Αυτό ίσως που δεν γνωρίζετε είναι ότι η τούρτα black forest είναι για μία τούρτα λευκή και όχι σοκολατένια. Έχει σοκολατένιο αφράτο παντεσπάνι με στρώσεις από μαυροκέρασα και αφράτη αέρινη σαντιγί ενδιάμεσα και εξωτερικά. Είναι μια εύκολη και φανταστική συνταγή με γεύση και υφή ονειρική.
ΥΛΙΚΑ
Για το παντεσπάνι
• 225 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ
• 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
• 2 κ.γλ. κοφτά μαγειρική σόδα
• 1/2 κοφτό κ.γλ. αλάτι
• 70 γραμ. κακάο άγλυκο
• 300 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική
• 130 ml ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο
• 2 μεγάλα αυγά (σε θερμ. δωμ.)
• 1 κεσεδάκι 200 γραμ. γιαούρτι πλήρες (σε θερμ. δωμ.)
• 120 γραμ. ξινόγαλο
• 120 ml ζεστό καφέ
• 2 κ.γλ. γλυκού υγρή βανίλια
Για το στήσιμο της τούρτας
• 3 κ.σ λικέρ κεράσι ή μαυροκέρασο (Kirsch)
• 2 συσκευασίες μαυροκέρασο σε σιρόπι
• 600 γραμ. κρύα κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
• 1 κ.γλ. βανίλια υγρή
• 30 γραμ άχνη ζάχαρη
• ξύσμα σοκολάτας για γαρνίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το παντεσπάνι
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 °C στον αέρα. Λαδώνουμε 3 ταψάκια με διάμετρο 23 εκατ. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν, τη σόδα, το αλάτι και το κακάο. Τα ανακατεύουμε με το σύρμα ζαχ/κης. Τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα άλλο μπολ, βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, τα αυγά, το γιαούρτι, το ξινόγαλο και τη βανίλια. Με μίξερ χειρός χτυπάμε τα υλικά για 2-3 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Ρίχνουμε όλα τα ανακατεμένα στερεά υλικά μέσα στο μπολ με τα υγρά υλικά. Προσθέτουμε τον χλιαρό καφέ και χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα το μείγμα μέχρι να μην βλέπουμε καθόλου το αλεύρι.
Ισομοιράζουμε στα 3 ταψάκια το παντεσπάνι για την μπλακ φόρεστ και ψήνουμε στον καλά προθερμασμένο φούρνο γύρω στα 25΄. Αφού ψηθούν τα βγάζουμε από το φούρνο. Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
Προσοχή στο ξεφορμάρισμα γιατί τα παντεσπάνια είναι πολύ αφράτα.
Για τις στρώσεις της τούρτας
Στραγγίζουμε τα μαυροκέρασα σε ένα σουρωτήρι και βάζουμε 1 φλιτζάνι από το ζουμί τους σε ένα κατσαρολάκι. Βράζουμε το σιρόπι σε μέτρια φωτιά μέχρι να συμπυκνωθεί και να έχουμε στο τέλος 1/3 φλιτζάνι συμπυκνωμένο σιρόπι. Αφού το κατεβάσουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα το λικέρ κεράσι κι ανακατεύουμε. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
Μετά, αλείφουμε με ένα πινέλο όλα τα παντεσπάνια με το σιρόπι κεράσι. Κόβουμε τα κεράσια στη μέση και κρατάμε αρκετά ολόκληρα για το γαρνίρισμα.
Για την σαντιγί
Στον κρύο κάδο του μίξερ βάζουμε την κρύα κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά. Προσθέτουμε τη βανίλια και την άχνη και χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα για περίπου 2,5 με 3΄μέχρι η κρέμα να μετατραπεί σε μια αφράτη και αέρινη σαντιγί.
Για το στήσιμο της black forest
Από κάθε παντεσπάνι αφαιρούμε με ένα κοφτερό μαχαίρι μια λεπτή φλούδα ώστε όλα να έχουν το ίδιο πάχος. Κρατάμε τα περισσεύματα και τα τρίμματα από το παντεσπάνι, για γαρνίρισμα η άλλη χρήση.
Βάζουμε το ένα παντεσπάνι σε μία τουρτιέρα. Απλώνουμε 4-5 κουταλιές σαντιγί στη επιφάνειά του. Γεμίζουμε την επιφάνεια της σαντιγί με κεράσια και περιχύνουμε με λίγο σιρόπι κεράσι.
Βάζουμε το δεύτερο παντεσπάνι σοκολάτας. Επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις, σαντιγί, κεράσια και σιρόπι όπως προηγουμένως.
Καλύπτουμε με το τρίτο παντεσπάνι. Αλείφουμε ολόγυρα την υπόλοιπη σαντιγί. Γαρνίρουμε με τα ολόκληρα κεράσια και με καρούλια ή ξύσμα σοκολάτας.
Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο το λιγότερο για 45΄.
Για περισσότερα, μπείτε στο www.argiro.gr