Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας δίνει συνταγή με αυθεντική καραμέλα γάλακτος Dulce de leche και σοκολάτα. Το φτιάχνετε μέσα σε 10′ μόνο με απλά υλικά, χωρίς να βράσετε για 3 ώρες το ζαχαρούχο και θα έχετε απόλαυση χωρίς τέλος.
ΥΛΙΚΑ
Για τη βάση
• 250 γραμ. μπισκότα digestive
• 125 γραμ. βούτυρο
• 1 κ.σ. κακάο
Για το σπιτικό dulce de leche
• 180 γραμ. βούτυρο
• 180 γραμ. μαύρη ζάχαρη
• 2 συσκευασίες γάλα ζαχαρούχο (2 x 410 γρ.)
• 60 γραμ. ξύσμα σοκολάτας
Για το τελείωμα
• 4 μέτριες μπανάνες (ώριμες και γερές)
• 300 γραμ. χτυπημένη κρέμα 35% (σε παχύρρευστη μορφή)
• ξύσμα σοκολάτας
Για την επικάλυψη
• λίγο κακάο για πασπάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Θρυμματίζουμε τα μπισκότα, για να φτιάξουμε τη βάση του banoffee (μπανόφι). Λιώνουμε το βούτυρο σε τηγάνι σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το κακάο και ανακατεύουμε να λιώσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα τριμμένα μπισκότα. Ανακατεύουμε να βραχούν καλά τα μπισκότα.
Ντύνουμε φόρμα δαχτυλίδι 22 ή 24 εκ. Φροντίζουμε να ντύσουμε τα πλαϊνά, ανασηκώνοντας.
Για την εύκολη κρέμα καραμέλας του μπανόφι
Λιώνουμε το βούτυρο και τη μαύρη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά μέχρι η ζάχαρη να λιώσει τελείως. Προσθέτουμε το ζαχαρούχο. Από την ώρα που θα πάρει βράση βράζουμε 6-7 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να πετύχουμε μια κρέμα καραμέλα γάλακτος πηχτή με σκούρο χρώμα. Αδειάζουμε τη μισή κρέμα καραμέλας στη βάση μπισκότου. Ρίχνουμε τη σοκολάτα στην υπόλοιπη κρέμα καραμέλα γάλακτος και ανακατεύουμε να λιώσει. Περιχύνουμε τη δεύτερη στρώση μπλέκοντας τη μια μέσα στην άλλη. Παγώνουμε για 2-3 ώρες μέχρι να σταθεροποιηθεί η κρέμα.
Ξεφορμάρουμε το banoffee. Στρώνουμε φέτες μπανάνας σε όλη την επιφάνεια γαρνίρουμε με την χτυπημένη παχύρρευστη κρέμα και πασπαλίζουμε ξύσμα σοκολάτας και κακάο.
Για περισσότερα, μπείτε στο www.argiro.gr
Φωτογραφία: iStock/Getty Images/Ideal Images