Η καταγωγή του είναι πολύ πρόσφατη, αφού η ιστορία το θέλει να πρωτοεμφανίζεται στο Τρεβίζο στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Είναι ένα γλυκό που τρώγεται με κουτάλι έχοντας μια βάση από μπισκότα σαβαγιάρ (ή άλλα μπισκότα που τρίβονται εύκολα) βρεγμένα πάντα με καφέ. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας παρουσιάζει μια τούρτα τιραμισού πανεύκολη με γεύση και υφή που θα μας ξετρελάνει.

ΥΛΙΚΑ

Για το παντεσπάνι

• 150 γραμ. βούτυρο μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου

• 200 γραμ. ζάχαρη

• 4 μεγάλα αυγά (σε θερμ. δωμ.)

• 2 βανίλιες ή 1 κ.γλ υγρή βανίλια

• 1 κ.γλ. στιγμιαίο καφέ (σκόνη)

• 3 κ.σ. κονιάκ

• 125 γραμ. ξινόγαλο

• 2 πρέζες σόδα μαγειρικής

• 250 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει

Για το σιρόπι καφέ

• 1 φλ. καφέ εσπρέσο γεμάτο (ρόφημα)

• 2 κ.σ. ζάχαρη

• 4 κ.σ. λικέρ καφέ ή αμαρέτο ή κονιάκ

Για την κρέμα τιραμισού χωρίς αυγά

• 350 γραμ. τυρί μασκαρπόνε (σε θερμ. δωμ.)

• 5 κ.σ. άχνη ζάχαρη

• 1 βανίλια

• 2 κουταλιές λικέρ καφέ ή αμαρέτο ή κονιάκ

• 250 γραμ. κρύα κρέμα γάλακτος (χτυπημένη σε παχύρευστη μορφή)

Για γαρνίρισμα

• 100 γραμ. σοκολάτα σε τρίμματα

• λίγο κακάο άγλυκο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

• Για το παντεσπάνι

Κοσκινίζουμε το αλεύρι. Βουτυρώνουμε δυο φόρμες 22 εκ. και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς C στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα.

Σε ένα μπολ, με μίξερ χειρός σε μέτρια ταχύτητα, χτυπάμε το μαλακό βούτυρο να αφρατέψει για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα με το μίξερ για 2-3 λεπτά να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει κρέμα το μείγμα.

Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά, κάθε φορά να τα πίνει το μείγμα πριν προσθέσουμε το επόμενο αυγό. Προσθέτουμε και τις βανίλιες.

Διαλύουμε το στιγμιαίο καφέ στο κονιάκ και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Διαλύουμε τη σόδα στο ξινόγαλο λίγα λεπτά πριν το ρίξουμε στο μείγμα.

Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και εναλλάξ ρίχνουμε το αλεύρι με το ξινόγαλα. Ξεκινάμε πάντα με αλεύρι και τελειώνουμε με αλεύρι, σε 3 διαδοχικές δόσεις με αλεύρι-ξινόγαλο.

Ισομοιράζουμε το μείγμα στα δυο ταψάκια. Ψήνουμε στην μεσαία σχάρα για 25 λεπτά περίπου. Δεν ανοιγοκλείνουμε το φούρνο όσο ψήνουμε.

Όταν ψηθούν τα παντεσπάνια, θα φουσκώσουν και θα ροδίσουν ελαφρά και θα ξεκολλήσουν από τα πλαϊνά του ταψιού. Ελέγχουμε πάντα αν ψήθηκε ένα παντεσπάνι, στο τέλος του ψησίματος, μπήγοντας τη λάμα ενός μαχαιριού. Αν βγει καθαρή η λάμα, είναι έτοιμο.

Αφήνουμε να σταθούν για 10 λεπτά και ξεφορμάρουμε να κρυώσουν τελείως.

• Για το σιρόπι καφέ

Διαλύουμε τη ζάχαρη και το λικέρ στο ζεστό καφέ, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.

• Για την κρέμα τιραμισού χωρίς αυγά

Σε ένα μπολ, βάζουμε το μαλακό τυρί, την άχνη, τη βανίλια και το λικέρ (αν θέλετε άγλυκο τιραμισού, βάλτε λίγη ζάχαρη και σταδιακά προσθέστε κι άλλη, αν θέλετε πιο γλυκιά κρέμα).

Με σύρμα, ή μίξερ χειρός σε χαμηλή ταχύτητα, ανακατεύουμε να αφρατέψει. Προσθέτουμε την παχύρευστη χτυπημένη κρέμα και με μία σπάτουλα, αναδιπλώνουμε το μείγμα να ομογενοποιηθεί.

• Για το στήσιμο της τούρτας

Βάζουμε το ένα παντεσπάνι σε μία πιατέλα. Με ένα κουτάλι ή με πινέλο, σιροπιάζουμε με το 1/3 από το σιρόπι καφέ. Αλείφουμε μια στρώση τη μισή κρέμα τιραμισού. Πασπαλίζουμε με το μισό ξύσμα σοκολάτας.

Αναποδογυρίζουμε το άλλο παντεσπάνι στον πάγκο εργασίας και το σιροπιάζουμε με το μισό από το σιρόπι που μας έμεινε. Το βάζουμε με την σιροπιασμένη πλευρά να ακουμπάει στην κρέμα πάνω στο πρώτο παντεσπάνι. Με το υπόλοιπο σιρόπι, περιχύνουμε την επιφάνεια του.

Αλείφουμε ολόγυρα πάνω και τριγύρω με την υπόλοιπη κρέμα τιραμισού. Πασπαλίζουμε με ξύσμα σοκολάτας και παγώνουμε την τούρτα τιραμισού στο ψυγείο για 2 ώρες το λιγότερο.

Λίγο πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με κακάο και κόβουμε σε κομμάτια.

Για περισσότερα, μπείτε στο www.argiro.gr