Η δραστική αλλαγή στην αντίληψη της κοινωνίας της γυναικείας ομορφιάς κατά τα τελευταία 50 χρόνια συνέπεσε με την εξίσου δραστική αλλαγή στη διατροφή μας που έχει «βάφτισει» «υγιεινά» τεχνητά τρόφιμα, (σκόνες, μπάρες, μίγματα και συμπληρώματα) παραγκωνίζοντας το παραδοσιακό φαγητό.
Η έκδοση του Pageant magazine (Σεπτέμβριος 1952) υπογράμμισε τη διατροφή της Μέριλιν Μονρόε, η οποία αποτελείτο από:
- Για πρωινό χτυπούσε δύο ωμά αυγά και τα προσέθετε σε ένα ποτήρι ζεστό γάλα. Ακόμα και όταν ταξίδευε και διέμενε σε ξενοδοχεία, δεν παρέκκλινε των συνηθειών της.
- Το δείπνο της ήταν εξίσου πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Αντί να επιλέγει φαγητό σε εστιατόριο, προτιμούσε να σταματήσει σε μια αγορά να επιλέξει η ίδια την μπριζόλα, το συκώτι, ή τα παϊδάκια που ήθελε να φάει. Μάλιστα τα έψηνε η ίδια στη σχάρα, ενώ αν βρισκόταν σε κάποιο ξενοδοχείο ζητούσε στο δωμάτιό της να υπάρχει ηλεκτρικός φούρνος.
- Της άρεσαν ιδιαιτέρως τα ωμά καρότα και συνήθως έτρωγε πολλά, μαζί με κρέας.
- Το παγωτό, είχε εξέχουσα θέση στη διατροφή της και συχνά-πυκνά επιστρέφοντας στο σπίτι από τα βραδινά μαθήματα υποκριτικής απολάμβανε τις αγαπημένες της γεύσεις.
- Αυτά που δεν υπήρχαν ΠΟΤΕ στη διατροφή της ήταν: ψωμί, κέικ, μπισκότα, πίτες.
Υπηρετούσε δηλαδή μία που βασίζονταν κυρίως στις πρωτεΐνες, με αξιοσημείωτη έλλειψη σιτηρών, που σε συνδυασμό με τακτική άσκηση, της επέτρεπε να διατηρεί μία αξιοζήλευτη σιλουέτα. Την οποία αναδείκνυε με τον καλύτερο τρόπο. Θέλοντας μάλιστα τα ρούχα της να αγκαλιάζουν απόλυτα το σώμα της, στις πρόβες όταν φορούσε ένα φόρεμα το έβρεχαν ώστε το ύφασμα να κολλήσει στο σώμα της και σε εκείνα τα μέτρα να γίνει η τελική ραφή.
Ευλαβικά, κάθε πρωί, για ένα τέταρτο έκανε ασκήσεις με μικρά βάρη, ελαφρύ τρέξιμο, γιόγκα και άλλοτε ιππασία. Η άσκηση, άλλωστε ήταν μέρος της ζωής της.
Μήπως η «Διατροφή Μέριλιν Μονρόε» προσφέρει κάποια σοφία για τη σημερινή γενιά;
Λόγω της 50ης επετείου του θανάτου της τον περασμένο Αύγουστο, συζητήθηκαν πολλά που αφορούσαν στον θρύλο Μέριλιν Μονρόε, μέχρι και η διατροφή της. Πολλοί βρίσκουν πολύ απλή τη δίαιτα Μέριλιν Μονρόε και αφόρητα βαρετή χωρίς έμπνευση. Όμως ήταν αποδοτική. Συνδύαζε πρωτεΐνες με καλούς υδατάνθρακες κάνοντας «δώρο» στον εαυτό της το παγωτό!
Εάν λοιπόν αγαπάτε τις θηλυκές καμπύλες της γυναίκας-μύθου, ξεχάστε ψωμί, ζυμαρικά, κουλούρια, δημητριακά, κράκερ, μπισκότα. Βγάλτε από τη διατροφή σας το άμυλο και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, και βάλτε μία ισορροπημένη άσκηση χωρίς υπερβολές.
Από την Ελεάνα Παπαχαραλάμπους, Health Care and Ageing, Well Specialist, CEO στο Πρότυπο Πολυιατρείο Πρόληψης και Εξατομικευμένης Ιατρικής, ΟΡΘΟΒΙΟΤΙΚΗ
Photo by Baron/Getty Images/Ideal Images