ΥΛΙΚΑ

ΖΥΜΗ ΠΙΤΣΑΣ

  • 500 γραμ. περίπου αλεύρι δυνατό (αλεύρι σταρένιο για ψωμί ή 00)
  • 320 ml χλιαρό νερό
  • 1 κύβο νωπή μαγιά 25 γρ. (ή 1 φακελάκι ξερή μαγιά)
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1½ κ.γλ. αλάτι

Για την πίστα 4 τυριά με τα καραμελωμένα κρεμμύδια

  • 1/2 δόση ζύμη για πίτσα
  • 2 κ.σ. πεκορίνο τριμμένο
  • 1½ φλ. μοτσαρέλα τριμμένη
  • 1 φλ. τυρί κρέμα
  • 1 φλ. τρίμματα φέτας
  • 2 κ.σ. ανάμεικτα φρέσκα μυρωδικά όπως βασιλικό, δεντρολίβανο κ.λ.π.

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

  • 2 κρεμμύδια ξερά κόκκινα κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1 κ.σ. καλαμποκάλευρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για να φτιάξουμε την ζύμη για την πίτσα βάζουμε σε ένα μπολ το δυνατό αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Κάνουμε λακούβα στο κέντρο.

Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο από το νερό και ρίχνουμε τη ζάχαρη. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί. Όταν αφρίσει η επιφάνεια, είναι έτοιμη.

Ρίχνουμε την ενεργοποιημένη μαγιά στο αλεύρι. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο στο νερό κι όλο μαζί το ρίχνουμε στο αλεύρι. Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε κυκλικά, από το κέντρο προς τα έξω. Όταν γίνει μάζα η ζύμη (θα είναι αραιή), αδειάζουμε όλα τα υλικά στον πάγκο, καθώς και όσο αλεύρι έχει μείνει στον πάτο του μπολ.

Με αλευρωμένα χέρια αρχίζουμε και ζυμώνουμε με δυνατές κινήσεις. Κάνουμε τραβήγματα στη ζύμη, ανοίγοντάς τη και ξανά μαζεύοντάς τη.

Η ζύμη για πίτσα πρέπει να είναι απαλή, ελαστική και εύπλαστη.

Λαδώνουμε ή αλευρώνουμε ελαφρά ένα βαθύ μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη. Σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου ή 1 ώρα σε ζεστό σημείο.

Αφού ανέβει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 4 κομμάτια. Φτιάχνουμε 4 πίτσες με διάμετρο 25 εκ. περίπου η καθε μία. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης είτε με τις άκρες των δαχτύλων, πιέζοντας με κυκλικές κινήσεις σε αλευρωμένη επιφάνεια, είτε με πλάστη αν θέλουμε να γίνει πιο λεπτή και πιο τραγανή. Φροντίζουμε περιμετρικά να δημιουργηθεί αυλάκι.

Για την πίτσα με καραμελωμένα κρεμμύδια, με τα δάχτυλα τεντώνοντας ή με τον πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε δίσκο ή σε μακρόστενο σχήμα. Πασπαλίζουμε με καλαμποκάλευρο τη λαμαρίνα. Απλώνουμε τη ζύμη και ψήνουμε σε δυνατό γκριλ για 3΄ να ροδίσει. Γυρίζουμε τη βάση της ζύμης από την άλλη πλευρά και ψήνουμε στο γκριλ για επιπλέον 3΄ να ροδίσει. Πασπαλίζουμε με το πεκορίνο.

Σε μπολ αναμειγνύουμε τη μοτσαρέλα, το τυρί κρέμα, τα μυρωδικά και τρίβουμε πιπέρι. Ανακατεύουμε και με κουτάλι το μοιράζουμε στην πίτσα. Τέλος πασπαλίζουμε με τρίμματα φέτας. Ξαναβάζουμε στο γκριλ μέχρι να λιώσουν τα τυριά 3΄-4΄ περίπου.

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά τα κρεμμύδια. Πασπαλίζουμε με αλάτι και ζάχαρη και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 7΄-10΄, μέχρι να μελώσουν χωρίς να πάρουν χρώμα. Δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το ξίδι. Αφήνουμε 2΄ στη φωτιά να πιει το μείγμα τα υγρά του.

Όταν ψηθεί η πίτσα και λιώσουν τα τυριά γαρνίρουμε με τα καραμελωμένα κρεμμύδια.