Τορτελίνι Πριμαβέρα
Το πιάτο έχει το όνομα της Άνοιξης και δύο από τα χρώματά της, το πράσινο και το πορτοκαλί. Μπορείς να το μαγειρέψεις με φρέσκα λαχανικά, όταν είναι η εποχή τους. Τα κατεψυγμένα κάνουν επίσης καλή δουλειά και είναι βολικά γιατί μπορείς να χρησιμοποιείς από τη συσκευασία όση ποσότητα σου χρειάζεται κάθε φορά.
Υλικά (για 2 άτομα)
1 πακέτο τορτελίνι (με γέμιση τυριού κατά προτίμηση)
Για τη σάλτσα
- 150 ml κρέμα γάλακτος για μαγειρική με χαμηλά λιπαρά
- 1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί (πεκορίνο, ρεγκάτο, παρμεζάνα κ.ά.)
- 200 γρ. μπουκετάκια μπρόκολου (κατεψυγμένά ή φρέσκά)
- 1 φλιτζάνι κομματάκια καρότου σε μπάλες ή κομμένα λοξά
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένεις τα λαχανικά. Κόβεις από τα φρέσκα μπουκετάκια μπρόκολου τα σκληρά κοτσανάκια. Τα βράζεις μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν. Τα στραγγίζεις και τα κρατάς ζεστά. Κάνεις το ίδιο και με τα καροτάκια.
Βράζεις τα τορτελίνι σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Μην τα πολυβράσεις γιατί θα μαλακώσουν και θα ανοίξουν. Δοκίμασέ τα να βαστάνε λίγο. Κράτησε ένα φλιτζάνι από το νερό τους και σούρωσέ τα.
Ετοιμάζεις τη σάλτσα. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνεις σε χαμηλή φωτιά 5-6 κουταλιές της σούπας από το νερό που έβρασαν τα τορτελίνι. Προσθέτεις κρέμα γάλακτος, ανακατεύεις και ρίχνεις το μισό τριμμένο τυρί λίγο-λίγο για να μη σβολιάσει, και ανακατεύεις απαλά. Ρίχνεις αλάτι με προσοχή και πιπέρι.
Αν η σάλτσα σου είναι πολύ πηχτή, προσθέτεις λίγο ακόμα από το νερό που έχεις κρατήσει.
Βάζεις τα τορτελίνι στην πιατέλα που θα τα σερβίρεις. Ρίχνεις λίγη-λίγη τη σάλτσα, ανακατεύεις απαλά για να μη σπάσεις τα ευαίσθητα τορτελίνι και προσθέτεις τα βρασμένα λαχανικά. Σερβίρεις με επιπλέον τριμμένο τυρί και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Η συνταγή για το «Τορτελίνι Πριμαβέρα» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Φοιτητής και στην κουζίνα», της Βίκυς Σμυρλή, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΠΕΔΙΟ.