«Η εμφάνιση των ζυγωματικών καθορίζεται κυρίως από τα γονίδια του ατόμου. Έτσι, έντονα ζυγωματικά έχουν όσοι εκ φύσεως διαθέτουν πιο προτεταμένο οστικό τόξο (οστούν) στην περιοχή ή μεγαλύτερη ποσότητα ιστού πάνω από το οστούν ή έναν συνδυασμό αυτών», αναφέρει η Δρ. Αναστασία Σεφέρη–Δανιήλ, MD, PhD, πλαστική χειρουργός, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (HESPRAS).

Σε κάθε περίπτωση, η απώλεια κιλών και η φυσική φθορά που επέρχεται με την πάροδο του χρόνου, εξαιτίας της απώλειας του λιπώδους ιστού, κάνουν τα ζυγωματικά να «αδειάζουν» με αποτέλεσμα να «κρεμάνε» τα μάγουλα, να τονίζεται η ρινοπαρειακή αύλακα και το πρόσωπο να δείχνει πιο κουρασμένο και πιο γερασμένο.  Η αυξητική ζυγωματικών είναι μία ολοένα και πιο δημοφιλής αισθητική επέμβαση ανάμεσα στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Ακόμη και νεαρά άτομα, ωστόσο, μπορεί να καταφύγουν στον πλαστικό χειρουργό ακολουθώντας την τάση που χάραξε η Κιμ Καρντάσιαν που «θέλει» γεμάτο το μισό άνω μέρος του προσώπου και άδειο το μισό κάτω. «Κάτω από το μέτωπο και μετά από τους κόγχους των ματιών ξεκινούν τα ζυγωματικά, οπότε όσο πιο ψηλά βρίσκονται και όσο πιο έντονα και σφριγηλά είναι τόσο πιο καλά κρατούν το πρόσωπο», αναφέρει η Δρ Σεφέρη, επισημαίνοντας ότι «σήμερα η Πλαστική – Αισθητική Χειρουργική μπορεί να δώσει όγκο στα ζυγωματικά και, κατά συνέπεια, να “σηκώσει” το πρόσωπο, διαθέτοντας επιλογές που καλύπτουν όλες τις ανάγκες».

Οι διαθέσιμες επιλογές

Η αυξητική ζυγωματικών μπορεί να γίνει σήμερα με τρεις μεθόδους:
Ενθέματα: Η τοποθέτηση σιλικονούχων ενθεμάτων γίνεται χειρουργικά. Η επέμβαση είναι μικρής διάρκειας, διενεργείται με τοπική αναισθησία και δεν απαιτεί νοσηλεία. Κατά το μετεγχειρητικό στάδιο εμφανίζεται οίδημα στο πρόσωπο, το οποίο υποχωρεί μετά από περίπου μία εβδομάδα. «Η τομή γίνεται στο εσωτερικό του στόματος, οπότε δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια, ενώ το αποτέλεσμα είναι μόνιμο. Τα ενθέματα είναι από συμπαγές υλικό, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στο πιγούνι ή σε άλλες περιοχές του προσώπου. Κυκλοφορούν σε διάφορα μεγέθη και μετά από ειδικές μετρήσεις του προσώπου επιλέγεται το μέγεθος που του ταιριάζει περισσότερο. Η μέθοδος συχνά συνδυάζεται με αυξητική του πώγωνα ή/και βλεφαροπλαστική», εξηγεί η Δρ Σεφέρη.

Αυτομεταμόσχευση λίπους: Κατά την εφαρμογή της μεθόδου λαμβάνεται λίπος από τον ίδιο τον ασθενή, από περιοχή όπου υπάρχει πλεονάζον, και στη συνέχεια υπόκειται σε ειδική επεξεργασία. Προϊόν της επεξεργασίας αυτής είναι το λίπος με τη μορφή βλαστοκυττάρων, τα οποία μεταφέρονται στην περιοχή των ζυγωματικών. Η μέθοδος εφαρμόζεται σε κλινική, με τοπική αναισθησία. Διαρκεί 15-30 λεπτά και δεν απαιτεί νοσηλεία. Κατά το μετεπεμβατικό στάδιο υπάρχει ένα ελαφρύ οίδημα, το οποίο υποχωρεί μέσα σε λίγες ημέρες. Το αποτέλεσμα διαρκεί ακόμη και 12 μήνες, ανάλογα με τον οργανισμό, την ηλικία και τις συνήθειες του κάθε ατόμου.

Υαλουρονικό: Υπάρχουν διάφορα είδη υαλουρονικού οξέως με τη χρήση των οποίων μπορεί κανείς από νεαρή ηλικία να αυξήσει το μέγεθος των ζυγωματικών του. Κατά την εφαρμογή της μεθόδου γίνεται έγχυση του υαλουρονικού στο σημείο που έχει αδειάσει. «Συνήθως χρησιμοποιούνται υαλουρονικά μεγαλύτερης πυκνότητας, τα οποία εξασφαλίζουν ένα αποτέλεσμα που διαρκεί περίπου 12 μήνες. Κάποια υαλουρονικά δίνουν όγκο άμεσα, ενώ κάποια άλλα είναι υδρόφιλα και εγχύονται σταδιακά εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη διάρκεια», εξηγεί η γιατρός. Η διαδικασία εφαρμόζεται στο ιατρείο χωρίς αναισθησία και διαρκεί περίπου 15 λεπτά. Μετά την έγχυση και για λίγες ημέρες ενδέχεται να εμφανιστεί οίδημα ή κάποιες μελανιές, οι οποίες καλύπτονται με τη χρήση μέικαπ.

Από την Δρ. Αναστασία Σεφέρη–Δανιήλ, MD, PhD, πλαστική χειρουργό, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (HESPRAS).