ΥΛΙΚΑ
- 150 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 3 μεγάλα αυγά
- 225 γραμ. κοσκινισμένο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 225 γραμ. καστανή ακατέργαστη ζάχαρη
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
- 1 ακέρωτο πορτοκάλι (ξύσμα)
- 1 πρέζα αλάτι
- 3 κ.σ. χυμό πορτοκάλι
- 50 γραμ. καστανή ακατέργαστη ζάχαρη
- (προεραιτικά) 50 γραμ. λιωμένη κουβερτούρα για γαρνίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το πιο ζουμερό, αρωματικό, αφράτο και εύκολο κέικ πορτοκάλι με γιαούρτι και χυμό πορτοκάλι, τοποθετούμε όλα τα υλικά του κέικ στον κάδο του μίξερ: βούτυρο, αλεύρι, μπέικιν, ζάχαρη, αυγά, γιαούρτι, ξύσμα και αλάτι και τα χτυπάμε όλα μαζί για 3΄ στη χαμηλή ταχύτητα και μετά δυναμώνουμε το μίξερ για άλλα 2΄ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα για να γίνει τέλειο το κέικ πορτοκαλιού.
Μην ξεχάσετε το βούτυρο να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Βουτυρώνουμε μια μακρόστενη μικρή φόρμα για κέικ και τη στρώνουμε με λαδόκολλα. Αδειάζουμε το μείγμα και ισιώνουμε την επιφάνεια με την ανάποδη ενός κουταλιού.
Ψήνουμε το κέικ πορτοκάλι σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ο C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 50΄, μέχρι να ροδίσει.
Στο μεταξύ φτιάχνουμε το σιρόπι σε ένα μικρό τηγάνι, που ζεσταίνουμε το χυμό πορτοκάλι και διαλύουμε μέσα τη ζάχαρη ανακατεύοντας.
Μόλις ψηθεί το κέικ πορτοκαλιού το περιχύνουμε με το σιρόπι, με ένα κουτάλι και το αφήνουμε στη φόρμα έως ότου κρυώσει.
Ξεφορμάρουμε το κέικ και το βάζουμε σε πιατέλα.
Αν θέλουμε το γαρνίρουμε με λιωμένη σοκολάτα