούσια σε κάλιο, βιταμίνη Β και φυλλικό οξύ.

• Όπως και η παπάγια, έτσι και το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία, όπως το κάλιο, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Κ και υψηλότερη ποσότητα βιταμίνης ακόμη και από το πορτοκάλι.

• Σε περίπτωση ιώσεων, η κοτόσουπα βοηθά το ανοσοποιητικό μας και μειώνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Το κοτόπουλο αποτελεί υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπη και τα περισσότερα από τα λίπη του είναι ακόρεστα και έτσι συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης. Είναι πλούσιο σε φώσφορο που είναι ένα ιχνοστοιχείο που συμβάλλει στην ανάπτυξη των οστών και στην καλή λειτουργία των νεφρών και του νευρικού συστήματος. Περιέχει σελήνιο που έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες του οργανισμού ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Όταν βράζεται εκλύεται μια ουσία, η οποία λειτουργεί βλεννολυτικά όταν έχουμε βήχα.

• Οι ηλιόσποροι είναι γεμάτοι θρεπτικά στοιχεία, όπως φώσφορο, μαγνήσιο και βιταμίνη Β6. Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη Ε, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Η βιταμίνη Ε είναι σημαντική για την ρύθμιση και τη διατήρηση του  ανοσοποιητικού συστήματος. Τροφές επίσης όπως το αβοκάντο και τα σκούρα πράσινα λαχανικά περιέχουν υψηλά ποσοστά βιταμίνης Ε.

• Τα οστρακοειδή είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, που χρειάζεται στον οργανισμό μας για την σωστή λειτουργία του  ανοσοποιητικού μας.

• Το φασκόμηλο είναι ένα βότανο με αντισηπτική δράση, που μαλακώνει τον ερεθισμένο λαιμό. Θα το ετοιμάσετε όπως φτιάχνεται το τσάι του βουνού. Θα βράσετε μια κούπα νερό, θα ρίξετε μια κουταλιά της σούπας φασκόμηλο και θα το αφήσετε για 2-3 λεπτά.

• Τα μανιτάρια ρέισι είναι πλούσια σε β-γλυκάνη, η οποία ενδυναμώνει τα μακροφάγα κύτταρα του ανοσοποιητικού. Επίσης περιέχουν ψευδάργυρο, ο οποίος είναι από τα βασικά μέταλλα για το ανοσοποιητικό σύστημα.

Εκτός από τις παραπάνω τροφές εκτεθείτε στον ήλιο 15 λεπτά, χωρίς αντηλιακό για την παραγωγή βιταμίνης D. Η ορμόνη-βιταμίνη είναι από τα ισχυρότερα όπλα που ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό.

Πολυάριθμες έρευνες συσχετίζουν τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης D με μειωμένη πιθανότητα νόσησης από την εποχιακή γρίπη.

Από τη Μαρία Αθ. Ψωμά, Ιατρός-Βιοπαθολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρική & Χειρουργική της Παχυσαρκίας (Paris VI), Board Certified στην Ιατρική της Αντιγήρανσης

Follow: FB:Maria Psoma
Instagram Maria Psoma

Φωτογραφίες: iStock/Getty Images/Ideal Images